Şiddet sadece kadının sorunu değil

Kadın Haberleri —

Jiyan Hisên

Jiyan Hisên

  • Kuzey ve Doğu Suriye’de son iki yıldır kadına yönelik şiddetin arttığını belirten Kongra Star Koordinasyon Üyesi Jiyan Hisên, “Dünyada yankı bulan bir devrimden bahsediyoruz ancak hala kadınların katledilmesi, şiddet görmesi ve tecavüze uğraması devam ediyorsa, bu durumu yeniden değerlendirmeliyiz” dedi.
  • Jiyan Hisên, şiddetin sadece kadın hareketlerinin sorumluluğu olmadığını, toplumun da sorumluluk alması gerektiğini söyledi ve ekledi: “Önceleri kadın eğitimlerine ağırlık verdik. Ancak, tek taraflı eğitimin istenilen düzeyde sonuç veremeyeceğini fark ettik. Bu nedenle, iki yılı aşkın bir süredir erkekleri eğitme, değiştirme ve dönüştürmeye önem verdik.”

Kuzey ve Doğu Suriye'de 2012 yılından bu yana güçlenen devrimle kadınlar önemli kazanımlar elde etti, haklarını savundu ve topluma öncülük etti. Ancak devrimle elde edilen kazanımlara rağmen kadına yönelik şiddet bölgede devam ediyor.

Kongra Star Koordinasyon Üyesi Jiyan Hisên, şiddetin temel nedenlerini şöyle sıraladı: “Rojava Devrimi'nin temeli kadınlar tarafından atıldı. Devrimle birçok çalışma başlatıldı. Ancak yıllardır süren devrim ortamında kadına yönelik şiddeti tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmadı. Son iki yıldır kadına yönelik şiddette artış gözlemleniyor. Bu şiddet, gerici gelenek ve göreneklere dayanan erkek egemen zihniyetten kaynaklanıyor. Devlet sisteminin yüzyıllardır ataerkil zihniyetin erkeklere ve kadınlara dayattığı anlayış, erkeklerin kadına yönelik şiddeti dışa vurmasına neden oluyor.”

Ortak bilinçlendirme şart

ANF’den Nûjiyan Adar’a konuşan Jiyan Hisên, “Dünyada yankı bulan bir devrimden bahsediyoruz ancak hala kadınların katledilmesi, şiddet görmesi ve tecavüze uğraması devam ediyorsa, bu durumu yeniden değerlendirmeliyiz” dedi ve ekledi: “Erkek egemen zihniyette değişim ve dönüşüm için önemli adımlar atıldı. Ancak bu yetersiz kaldı ve şiddet devam ediyor. Tarihe baktığımızda, sadece kadının değişim ve dönüşümüne odaklanan bir yaklaşım gördüğümüzde, toplumun kadın ve erkekten oluştuğunu unutmamalıyız. Kadın ve erkeğin birlikte bilinçlendirilmesi, değişmesi gerekir.”

Jiyan Hisên, Kongra Star’ın kadına yönelik şiddete karşı belirlediği yol haritasını şu sözlerle anlattı: “Temel amacımız Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşayan tüm kadınlara ulaşmaktır. Kongra Star, ulus farkı gözetmeksizin tüm kadınları kucaklayan bir kadın hareketidir. Esas faaliyetimiz kadını bilinçlendirmektir. Kadınların hakkını kavratmak, kadını özüne kavuşturmak, örgütlemek, yaşamı anlamlı kılmak ve mücadeleci kişiliğini ortaya çıkarmak istiyoruz. Ayrıca erkekleri eğitmek, bilinçlendirmek ve erkek egemen zihniyetle mücadele edebilecek erkekler yetiştirmek de sorumluluğumuzdadır. Bunu uygulayabilmek için ev ziyaretleri yaparak, seminerler, paneller ve toplantılar düzenleyerek çaba gösteriyoruz."

Şiddeti yok edebiliriz

Şiddette artışın kadın öz savunmasında yaşanan yetersizliklerden kaynaklandığını ifade eden Jiyan Hisên, “Öz savunmasını güçlendiren kadınlara kimse şiddet uygulayamaz. Öz savunma konusunda bilinçlendirilen kadın, kendini hem fiziki hem de düşünsel olarak koruyabilir. Bunun sağlanması için kadınların, kadın özgürlük çizgisinde derinleşmesi ve daha fazla mücadele etmesi gerekir. Kadınlar askeri, siyasi, toplumsal ve kültürel boyutta kendilerini eğiterek, bilinçlendirerek öz savunmalarını güçlendirebilir. Ayrıca, erkek egemen zihniyetin değişim ve dönüşümünde temel rol üstlenerek öz savunmalarını sağlayabilirler. Böylece, gelişen öz savunma ile şiddeti ortadan kaldırabiliriz” dedi.

Bu toplumsal bir sorun

Şiddetin ortadan kaldırılmasının sadece kadın hareketlerinin sorumluluğunda olmadığını, toplumda da duyarlılığın gelişmesi gerektiğini belirten Jiyan Hisên, şöyle devam etti: “Bireyler haklarını bilmeli ve tanımalı; buna karşılık başkalarının haklarını ihlal etmemeli. Hakkını savunan ve hakkına kavuşan bireyler, karşı bireyi de düşünmeli. Bu şekilde toplumsal cinsiyet eşitsizliği ortadan kalkmış olacak. Kadın hareketi olarak topluma öncülük etmeyi esas görev ve sorumluluk olarak görüyoruz. Ancak bunun bireylerin de kendi görev ve sorumluluklarını unutmamaları gerekir. Eğer bugün demokratik bir aile inşasından bahsediyorsak, tek taraflı bir mücadeleyle demokratik bir ailenin kurulması mümkün değildir.”

Yeni strateji geliştiriyorlar

Jiyan Hisên, toplumun bilinçlendirilmesi ve eğitilmesinin şart olduğunu vurgulayarak konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Bir toplumda barış, adalet ve demokrasinin sağlanması için cinsler arası eşitliğin sağlanması şarttır; herkesin haklarına eşit koşullarda ulaşması gerekir. Önceleri kadın eğitimlerine ağırlık verdik. Ancak, tek taraflı eğitimin istenilen düzeyde sonuç veremeyeceğini fark ettik. Bu nedenle, iki yılı aşkın bir süredir erkekleri eğitme, değiştirme ve dönüştürmeye de önem verdik. Attığımız adımların yeterli olmadığını biliyoruz. Okullarımızda verilen eğitimi geliştirerek, güçlendirerek çocuk yaşta bilinçlendirme faaliyetlerini artıracağız.” QAMIŞLO 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.