Topraklarımızı geri verin

Dünya Haberleri —

Aborjin/ Foto:AFP

Aborjin/ Foto:AFP

  • Aborjin halkının temsilcisi bağımsız parlementer Lidia Thorpe, İngiltere Kralı Charles’ı Avustralya Parlamentosunda protesto etti, "Benim kralım değilsin.”

İngiltere Kralı 3. Charles, resmi Avustralya ziyaretinin ikinci gününde parlamentodaki konuşmasının hemen ardından bağımsız senatör Lidia Trope, “Benim kralım değilsin" protestosuyla karşılaştı. Victoria senatörü Lidia Thorpe, başkent Canberra'daki töreni yaklaşık bir dakika boyunca bağırarak böldü ve ardından güvenlik görevlileri tarafından dışarı çıkarıldı.

Kral Charles ve Kraliçe Camilla için parlamentoda düzenlenen ‘hoş geldiniz’ oturumunu bölen, Thorpe parlamentonun arkasından öne doğru slogan atıp yürümeye başladı.

Bizden çalınanı verin

Aborjin halkının temsilcisi Trope fırsat bulabildiği kısa aralıkta; “Siz bizim kralımız değilsiniz, siz bizim hükümdarımız da değilsiniz" diye bağırdı. Victoria Senatörü: “Halkımıza karşı soykırım yaptınız. Bize topraklarımızı geri verin. Bizden çaldıklarınızı bize geri verin. Kemiklerimizi, kafataslarımızı, bebeklerimizi, insanlarımızı, topraklarımızı yok ettiniz. Bizle bir anlaşma yapın... Burası sizin toprağınız değil. Siz benim kralım değilsiniz. Siz bizim kralımız değilsiniz."

Victoria senatörünün ani çıkışı ile kesintiye uğrayan tören Trope’nin Parlamento salonundan çıkartılamsı ile devam etti. Törenin kalanında olayla ilgili herhangi bir atıfta bulunulmadan sona erdi ve İngiltere Kralı ve Kraliçesi, binanın dışında kendilerini bekleyen halkla buluşmak için dışarı çıktı.

Kral konuşmasında yerlilere saygısını sundu

Kral 3. Charles, Büyük Salon'da yaptığı konuşmada Avustralya'nın ilk insanlarına saygılarını sundu. İngiliz Kralı, "Hayatım boyunca Avustralya'nın İlk Milletleri (Aborjinler) insanları, hikayelerini ve kültürlerini cömertçe benimle paylaşma konusunda bana büyük bir onur verdiler. Sadece kendi deneyimim bile bu geleneksel bilgelik tarafından ne kadar şekillendirildiğimi ve güçlendirildiğimi gösteriyor diyebilirim” dedi.

Kraliçeye sömürgeci demişti

Avustralya yerlisi Aborjinlerin bağımsız bir senatörü olan Thorpe, uzun zamandır hükümet ile yerliler arasında bir anlaşma yapılması için çaba gösteriyor. Senatör Thorpe, İngiliz milli marşı "Tanrı Kralı Korusun" çalınırken de sırtını dönmüştü.

Avustralya’da monarşinin etkisine kararlı bir şekilde karşı çıkan Senatör Thorpe, 2022'de Yeşillerden Senato'ya seçilip yemin etmeye geldiğinde de yumruğunu havaya kaldırarak kürsüye yürümüştü. Yemin metninde ince bir değişiklik yapan Aborjin senatör, merhum Kraliçe II. Elizabeth'i sömürgeci olarak tanımlamaktan çekinmedi.

Thorpe’nin gönlünce değiştirdiği yemin metni şöyleydi: "Ben, hükümdar Lidia Thorpe, sömürgeci Majesteleri Kraliçe II. Elizabeth'e sadık kalacağıma ve gerçek bağlılığımı taşıyacağıma ciddiyetle ve içtenlikle yemin ederim.”  CANBERRA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.