Türk kokain rotası gündemde

Dünya Haberleri —

Kokain ticareti

Kokain ticareti

  • Kolombiya Narkotikle Mücadele Birimi, rotası Türkiye olan ya da Türkiye’de yakalanan kokain miktarının son bir ayda 600 kilogramı geçtiğini açıkladı.

İspanya jandarması Sivil Muhafızları, Lider takımı Türkiye ve Dubai’de konumlanan uyuşturucu ticaretinin Balkan Kartelinin çökertildiğinin teyid edilmesi ardından, Kolombiya’da yakalan son sevkiyatlar ile Türkiye yeniden gündemde. Ortadoğu ve Avrupa’ya kokain sevkiyatına ev sahipliği yapan Türkiye’de ve varış noktası olan Türk limanlarında yakalanan kokain miktarı son bir ayda yarım tonu aşarak 600 kiloya ulaştı.

Yarım ton yakalandı

Kolombiya’dan Türkiye rotası üzerinden Avrupa’da insanları zehirleyen bu uyuşturucu sevkiyatı yoğunlaşmış durumda. Son bir ayda Türkiye’ye gönderilmek istenirken ya da Türk limanlarında ele geçirilen kokain miktarı yarım tonun üzerine çıktı. Geçen haftalarda Gemlik Limanı’nda Kolombiya’dan yüklenen 373 kilo kokain ele geçirmişti. Yine geçen ay Kolombiya narkotik ekipleri Cartagena Limanı’nda İstanbul’a gönderilmek istenen 151,2 kilo kokaini yola çıkmadan tespit etmişti.

6 ton yola çıkmadan yakalandı

Kolombiya Narkotikle Mücadele Birimi’nden (Diran) doğrudan edinilen verilere göre 2020’den bu yana Türkiye’ye gönderilmek istenirken Kolombiya liman ve havaalanlarında ele geçirilen kokain miktarı 6 tonun üzerinde. Küçük sevkiyatlarda tutuklama yaşanırken büyük sevkiyatlarda tek bir tutuklamanın bile yaşanmamış olması dikkat çekiyor.

Türkiye’nin rekoru

Kolombiya Polisi 2020 yılında, Buenaventura Limanı’nda tek seferde ele geçirilen 4,9 tonun üzerindeki kokainin altını çiziyor. Polis raporunda, “05/06/2020 tarihinde, Buenaventura Limanı’nda (…), nihai varış yeri Türkiye olan ticari mallara karıştırılmış ‘granül kauçuk’ şeklinde net ağırlığı toplam 4 ton 928 kilogram kokain ele geçirmeyi başardı” ifadesi yer alıyor.

AKP/MHP’nin iktidar olduğu Türkiye’nin son yıllarda Avrupa, Kafkaslar ve Ortadoğu’ya kokain sevkiyatındaki öneminin arttığını kaydediyor. CARACAS

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.