Türkiye işgalci olarak tanımlanmalı

Dünya Haberleri —

Leonardo Rodriguez Perez

Leonardo Rodriguez Perez

  • Türk devletinin NATO üyeliğinin arkasına saklanarak Suriye ve Irak’ın toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini söyleyen Maloca Internationale Temsilcisi Leonardo Rodriguez Perez, Türkiye’nin işgalci bir devlet olarak tanınması gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’nde yapılan BM İşkenceye Karşı Komitesi 80. Oturumlarına bir rapor sunan, BM çatısı altında faaliyet yürüten Sivil Toplum Örgütü Maloca Internationale Türk devletinin işgalci olarak tanımlanması gerektiğini söyledi. Maloca Internationale temsilcisi Leonardo Rodriguez Perez, Fırat Haber Ajansından (ANF) Serkan Demirel’e sundukları rapor hakkında değerlendirmelerde bulunarak, sorunun doğru tanımlanmasının çözümü kolaylaştıracağına dikkat çekti.

BM oturumlarına sundukları raporun temel amacının Türkiye’nin Suriye ve Irak’ta işgalci güç olarak tanınması olduğunu söyleyen Leonardo Rodriguez Perez, “Örgütümüzün ve sunduğumuz bu raporun amacı, çatışmaya ya da bu çatışmanın kurallar çerçevesinde çözülmesine katkıda bulunmak için en iyi çözüm olduğunu düşündüğümüz şeyi önermektir” dedi. Perez: “Gerçekten de Türkiye işgalci bir güç olarak tanınırsa, uluslararası insancıl hukuk kapsamında Türkiye'yi eylemlerinden dolayı sorumlu tutmak için daha fazla araca sahip olacağız.”

Türkiye, zorla yerinden ediyor

16, 17 ve 18 Temmuz’da Türkiye üzerine düzenlenecek oturumlarda BM İşkenceye Karşı Komitesi’ne Türkiye’nin Suriye’de işgalci bir güç olarak tanınması için öneride bulunacaklarını söyleyen Leonardo Rodriguez Perez şunları ekledi: “Komite’nin işgal altındaki bölgelerde işkenceye karşı daha fazla çalışma yapması gerekir. Örneğin, Türkiye'nin, kendi sınırları dışında Suriye'de, Kuzey Suriye'de gerçekleştirdiği eylemlerin, zorla yerlerinden edilmelere yol açtığı ve bu insanların işkence görme riskiyle karşı karşıya olduğu görülüyor. Zaten insanların zorla yerlerinden edilmesi BM İşkenceye Karşı Sözleşme tarafından yasaklanmıştır”.

Uluslararası hukuk ihlal ediliyor

Türkiye’nin uluslararası hukuku ihlal ettiğine dikkat çeken Leonardo Rodriguez Perez, “Halihazırda bir ya da iki komşu ülkenin toprak bütünlüğünü ihlal ediyorlar. Suriye'nin bir kısmından bahsediyoruz ama aynı zamanda Irak'ın da toprak bütünlüğünü ihlal ediyor. Türkiye’nin bu ihlallerinden kaynaklı yargılanmamasının nedeni, NATO’nun bir parçası olmasıdır. Eğer NATO ‘kulübü’nün bir parçasıysanız, korunursunuz. Her şeyi yaparsınız, kimse size karşı çıkmaz. Bizim kampanyamız da temelde bu anlayışa karşı, Türkiye'nin Suriye’de işgalci bir güç olarak tanınmasını sağlamak” dedi. CENEVRE

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.