Türkiye'ye gri liste darbesi
Dünya Haberleri —
- Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye’yi “kara para aklama ve terörizme finansman” ile mücadelede yeteri çaba göstermediği için gri listeye aldı. Kararın, yabancı sermaye çekme kabiliyetini azaltacağı belirtiliyor.
Kara para aklama ve özellikle radikal islamcı örgütlere finansman sağlama konusunda sık sık gündeme gelen Türk devleti, FATF’ın Fransa'nın başkenti Paris'te gerçekleştirdiği 3 günlük toplantı ardından gri listeye alındı. Karara göre Türkiye, kara para aklama ve terörizme finansman sağlanması suçlarıyla yeteri kadar mücadele etmiyor.
FATF Başkanı Marcus Pleyer, her ne kadar isim belirtmese de “Pandora belgelerinde de kara para aklama suçlarına ilişkin birçok bilgi bulunduğunu, bununla daha yoğun mücadele edilmesi gerektiğini” ifade ederek, dolaylı olarak Türkiye’yi işaret etti.
Pleyer, “kara para aklama ve terörizme finansman” konularında Türk yetkililerinin taahhütlerde bulunduğunu fakat bunların somut bir eyleme dönüşmediğini kaydetti.
FATF Başkanı Marcus Pleyer Türkiye ile ilgili şunları söyledi: "FATF, Türkiye'nin insan hakları örgütlerinin, hükümet destekli olmayan organizasyonlara yönelik kaygılarının da farkında. Türkiye IŞİD ve El Kaide gibi Birleşmiş Milletler’in terör örgütü olarak tanıdığı gruplara öncelik verip, riskleri de hesaba katarak terörizmin finanse edilmesine karşı yaptırım uyguladığını göstermelidir."
Toplantı sonucu Botswana ve Mauritis listeden çıkarılırken, gri listeye alınan ülkeler Ürdün, Mali ve Türkiye oldu.
FATF kararı ile birlikte yabancı sermayenin Türkiye’de yatırım yapma girişimlerinin azalacağı belirtiliyor.
FAFT gri liste kararına tepki gösteren Türk Maliye Bakanlığı, “Ülkemizin gri listeye alınması hak edilmeyen bir sonuç ortaya çıkarmıştır. Bundan sonraki süreçte, FATF ve ilgili tüm kurumlarla iş birliği içinde gerekli adımlar atılmaya devam edilecek ve ülkemizin hak etmediği bu listeden en kısa sürede çıkması sağlanacaktır" denildi.
PARİS