Ukrayna’ya yoğun hava saldırısı

Rusya - Ukrayna savaşı

Rusya - Ukrayna savaşı

  • Rusya, Ukrayna’ya yüzlerce İHA (insansız hava aracı) ile düzenlediği saldırılarda ülkenin enerji altyapısını hedef aldı. Saldırılarda en az yedi kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, gece geç saatlerde başlayan ve Ukrayna'nın 24 bölgesinden 15'ini hedef alan Rus hava saldırısına en kısa zamanda askeri bir yanıt vereceklerini açıkladı. Zelenskiy, Pazartesi akşam saatlerinde yayınladığı video mesajında verecekleri yanıtın hazırlığını yaptıklarını ve planlanan operasyona, Batı ülkelerinden temin edilen F-16 savaş uçaklarının da dahil edileceğini bildirdi. Ukrayna kaynakları, Rusya'nın son hava saldırısında toplam 236 füze, güdümlü füze ve dron kullandığını aktardı. Söz konusu saldırıda en az yedi kişinin hayatını kaybettiği, 47 kişinin de yaralandığı belirtiliyor.

Ukrayna çoğunu düşürdü

Rusya’nın yaptığı bu saldırı Ukrayna-Rusya savaşının başlangıcından beri yapılmış en büyük taarruz olarak kayıtlara geçti. Saldırılar yüzünden Ukrayna’da elektrik kesintileri yaşandı. Ukrayna Hava Kuvvetleri, Rusya'nın saldırısını, "savaşın başından bu yana en büyük hava saldırılarından birisi" olarak niteledi. Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanı Nikolay Oleşçuk, Rusya'nın 127 füze ve 109 İHA ile saldırdığını duyurdu. Ukrayna ordusuna göre savunma sistemleri 102 füzeyi ve 99 İHA'yı düşürdü.

Polonya, saldırılar sırasında kendi topraklarına da bir "objenin" girdiğini duyurdu. Polonya ordu sözcüsü Jacek Goryszewski, "Objenin hızı ve hareketini incelediğimizde bunun büyük ihtimalle füze değil bir İHA olduğunu değerlendiriyoruz" dedi.

Zelenskiy, yardıma çağırdı.

Kamu şirketi olan elektrik tedarikçisi Ukrenergo, sistemi düzene koymak için acil durum enerji kesintilerinin yaşandığını belirtti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Telegram üzerinden yayınladığı video mesajında, “Enerji sektöründe çok ağır hasarlar var. Yenileme çalışmalarına başladık” dedi.

AFP haber ajansına göre başkent Kiev’de hava savunma sistemi sebebiyle patlamalar duyuldu. Kievliler sığınmak için metro istasyonlarına koştu. Tren seferlerinde ise aksamalar yaşandı.

Rusya: Endüstriyi hedef aldık

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın savunma endüstrisini hedef almak için enerji altyapısını vurduğunu aktardı. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ise Ukrayna ile müzakerelerin “gündemde olmadığını” söyledi.

Rusya 2022 yılında Ukrayna’yı işgal ettiğinden beri enerji sistemini hedef alan saldırılar gerçekleştiriyor. KİEV

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.