Unutmayacağız, affetmeyeceğiz

Yurt Dışı Haberleri —

Êzîdî Soykırımı eylemi / Frankfurt

Êzîdî Soykırımı eylemi / Frankfurt

74. Ferman’ın tanınması ve sorumluların yargılanması için onlarca kentte meydanlara çıkan Kürtler net mesaj verdi: 

  •  Êzîdî Soykırımı’nın 10. yılında Avrupa’da yaşayan Kürtler katliamda yaşamını yitiren ve kaçırılanlar için yürüyüş, miting ve anma etkinlikleri düzenledi. Almanya, İsviçre, Fransa, İngiltere, Danimarka ve İsveç’te yapılan eylemlerde “Unutmayacağız, affetmeyeceğiz” mesajı verildi.
  • Katliamın yıl dönümünde yüzbinlerce Êzîdî’nin kurtuluşunu ve korunmasını sağlayan PKK gerillaları ile QSD savaşçılarının mücadelesi tekrar hatırlatıldı. Başkentlerin merkezi meydanlarında yapılan protestolarda soykırımın tanınması istendi.   

3 Ağustos 2014’te DAİŞ çetelerinin kadim Kürt inancı Êzîdîlikte kutsal kabul edilen Şengal’e saldırısı ile başlayan soykırımda 400 bin Êzîdî yerinden edildi. KDP’nin Kürt halkın elindeki silahları dahi toplayarak habersizce boşalttığı Şengal kendi ve çevre kent ve köylerde son yüzyılın en büyük soykırımlarından biri yaşandı. 10 bin silahsız insanın bir kaç hafta içinde katledildiği DAİŞ saldırısı dünya kamuoyunun gözleri önünde gerçekleşti. 7 bin Êzîdî kadın ve çocuğun kaçırılıp köleleştirildiği soykırımda en az 3 bin 500 kişi halen kayıp. Bir kımının Türkiye kentlerinde tesadüf eseri bulunması ile Türk devletinin kol kanat gerdiği DAİŞ’liler halen yargılanmadı.

Avrupa’daki Êzîdî kurum ve kuruluşlarının öncülüğünde KCDK-E’ye bağlı tüm Kürt kurumlarının katıldığı anma ve protesto gösterileri Avrupa genelinde bir çok kentte gerçekleşmeye devam ediyor. Kürtlerin yanısıra insan hakları örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve Kürt halkının dostlarının katıldığı eylem, etkinlik, miting ve protesto gösterileri Almanya, İsviçre, Fransa, İngiltere, Danimarka ve İsveç’te merkezi meydanlarda gerçekleşti. Hafta sonu yapılan eşzamanlı kitlesel gösterilerde, Êzîdî Soykırımının üzerinden 10 yıl geçtiği hatırlatıldı. Soykırımın hâlâ etkilerinin devam ettiğine dikkat çekilen konuşmacılar, uluslararası toplumu görevlerine sahip çıkmaya, sorumluları yargılamaya, hayatta kalanlar için ise güvenli ve onurlu bir gelecek sağlamaya çağırdı.

 

Adalet istiyoruz

Almanya’da başta başkent Berlin, Frankfurt, Düsseldorf, Kiel, Saarbrücken,Mannheim ve Freiburg kentlerinde yapılan miting ve eylemlere çok sayıda Kürt ve dostları katıldı. Merkezi olarak Êzîdî çatı örgütleri, Sîwana Meclisa Jinên Êzîdî (SMJÊ) ve Navanda Yekîtiya Komelên Êzîdiyan (NAV-YEK) tarafından organize edilen eylem, etkinlik ve gösterilere çok sayıda parti ile insan hakları kurumu katıldı. Eylemlerde Eylem boyunca "Jin Jiyan Azadî" ve "Bijî berxwedana Şengal'e" sloganları durmadı.

Berlin’deki, 74. Ferman’ı protesto eylemi, Rosa Luxemburg Platz'dan, Bebelplatz’a yürüyen Kürtler ve dostlarının mitingi ile sürdü. Miting, Kurdistan şehitleri için yapılan saygı duruşunun ardından konuşmalarla devam etti. Açılış konuşmasını yapan SMJE sözcüsü Nûjiyan Günay: "3 Ağustos 2014’te DAEŞ terör örgütü Şengal bölgesine saldırarak insanlığa karşı en büyük suçlardan birini işledi. 400.000’den fazla insan yerinden edildi, yaklaşık 10.000 kişi öldürüldü ve 7.000’den fazla kadın ve çocuk kaçırılarak köleleştirildi. Şengal Savunma Birlikleri (YBŞ ve YJŞ), Suriye Demokratik Güçleri’nin desteğiyle bazı hayatta kalanları kurtardı. 2015 yılında, Êzîdî toplumu sürekli saldırılara rağmen özerk bir yönetim kurdu. Êzîdî halkı, Şengal’in yeniden inşası, özerklik, güvenlik, geri dönüş yardımı ve uluslararası bir bağış konferansı talep ediyor. Soykırımın üzerinden on yıl geçmesine rağmen etkileri hâlâ hissedilmekte ve uluslararası toplumun sorumluluk alması, hayatta kalanlara güvenli ve onurlu bir gelecek sağlamak için çok önemlidir."

KNK üyesi Mecit Haso ise soykırım kurbanlarını andığı konuşmasında, “Saldırılar Êzîdîleri yok etmeyi ve bölgeyi istikrarsızlaştırmayı amaçlayan sistematik bir planın parçasıdır. Kalıcı bir çözüm, uluslararası desteği ve Şengal'deki Êzidîlerin özerkliğinin tanınmasını gerektirmektedir" şeklinde konuştu.

Uluslararası Kadın İttifakı (IAW) Başkanı Marion Böker ise Şengal'de Êzidî kadınlara yönelik soykırım ve kadın cinayetlerinden on yıl sonra bile hâlâ güvenlik ve adaletin derin ve anlamlı bir şekilde yeniden tesis edilememiş olmasının kendilerini büyük bir hayal kırıklığına uğrattığını belirtti.

Berlin Kore Derneği Başkanı Nataly Han, 2017'den beri Êzidî Kadınlar Konseyi ile feminizm cinayetlerine ve cinsel şiddete karşı küresel olarak dayanışma içinde olduklarını anlattı. Han: “Êzidîlere ve diğer kurbanlara yönelik suçlar unutulmamalıdır. Cinsel suçlar zaman aşımına uğramaz ve biz hayatta kalanlar için adalet talep ediyoruz. Jin Jiyan Azadi!"

Kurdische Gemeinde Berlin-Brandenburg adına Bawe Kawa’da bir konuşma yaptı. Eylemde Êzidî Kadın Meclisi adına Nure Alkış "Ez Şengal'im" şiirini seslendirdi. Kevana Zêrîn üyeleri performans gösterisi sergiledi.

Frankfurt'ta soykırımda yaşamını yitirenleri de anıldığı eylemde öz savunmanın önemine dikkat çekildi. Şengal Katliamı’nın 10. yıl dönümü Amara Kadın Meclisi ve Women Defend Rojava İnisiyatifi'nin öncülüğünde gerçekleşti. YJK Hessen bünyesindeki kadın meclisi üyelerinin ve çevre illerde yaşayan Kurdistanlıların katıldığı eylemde Êzidî Kadın Örgütü ve TJA’nın mesajları okundu.

Düsseldorf kentinde yapılan eylem ve anma etkinliği NRW Eyalet Parlamentosu önünde gerçekleşti. Şengal Özerk Yönetimin bayraklarının taşındığı eylemde katledilenler anıldı. Eyleme Êzidî toplumu temsilcileri, sürgünde yaşayan Kürt siyasetçiler, Sol Parti Genel Başkanı Janine Wiesler, Almanya Federal Meclis Üyesi Andrej Hunko, Alman Sendikalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mareike Richter ile birçok sol parti temsilcisi katıldı.

Leipzig’de kent merkezi Augustus Platz’da Women Defend Rojava, Gemeinsam Kaemfen, Junge Frauen Kommune, Catcalls of Leipzig ve Zora gruplarının çağrısı ile bir araya gelen Kürtler ve dostları ortak eylem düzenledi. Konuşmaların ardından eylemciler Leipzig Merkez Tren İstasyonuna kadar yürüdü.

Kiel kentinde Defend Kurdistan ve Kiel Halk Meclisi tarafından organize edilen eylem, şehrin en işlek caddesi olan Holstenstr’de gerçekleştirildi. Eylemde çadır açıldı, stant kuruldu. Soykırıma ilişkin pankartlar, afişlerin açıldığı ve bildirilerin dağıtıldığı eylemde, Defend Kurdistan üyesi konuştu.

Saarbrücken kentindeki Europa-Galerie önünde, Bölge Halk Meclisi ve Saarbrücken Êzidî Kadın Meclisi tarafından düzenlenen mitingde 3 Ağustos 2014 tarihinde KDP'nin Şengal halkının silahlarına el koyarak halkı savunmasız bırakması ve DAİŞ'in saldırısıyla binlerce Êzidînin katledilmesi protesto edildi.

Mannheim kent merkezindeki Parandaplatz’da Bölge Kadın Meclisi ve Halk Meclisinin çağrısıyla gerçekleşti. Mitingde, DAİŞ'in 3 Ağustos 2014 tarihinde yaptığı saldırıda 10.000'e yakın Êzidî’nin  katledildiği, 7.000'e yakın çocuk ve kadının kaçırıldığı ve 3.000'e yakın çocuk ve kadının hâlâ kayıp olduğu vurgulandı.

Freiburg Bölge Halk Meclisi ve Nuda Kadın Meclisi tarafından organize edilen etkinlik soykırım kurbanları ve Kurdistan Özgürlük Mücadelesinde şehit düşenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Eylemde Kurdistan Soli üyesi Armin Fahl bir konuşma yaptı. Fahl konuşmasında Almanya’nın Êzidîlere yönelik soykırımı oybirliğiyle tanıdığını hatırlatarak DAİŞ tarafından kaçırılan, köleleştirilen, tecavüze uğrayan ve öldürülen Êzîdîlerin sınır dışı edilmesini eleştirdi.

YBŞ ve YJŞ ile HPG hatırlatması

74. Ferman İsviçre’nin Zürih ve Lozan kentlerinde kitlesel miting ve yürüyüşler ile protesto edildi. Soykırım anması İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) öncülüğünde yapıldı. Kürtlerin yanı sıra çok sayıda insan hakları aktivistinin de katıldığı gösteriler kitleseldi.

Zürih’in Helvetiaplatz meydanında bir araya gelen eylemciler Zürih kent merkezinde sloganlarla yürüyüş düzenledi. Eyleme, İsviçre Demokratik Kürt konseyine bağlı kanton meclisleri, PYD, FEDA, Halkların Birleşik Devrim Hareketi Birleşenleri (HBDH), İsviçre Demokratik Halklar Federasyonu (İDHF) ve 4 parça Kurdistan’dan eylemciler katıldı. Eylemde konuşan YJK-S dönem sözcüsü Selma Sürer:“Bugün her yönüyle kadın kimliğimize saldırılar yapılıyor. Bundan 10 yıl önce 3 Ağustos’da Şengal’de yaşayan halkımıza yönelik bir soykırım yapıldı. Bu soykırımın suçluları cezalandırılmadı. YBŞ ve YJŞ ile HPG gerillalarının direnişi sonunda katliamcı DAİŞ yenilgiye uğratıldı. Bizler Kürt kadınları olarak her zaman bu zulme karşı direneceğiz. Zulme asla boyun eğmeyeceğiz. Önder APO’nun bize sunduğu “Jin Jiyan Azadî” felsefesinden asla vazgeçmeyeceğiz. Hep birlikte mücadeleyi yükseltmeliyiz. Jin Jiyan Azadî”

Lozan'dan seslenen Kürtler; “Unutmayacağız, affetmeyeceğiz” sloganları eşliğinde 74. Ferman’da yaşamını yitirenleri andı. Lajîn Kadın Meclisi öncülüğünde St Laurent meydanında bir araya gelen Kurdistanlılar soykırım kurbanları anısına mumlar yakarak burada bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirdi. Lajîn Kadın Meclisi adına Ruken Azık, uluslararası topluma çağrı yaparak; “Êzidî halkı kendi kaderini tayin etme ve kendi kendini yönetme hakkına sahip olmalıdır. Özellikle Türk İHA'larının gerçekleştirdiği hava saldırılarına karşı Êzidîlerin güvenliği ve korunması için uçuşa yasak bölge oluşturulmalıdır.  Bölgede yerinden edilmiş kişilere destek verilerek geri dönüşler güvenli bir şekilde sağlanmalıdır" dedi.

Şehit PKK gerillaları da anıldı

Fransa’da yapılan eylem ve etkinliklerde 3 Ağustos’ta yaşanan ve Êzîdî halkı tarafından 74. Ferman olarak tanımlanan soykırım protesto edildi. Êzîdî halkının kurtuluşu için yaşamlarını hiçe sayan PKK gerillalarına özel vurgu yapılan Fransa’daki gösterilerde, ‘PKK halktır halk burada’ sloganları dikkat çekti.

Paris'in Villiers Le Bel bölgesinde Şehît Evîn Goyî Kadın meclisi öncülüğünde 3 Ağustos 2014'te Şengal'e yapılan soykırımın 10'uncu yıl dönümünü nedeniyle etkinlik düzenlendi.

Yürüyüş düzenleyen Kurdistanlılar, sık sık "Şengal'i unutmadık", "Bijî Serok Apo", "PKK halktır, halk burada" sloganı attı. Dernek binasına kadar yürüyüş sürerken, Mam Zekî Şengalî, Agit Civyan, Zerdeşt Şengalî şahsında tüm şehitler anıldı.

Bordeaux kentinde 3 Ağustos 2014 yılında Şengal'e yönelik DAİŞ çeteleri tarafından yapılan Êzîdî Soykırımının 10’uncu yılında, saldırılarda hayatını kaybeden Êzîdîler anıldı. Bordeaux kentinde "Ciwanên Bordeaux, Tevgera Jin ve CDK-B öncülüğünde 3 Ağustos 2014'de gerçekleştirilen Êzîdî soykırımı anması yüzlerce Kurdistanlının katılımıyla yapıldı.

Kophenhag’da ferman protestosu

3 Ağustos 2014 tarihinde DAİŞ’in Şengal’e saldırısının yıldönümünde Danimarka’nın başkenti Kophenhag’ta bir araya gelen Kürtler, Êzidî Kürtlere yönelik fermanı protesto etti.

Kophenhag şehir merkezinde Sêvê Kürt Kadın Meclisi öncülüğünde bir araya gelen Kürtler, bir çadır eylemiyle fermanı protesto etti. Eylem sırasında çok sayıda bildiri dağıtılarak, KDP ve işgalci Türk devletinin DAİŞ çeteleriyle işbirliğine dikkat çekildi. Barzanilerin Ferman zamanında Êzidî toplumuna yaptığı ihaneti bugün daha da büyüterek devam ettirdiğine dikkat çeken konuşmacılar 10. yılda da mücadeleye devam dedi.

 

Stockholm

 

Êzîdîler kendi kaderini tayin edecek

İsveç’in Stockholm kentinde Şengal'deki soykırımda katledilenler anıldı. Anmada "Kendi kaderini tayin hakkı Êzidîler için güvenli bir geleceğin teminatıdır" mesajı verildi. Amara Kadın Meclisi tarafından organize edilen eylem Sergels Torgert Meydanı’nda düzenlendi. Eylemde TJK-E bildirisini Amara kadın meclisi sözcüsü Girin Kasırga okudu.

Açıklamada “2015 yılında Şengal'deki Êzidî nüfusu öz yönetim ilan ederek toplumsal ve kendini savunan bir örgütlenme içinde varlıklarını yeniden canlandırdı. Bu onların varoluşsal, kültürel ve dini hayatta kalmaları ve yeniden yapılanmaları için bir garanti ve temelini oluşturdu” denildi.

Soykırım Londra’da protesto edildi

Britanya Devrimci Gençlik Hareketi ve Jiyan Kadın Meclisi öncülüğünde 3 Ağustos 2014 yılında DAİŞ’in Şengal’e saldırısı ve Êzîdîlere dönük soykırım gerçekleştirmelerinin yıl dönümü dolayısı ile Londra’nın en işlek bölgesi Trafalgar Meydanı’nda bir eylem gerçekleştirildi. Soykırımı anlatan fotoğrafların taşındığı eylemde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın flamaları taşındı.

Eylemde yapılan konuşmalarda Êzîdî soykırımında Türk devletinin etkisine dikkat çekilirken, Êzîdîleri yalnız bırakan KDP’nin tavrı ise bir kez daha kınandı. PKK gerillalarının Êzidî halkını koruyarak soykırımın korkunç boyutlara ulaşmasını engellediğine dikkat çekildi. Gerillaların selamlandığı eylemde, soykırım lanetlenerek Türk faşizmine ve işbirlikçiliğe karşı mücadele vurgusu yapıldı. HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.