Vali Bey 'uygun' bulmadı!

 İlhan Levent

İlhan Levent

  • Agirî'de yönetici olmaya hak kazanan Eğitim Sen üyeleri, Ağrı Valisi Mustafa Koç "uygun" görmemesinden kaynaklı atanmadı. Vali Koç, Eğitim Bakanlığına rağmen kararında ısrar ediyor.

Eğitim Sen Agirî Şube Başkanı İlhan Levent, Vali Mustafa Koç'un türk Milli Eğitim Bakanlığının gönderdiği listeyi kabul etmediğini, bazı isimlerinin üstünü çizdiğini belirterek, "Bakanlık, yapılanların hukuksuz olduğunu ve hak kazananlara verilmesi gerektiğini Ağrı Valiliğine iletti. Vali, yine de Eğitim Sen'e 'Ben böyle uygun gördüm' cevabı verdi" dedi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Türk Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarında yönetici olmaya hak kazanmış üyelerinin valiliklerce engellendiğini 1 Ağustos'ta açıkladı. Açıklamada, birçok ilde yönetici adaylarının sınavlardan yüksek puan almasına rağmen mülakatta düşük puan verilerek elendiği belirtildi. Agirî'de de sınavlarda yüksek puan alan Eğitim Sen üyelerinin atamalarının yapılmadığı öğrenildi. Kentte yönetici atamaları için 12 kontenjan açıldı. Eğitim Sen üyesi dört eğitimci, sınavlardan yüksek puan alarak yönetici olmaya hak kazandı. Ancak dört eğitimcinin de ataması yapılmadı. Diğer sendikalardan 8 kişinin ataması yapılırken, dört kontenjan ise boş bırakıldı. Eğitim Sen, bunun üzerine konuyu Eğitim Bakanlığına taşıdı. 

Bakanlığı kabul etmiyor

MA'dan Mehmet Güleş'e konuşan Eğitim Sen Agirî Şube Başkanı İlhan Levent, bakanlığın "Puan sıralamasına göre listeyi sıraladık valiliğe gönderdik" yanıtı verdiğini söyledi. Levent, "Vali de 'Milli Eğitim Bakanlığının gönderdiği listeyi kabul etmiyorum' diyerek bazıların isimlerinin üstünü çizdiğini belirtti. Bakanlık, yapılanların hukuksuz olduğunu ve hak kazananlara verilmesi gerektiğini valiliğe iletti. Konu ile ilgili vali ile bir görüşme talebinde bulunduk, ama şuana kadar bize bir geri dönüş yapılmadı. Eğitim Sen Genel Başkanlığı üzerinden valilikle telefon görüşmesi yapıldı. Vali, 'Ben böyle uygun gördüm varsa bir şey hukuku alarak hakkınızı ararsınız' cevabı verdi" dedi.

Kendinden olmayanı sindirme

Sınavda en yüksek puanı alıp ataması yapılmayan yöneticilerin Eğitim Sen'e üye olduklarını söyleyen Levent, şöyle konuştu: "Emekçiler artık haklarını savunan gerçek sendikaları tercih ediyor. Bu anlamda son dönemde Agirî'de Eğitim Sen'e üye olma yönelimi yüzde 500 arttı. Amaç sendika örgütlemesi önlemektir. Bu durum, 'Eğer o sendikaya üye olursanız idareci ve görevlendirmeniz yapılmazsınız' tehdididir. Liyakatten bahsediyoruz, mülakatlar yapılıyor, ancak bu mülakatlarda idarelere ve kurumlara kendi yandaşlarını alma yönünde kullanıyorlar. Anayasa Mahkemesi kararına rağmen halen güvenlik soruşturmaları yapılıyor ve bu hukuksuzluklarına devam ediyorlar. Amaç tek tipleştirme, farklılıkları yok etme, kendisinden olmayanı sindirme, kendi dünya görüşüne uygun bir yönetim ve bürokrasiyi de bu yönde doldurmaktır."

Biat etmeyeni istemiyorlar

Yaşananların okul işleyişlerini de engellediğini belirten Levent, şunları söyledi: "Önümüzdeki ay okullar açılacak ve hazırlık yapılması gerekiyordu, ancak bu sekteye uğruyor. Arkadaşlarımızın kazandığı halde atanmadığı yerlere görevlendirmeyle başkaları atanacak. Hiçbir zaman baskılara boyun eğmedik. Her zaman laik, demokratik, eşit ve ana dilde eğitimi savunan bir mücadele geleneğine sahibiz. Böylesi mücadeleci bir sendikayı karşılarında görmek istemiyorlar. Her zaman kendilerine biat eden sendikaları ve kamu emekçileri istiyorlar. Kısacası biat kültürü geliştirmek istiyorlar." AGIRÎ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.