Vatandaşlık yasası yürürlüğe girdi

Dünya Haberleri —

Alman vatandaşlığı

Alman vatandaşlığı

  • 11 milyon yabancı nüfusun yaşadığı Almanya’da yeni Vatandaşlık Yasası yürürlüğe girdi. Yasa ile çifte vatandaşlık hakkı genişletilirken, Alman anayasasına bağlılık sözü şart koşuluyor.

Yaşlanan nüfus ve çalışan bulmada sorunlar yaşayan Almanya’da yeni Vatandaşlık yasası bu gün itibarı ile yürürlüğe girdi. Alman İçişleri Bakanı Nancy Faeser yeni yasayı tanıtırken bunun ülkeye kalifiye iş gücü çekmek için ABD ve Kanada ile girilen rekabette Almanya'nın elini güçlendireceğini söylemişti.

Federal İstatistik Dairesinin verilerine göre Almanya'da yaklaşık 11 milyon yabancı yaşıyor. Bunlardan 5 milyonunun en az 10 yıldır Almanya'da ikamet ettiği değerlendiriliyor. Vatandaşlık almak için zorlu bir prosedüre sahip olan Almanya’da, geçen yıl 157 ülkeden 200 binden fazla kişi vatandaşlığa kabul edildi. Listede Türkiye uyruklular, Suriye'nin ardından ikinci sırada yer aldı. Suriye, Türkiye ve Irak'tan gelenlerin yeni yasanın en büyük yararlanıcıları olması beklenirken Brexit sonrası AB'ye erişimini kolaylaştırmak isteyen İngilizlerin Alman vatandaşlığına ilgisinin artabileceği yorumları da yapılıyor.

Her gerilim anında ilk önce Türk vatandaşlığından vazgeçen Türklerin Alman devletinin sağladığı bu imkandan yararlanıp tekrar çifte vatandaşlığa geçmeleri bekleniyor.

İki büyük değişiklik

Yeni Vatandaşlık Yasası ile temelde iki büyük değişiklik yapıldı. İlk olarak çifte vatandaşlık hakkı Türkiye kökenliler dahil herkesi kapsayacak şekilde genişletildi. Daha önce Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve İsviçre'den gelenler hariç, Alman vatandaşlığına geçmek için önceki vatandaşlıktan çıkmak şart koşuluyordu. Pek çok kişi geldikleri ülke ile duygusal veya maddi bağları sebebiyle Alman vatandaşlığına başvuramıyordu.

Yasa, vatandaşlık için gerekli ikamet sürelerini sekiz yıldan beş yıla düşürerek önemli ölçüde kısaltıyor. Dahası, Almanca'yı çok iyi, yani C1 seviyesinde konuşanlar ile gönüllü faaliyetlere katılarak yaşadıkları topluma faydalı olanlara, gösterdikleri "özel uyum başarısı" nedeniyle üçüncü yılın sonunda başvuru hakkı tanınıyor.

Şartlar neler?

* Zorunlu ikamet süresinin ardından aranan ilk şart, dil bilgisi. Başvuru sahipleri B1 seviyesinde Almanca konuşabildiklerini kanıtlamak zorunda. Ancak Türkler dahil ülkeye çalışmak için gelen ve artık yaşı ilerlemiş ilk kuşak göçmenlere kolaylık sağlanarak yazılı sınav muafiyeti getirildi.

* Dil testinin yanı sıra kişiler, Almanya'nın hukuki ve sosyal yapısına dair 33 sorudan oluşan uyum testine girmek ve en az 17 doğru yanıt vermek zorunda. Eğitimini Almanya'da tamamlayanlar bu testten muaf tutuluyor.

* Eski misafir işçi statüsündeki kişiler ve çalışmayan eşler hariç; Alman vatandaşı olmak isteyenler prensipte sosyal yardımlara bağımlı olmadıklarını, ekonomik olarak ayakta durabildiklerini kanıtlamalı. Bu madde düşük gelirlilere vatandaşlık kapısını kapatıyor.

* Alman anayasasına bağlılık sözü de şart. Antisemitik, yabancı düşmanı suçlara karışanlar, kadın-erkek eşitliğini veya cinsel yönelimleri göz ardı edenler vatandaşlığa kabul edilmeyecek. Holokost soykırımı veya İsrail devletinin var olma hakkının inkârı da başvurunun reddi anlamına gelecek.

* Bir kez vatandaşlık elde ettikten sonra anayasaya aykırı fiilde bulunanlar, eğer çifte vatandaşlıkları varsa, Alman vatandaşlığından çıkarılabilecek. Ciddi bir suça karışmış olanlara ise vatandaşlığa başvurma hakkı verilmiyor.

İkamet süresinin kısalması ve çifte vatandaşlık hakkıyla bir gecede yüz binlerce kişi Alman makamlarına başvurmaya uygun hale geldi. Ancak yakın tarihli bir araştırma, halihazırda 42 kentte 204 binden fazla vatandaşlık başvurusunun sonuçlanmayı beklediğini ortaya koydu. BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.