Ayaz'ın savunması devam ediyor

Yurt Dışı Haberleri —

Kenan Ayas

Kenan Ayas

  • Haziran 2023’ten bu yana Damtor Cezeevi’nde tutuklu bulunan Kürt siyasetçi Kenan Ayaz'ın dava duruşması Hamburg Eyalet Mahkemesi'nde görüldü. Ayaz, bu haftaki duruşmada Türk devletinin Dersim'de uyguladığı jenosidi anlattı.

MEHMET ZAHİT EKİNCİ/HAMBURG

15 Mart 2023’te Kıbrıs’ın Larnaka Havaalanı’nda gözaltına alınıp tutuklanan ve daha sonra Almanya’ya teslim edilen Kenan Ayaz’ın dava duruşması Hamburg Eyalet Mahkemesi tarafından görülüyor. Savunmasını yapmaya devam eden Kenan Ayaz bu haftaki duruşmada Türk devletinin Dersim'de uyguladığı jenosidi anlattı.

Haziran 2023’ten bu yana Hamburg’daki Damtor Cezeevi’nde tutuklu bulunan Kürt siyasetçi Kenan Ayaz, 2018-2020 yılları arasında Almanya’da PKK çalışması yürüttüğü gerekçesiyle yargılanıyor. Ayaz’ın davası 3 Kasım 2023’te Hamburg Eyalet Mahkemesi’nde başlamıştı. Duruşmalarında siyasi savunma yapan Ayaz, 19 Ağustos’taki oturumda Dersim Soykırımı’nı anlattı. Türk devletinin Dersim’i her zaman bir çıban başı olarak gördüğünü ve ıslahat adı altında Dersim'de Kürt kızılbaş halkına karşı katliam gerçekleştirildiğine dikkat çeken Ayaz şunları belirtti “Başta İngiliz Hükümeti olmak üzere Batılı devletler de bu soykırımın gerçekleşmesinde Türk devletine maddi ve manevi her türlü desteği sundular. Direnişin bastırılmasından sonra İngiltere'nin Trabzon Büyükelçisi İngiltere'ye telgraf çekerek Kürt sorunu diye bir sorunun kalmadığını söylemiştir.”

Dersim’den Saddam’a

Dersim'de toplu katliam ve bombardımanların gerçekleştirildiğine dikkat çeken Ayaz, şöyle devam etti:

“Türk devleti Dersim mıntıkasının 13 yerinde toplu katliam yaparak, uçaklarla bombalayarak adeta coğrafyayı mezarlığa dönüştürdü. İnsanlar katliamdan kurtulmak için mağaralara sığındı. O insanlar mağaralarda fare zehiri kullanılarak katledildi. Öyle ki Saddam’ın 1988’de Halepçe'de Kürt halkına karşı gerçekleştirdiği katliamı kat be kat aşan bir soykırımdı. Seferin olduğu ama zaferin olmadığı Dersim'i bu kin ve intikamcılık ruhuyla adeta haritadan silmeye çalıştılar. Katliamdan sonra Laç, Kutudere ve Munzur insan cesetlerinden geçilmedi. Munzur günlerce insan cenazeleriyle dolup taştı. Kadınlar kendilerini uçurumlardan attı. Tüm bunlar olduktan sonra Dersim coğrafyası yasak alan ilan edilerek sivillere kapatıldı. Yasaklarla yaptıkları vahşetin izlerini kapatmaya çalışıyorlardı. Geri kalanlar ise toplu bir şekilde batı illerine sürgün edildi. Dersim'de nereden bakarsanız bakın planlı ve örgütlü bir kötülük hayata geçirilmiş ve bunun sonucunda tarihte eşine az rastlanır bir soykırım gerçekleşmiştir. Bu soykırım zihniyetinin sahiplerinin Dersim coğrafyasına olan tahammülsüzlüğü bugün de devam etmektedir. Bölge barajlarla kuşatılarak ormanları yakılarak, kutsal mabetleri yıkılarak ve eko sistemini bozarak bugün de Dersim'den intikam almaya devam ediyorlar.”

Ayaz’ın bir sonraki duruşması 2 Eylül’de görülecek. Davanın Eylül ayı içerisinde sonlandırılması bekleniliyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.