"Kurumsal ve siyasi bir hata"

Dünya Haberleri —

François Hollande

François Hollande

  • Fransa eski Cumhurbaşkanı Hollande, Macron'un sol ittifakın başbakan adayını reddetmesini "kurumsal ve siyasi bir hata" olarak nitelendirdi. Sola birlik çağrısı yaptı.

Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Sosyalist Partili François Hollande, seçimlerin ardından geçen iki ayda hükûmet kurma sürecinin devam ettiği ülkesinde, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Ulusal Meclis'in en büyük siyasi grubu olan solcu Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakının ortak adayını başbakan olarak atamayı reddetmesini sert bir dille eleştirdi.

Meclis karar verir dedi

Le Point gazetesine konuşan Hollande, Macron’un NFP ittifakının başbakan adayı Lucie Castets’i atamayı reddetmesini "kurumsal bir hata" olarak nitelendirdi. Hollande, Cumhurbaşkanı Macron’un, Castets'in başbakanlık adaylığını reddetmesinin doğru olmadığını belirterek, bu tür bir kararın ancak "ulusal meclisin sorumluluğu" kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Hollande, Macron’un bu kararının sadece kurumsal bir hata olmadığını, aynı zamanda "siyasi bir hata" olduğunu da ifade etti. Eski Cumhurbaşkanı, olası bir sol hükûmetin meclisten güvenoyu alamadığı takdirde bir gensoru önergesiyle devrilmesinin mümkün olduğunu, ancak yine de böyle bir hükümetin kurulmasının, alternatif çözümlerin meşruiyet kazanmasına yardımcı olabileceğini savundu.

Sol ittifaka çağrı: Birlik olunmalı

Hollande, Macron tarafından dışlanan ve sol ittifakın en büyük siyasi partisi olan aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) ile ilgili çekincelerine rağmen, solun başarılı olabilmesi için bölünmelere izin vermemesi gerektiğini, ancak birlik içinde hareket edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Macron, 26 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, solcu Lucie Castets’i başbakan olarak atamayacağını belirtmiş ve siyasi liderlerle hükûmet kurma müzakerelerine devam edeceğini açıklamıştı.

Fransa’da siyasi tablo

Fransa’da yapılan erken genel seçimlerin ardından, Ulusal Meclisin en büyük siyasi grubunu 193 milletvekili ile NFP ve bağlantılılar oluştururken, onu 166 milletvekili ile Macron'un iktidar koalisyonu ve 142 milletvekili ile aşırı sağcı RN ve ortakları izliyor. Fransız anayasasına göre cumhurbaşkanının istediği kişiyi başbakan atama yetkisi bulunuyor ancak siyasi geleneklere göre başbakan, en fazla oy alan parti ya da ittifaktan seçiliyor.  PARİS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.