25 yıl doldu, koşullu bırakılmalı
- Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın tutulduğu koşulların hukuka aykırı olduğunu vurgulayan avukat Bedirhan Sarsılmaz, AİHM kararlarına işaret ederek, “25 yıl doldu ve Sayın Öcalan’ın koşullu salıverilme koşulları oluştu” dedi.
İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde ağır tecrit koşullarına rehit tutulan Abdullah Öcalan’dan 35 aydır hiçbir şekilde haber alınamıyor. İmralı’dan haber alınamama haline karşı avukatların iç hukuktaki girişimlerinin yanı sıra uluslararası hukuktaki tüm girişimleri ise sonuçsuz kalıyor. Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatlarından Bedirhan Sarsılmaz, İmralı hukuk sistemi ve bu sistemin infaz rejimi ile toplumsal yansımalarını, MA'ya değerlendirdi.
Bir işkence yöntemidir
İmralı’da yürütülen tecridin bir işkence yöntemi olduğunu ve gelinen aşamada mutlak iletişimsizlik haline dönüştüğünü hatırlatan Sarsılmaz, hukukçular olarak bu duruma hukuki bir tanımlama getiremediklerini vurguladı. Sarsılmaz, “Bakın bir hükümlünün 35 aydır kendisinden haber alınamadığı bir durumdan bahsediyoruz. Onun öncesinde 2011-2019 yılları arasında da Sayın Öcalan’ın 8 yıl boyunca avukat görüşmesinin engellendiğini biliyoruz. İnfaz Kanunu açık, 25’nci maddesi hükümlünün ailesiyle görüş hakkını düzenlemiş. Yine aynı kanunun 59’uncu maddesi hükümlünün avukatlarıyla görüşmesini düzenlemiş. Biz bu açık kanuni düzenlemelere karşı Sayın Abdullah Öcalan’ın hem ailesiyle hem de avukatlarıyla görüşmesinin engellendiğini görüyoruz. Kendisi ile ilgili istisnai bir hukuk uygulanıyor” dedi.
Koşullu tahliye şartları
Abdullah Öcalan’ın İmralı’daki tutulma koşullarının uluslararası ve iç hukuka aykırı olduğunu, ancak Türkiye’nin bu konuda şu ana kadar herhangi bir adım atmadığını ifade eden Sarsılmaz, şöyle konuştu: “Sayın Öcalan’a dönük tecrit sisteminin derinleştirilmesiyle beraber kendisiyle ilgili ihlal kararlarının da uygulanmadığını görüyoruz. Kendisi 1999’daki yargılamayla idam cezasına çarptırılmış, sonrasında Terörle Mücadele Kanunu’nun 17’nci maddesindeki düzenlemeye dayandırılarak kendisine ölünceye kadar hapis cezası verildi. Biz bu durumun başlı başına hukuksuz olduğunu söylüyoruz. AİHM, 2014'te Sayın Abdullah Öcalan ile ilgili verdiği kararında bu durumun umut hakkını ihlal ettiğini ve bu ağırlaştırılmış infaz rejiminin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 3’üncü maddesinde düzenlenen ‘işkence yasağının’ ihlali olduğu yönünde bir düzenleme yaptı. Bununla ilgili AİHM’in Vinter v. Birleşik Krallık kararı mevcut. AİHM bu kararda ağırlaştırılmış müebbet cezası alan bir hükümlünün mahkumiyet durumunun belli bir süreden sonra gözden geçirilmesi gerektiği yönünde değerlendirme yapmış ve bu sürenin en fazla 25 yıl olacağını belirtmiş. Biz bu sebeple aynı değerlendirmenin Sayın Öcalan için yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Anayasanın 90’ıncı maddesinin 5’inci fıkrası da uluslararası anlaşmaların bu hususta esas alınması gerektiğini düzenlemiştir. Biz bu sebeple 25 yılın dolduğunu ve Sayın Öcalan’ın koşullu salıverilme koşullarının oluştuğunu düşünüyoruz.”
Adalet Bakanlığı cevap vermedi
Bu duruma karşı son olarak 35 barodan bin 330 avukatın 22 Ocak’ta Adalet Bakanlığına yaptığı başvuruyu hatırlatan Sarsılmaz, bununla ilgili henüz bir geri dönüş alamadıklarını kaydetti. İktidarın bu konuda herhangi bir adım atmaması nedeniyle bugün cezaevlerindeki siyasi tutsaklar başta olmak üzere ülkenin birçok noktasında eylemlerin yürütüldüğünü anımsatan Sarsılmaz, “Avukatlar olarak gerekli başvuruları yapıyoruz, ancak maalesef hükümetin bu noktada hiçbir şekilde adım atmadığını görüyoruz. 2011 ve 2019 yılları arasında avukat görüşmesi gerçekleştirilemedi. Maalesef 8 insanın yaşamını yitiresine sebep olan açlık grevi eylemleriyle beraber 2019’da Sayın Öcalan avukatlarıyla görüşebildi. Bugün yine açlık grevindeki eylemciler, Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve Kürt sorununun çözümü hususunda bir eylem başlatmış durumda. Biz bu eylemlerin tümünün aslında sorunun barışçıl yöntemlerle çözülmesi için yapıldığını görüyoruz“ şeklinde konuştu.