30 yıllık tutsak platinle bırakıldı

Yaşar Er

Yaşar Er

  • Patnos L Tipi Cezaevi’ndeki 30 yıllık tutsak İbrahim Er’in abisi Yaşar Er, “Kardeşim, 28 yıldır bacağındaki platinle yaşıyor. Gerekli tedavileri yapılmadığı için sol ayağındaki sinir damarları zamanla inceldi" dedi.

Îdir’in Başko (Aralık) ilçesinde 1994'te yaşanan bir çatışmada yaralı olarak gözaltına alınan Er’e, bir hafta gördüğü ağır işkencenin ardından çıkarıldığı Erzurum Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından “Devletin birliği ve bütünlüğü bozmak” iddiasıyla müebbet hapis cezası verildi. Tedavi edilmeyen Er’in şarapnel parçası isabet eden sol kalçasında hasar oluştu. Daha sonra platin takılan bacakta kısalma ve yürümekte zorluk yaşamaya başlayan Er’in, bacağındaki sinir damarları zamanla zayıflayarak ayağı incelirken, aynı zamanda kronik bronşit ve nefes darlığı gibi hastalıklar da başladı.

Er’in ağabeyi Yaşar Er, "Babam, 2006 yılında kardeşimin görüşüne gideceği gün kalp krizi geçirdi ve oğlunun hasretiyle hayata veda etti. 2019'da hasta olan tutsak dayım Kinyas Gülcan, Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşamını yitirdi. Annem 75 yaşında, yaşlı ve diz ağrıları başta olmak üzere birçok hastalığı olduğu için 5 yıldır kardeşimin ziyaretine gidemiyor” dedi.  

Hem kardeşinin hem de kendilerinin Adli Tıp Kurumu’na (ATK) birçok kez başvurduğunu, ancak sonuçsuz kaldığını dile getiren Er, “ATK tarafsız değildir. Orada görev yapan doktorlar tarafsız davranamıyor. Kardeşim gibi yüzlerce hasta tutsak tedavi edilmiyor. Kardeşim, Aralık ayında 30 yılını tamamlayacak ancak tahliye edilip edilmeyeceğini bilmiyoruz” diye konuştu. ÎDIR

 

* * *

Yıldız coşkuyla karşılandı

Metris R Tipi Kapalı Cezaevi'nden tahliye olan 30 yıllık tutsak Halil Yıldız, memleketi Êlih’te coşkuyla karşılandı.

Êlih merkezde 1994'te gözaltına alınan Yıldız'a, çıkarıldığı Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından (DGM) "Devletin birlik ve bütünlüğünü bozmak" iddiasıyla müebbet hapis cezası verildi. 30 yıl boyunca tutsak edilen Yıldız, bu süreçte 4 farklı cezaevinde tutuldu. Coşkuyla karşılandıktan daha sonra Gap Mahallesi'ndeki aile evine geçen Yıldız’ı çok sayıda kişi ziyaret etti. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.