ABD yaptırımı yolda

Dünya Haberleri —

Matthew Axelrod

Matthew Axelrod

  • Rusya’ya ABD yapımı kritik elektronik aksam satan Türk devleti bunu durdurmazsa yaptırım ile karşı karşıya kalacak. 

ABD Ticaret Bakanı Yardımcısı Matthew Axelrod, Financial Times gazetesine verdiği demeçte, NATO müttefiki Türkiye’den, Rusya’ya ihracatın kısıtlanması konusunda destek beklediklerini hatırlatarak, aksi durumda Türkiye’ye yönelik “sonuçları” olacağı uyarısında bulundu. Haberde Amerika'yla uzlaşmazlık içinde olan ülkelerin hassas teknoloji ürünlerine erişimini kısıtlama hususunda yürütülen çalışmalara öncülük eden Bakan Yardımcısı Axelrod, bu çalışmaları kapsamında kısa süre önce Ankara ve İstanbul’da Türk yetkililerle biraraya geldi.

Derhal durdur

Financial Times’ın haberine göre, üst düzey bir ticaret bakanlığı yetkilisi, Axelrod’un ziyaret sırasında Türkiye'ye, Amerikan menşeli çiplerin ve Moskova'nın Ukrayna'daki savaşı için çok önemli olan diğer parçaların ticaretini engellemek için daha fazla çalışması gerektiği mesajını verdiğini söyledi. Axelrod Financial Times'a yaptığı açıklamada, "ABD teknolojisinin Rusya'ya yasadışı akışını durdurmak için Türkiye'nin yardımına ihtiyacımız var" dedi ve ekledi: "Türk makamları ve endüstrisinin hızlı bir şekilde ilerleme kaydettiğini görmemiz gerekiyor, aksi takdirde ihracat kontrollerimizden kaçanlara yaptırım uygulamaktan başka çaremiz kalmayacak."

NATO müttefiki yapamaz

Washington'un uyarısı, Türkiye'nin Rusya ile güçlü ticari bağlarını sürdürme kararının iki NATO müttefiki arasındaki ilişkileri ne derece zedelediğinin son işareti olarak yorumlanıyor. Gazetenin haberinde ABD, AB ve diğer Batılı ortakları, 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana Rusya'ya kapsamlı yaptırımlar uygularken, Türkiye’nin bu kısıtlamalardan kaçındığı ve savaşın patlak vermesinden bu yana Rusya’yla ticaretini arttırarak devam ettiği kaydediliyor.

Rus füzelerine teknik takviye

Financial Times’ın haberinde ayrıca ABD’nin özellikle Türkiye'nin, işlemciler, hafıza kartları ve amplifikatörler dahil Batı yapımı elektronik cihazların ihracat kontrollerine aykırı olarak Rus füzelerine ve insansız hava araçlarına gittiği önemli bir merkez haline gelmesinden endişe duyduğu yazıyor. Habere göre imalat ekipmanları da endişe yaratan bir diğer önemli konu. WASHINGTON

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.