Ağustos'ta 152 eylem

Gerilla

Gerilla

  • Türk ordusunun kesintisiz bombardıman eşliğindeki işgal saldırılarına karşı direnen gerilla, Ağustos'ta 152 eylemle yanıt verdi; 56 Türk askerini öldürdü.

Türk ordusu, Bakurê Kürdistan’daki sayısız saldırı ve bombardımanın yanı sıra Medya Savunma Alanları’nı 90 kez yasaklı patlayıcılarla bombaladı. Buna rağmen taktiklerde, eylem ve hareket tarzında derinleşerek yanıt veren gerilla, darbe vurmayı sürdürdü.

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından Ağustos ayı savaş bilançosununun da paylaşıldığı dünkü yazılı açıklama şöyle: “Fermandar Egîd (Mahsum Korkmaz) yoldaşın izinden yürüyen Kürdistan Özgürlük Gerillası destansı mücadelesinin 40 yılını tamamlayarak 41. mücadele yılına girdi. 40 yıl boyunca aralıksız bir biçimde Kürt halkının meşru savunmasını yapmak, silahlı özgürlük mücadelesini yürütmek, tüm saldırılara, tasfiye konseptlerine ve soykırım planlarına karşı ayakta kalmak ve ezilen halkımızın zafer umudunu dipdiri canlı tutmak başlı başına bir başarıdır. Kürt halkının tüm direnişlerinden dersler çıkaran, kendisini çağın değişen koşullarına göre uyarlayan, Apocu ideoloji ve paradigmada derinleşen, taktikte yetkinleşen ve ustalaşan Kurdistan Özgürlük Gerillası, artık yalnızca Kürt halkının değil, ezilen tüm halkların ilham kaynağıdır.

41. yıla kararlılıkla giriş

Kürdistan Özgürlük Gerillası, 15 Ağustos Diriliş Bayramı’nı ve tarihi gerilla hamlesinin 41. yılını görkemli bir şekilde karşıladı. Apocu fedai ruh ve tam kararlılıkla 41. mücadele yılına giriş yapan gerilla, Bakurê Kurdistan ve Medya Savunma Alanları’nda direnişini kesintisiz bir biçimde sürdürdü. Ölümsüz fedai komutan Berwar Dêrsim'ın (Seyran Çomak) Çiyayê Agirî’deki destansı direnişi, özgür Kürt kadınının Egîdleşen, Bêrîtanlaşan ve Zîlanlaşan hakikatinin yenilmez olduğunu dosta düşmana gösterdi. Eylem Stêrk (Meryem Önür) Sozdar Evîn (Betül Aydın) ve Armanc Devrim'in (Hacer Tekin) Elkê ve Kato Marînos’taki teslim alınamaz direnişi de aynı hakikatin başka alanlarda dile gelişi oldu. Özgür Kürt kadının YJA Star şahsındaki öncülüğünü, yol göstericiliğini, kahramanlığını, tüm kadınlara ve halkımıza özgürlük ruhunu aşılayan tanrıça duruşunu en sade ve somut bir biçimde gözler önüne serdiler.

Adlarını tarihe yazdırdılar

Farklı tarihlerde şehadete ulaşan, ancak Ağustos ayı içerisinde şehadetleri ilan edilen Alan Milazgîr, Orhan Cihat Bingöl, Rosîda Mêrdîn, Sara Tolhildan, Sema Cuya Çewlîk, Tîjda Jiyan ve diğer gerillalar da Egîdleşen gerilla komutanlığının güzide örnekleri olarak adlarını mücadele tarihine yazdırdılar.

Savaş suçu işlemeyi sürdürdü

İşgalci Türk ordusu, Bakurê Kurdistan’daki sayısız saldırı ve bombardımanın yanı sıra Medya Savunma Alanları’nı 90 kez yasaklı patlayıcılarla bombalayarak savaş suçu işledi. Gerilla, işgalci Türk ordusunun tekniğe dayanarak geliştirdiği saldırılara karşı, Apocu fedai ruhu yükselterek, taktiklerinde, eylem ve hareket tarzında derinleşerek yanıt verdi ve birçok eylem gerçekleştirdi.

Türk ordusu kayıplarını gizledi

Kurdistan Özgürlük Gerillası, Ağustos ayında çok önemli bir savaş performansı sergileyip havada ve karada etkili eylemler gerçekleştirerek işgalci orduya ağır darbeler vurdu. Türk ordusu ve özel savaş medyası, bu eylemleri ve kayıplarını gizledi. Dört gerillanın şehadete ulaştığı Ağustos'taki savaşın ayrıntıları şöyle:

Türk ordusunun saldırıları

* Savaş Uçağı Saldırısı: 350

* Helikopter Saldırısı: 33

* Yasaklı Patlayıcı Saldırısı: 90

Gerilla eylemleri

* Havadan Gerçekleştirilen Gerilla Eylemleri: 19

* Karadan Gerçekleştirilen Gerilla Eylemleri: 133

* Öldürülen Türk Askeri: 3'ü rütbeli 53

* Yaralanan Türk Askeri: 43

Gerillanın imha ettiği

* Askeri Araç: 1

* Cephanelik: 1

* Dron: 4

* MOBESE Kamerası: 19

* Mevzi: 5

* Çadır: 8

* Projektör: 5

* Fotokapan: 1

Gerillanın darbelediği

* Zırhlı Askeri Araç: 3

* Kepçe: 4

* Korkut (Hava Savunma Sistemi): 1

* Konteyner: 1

* Çadır: 4

* MOBESE Kamerası: 1

* Dedektör: 1

* Mevzi: 18

Gerillanın el koyduğu

* Patlayıcı: 1

* Patlayıcı Yüklü Dron: 1

BEHDÎNAN

* * *

Bombardıman sürüyor

Türk ordusu, önceki gece Garê'den Asos'a 20 hedefi imha ettiğini ileri sürdü. CPT'den Kameran Osman, 24 kez bombalandığını, ancak can kaybı yaşanmadığını söyledi.

Toplumsal Barışı İnşa Timleri (CPT) Üyesi Kameran Osman, Türk ordusunun Güney Kürdistan topraklarına yönelik önceki gece gerçekleştirdiği saldırıları hakkında dijital medya hesabından bilgiler paylaştı. İşgalci Türk devletinin farklı bölgeleri toplamda 24 kez bombaladığını açıklayan Kameran Osman, saldırıların Girê Bihar, Belave köyünün arkası, Heft Tebeq Dağı ile Garê’deki Kevne Mijê, Sipêndarê, Gîrgaşê köylerinde ve Sîdekan’daki Kitkitên ve Xakurkê dağlarında gerçekleştirildiğini bildirdi. Kameran Osman savaş uçaklarının ayrıca Koxe Dağı ile Çoman’daki Tale Dağı’nı, Pişder’deki Qelatukan etrafını, Kiwêrekan köyündeki Hewarî Rewendekanî bölgesi ve Mawet’teki Asos Dağı’nı bombaladığını kaydetti. Kameran Osman, söz konusu saldırılarda herhangi bir can kaybı yaşanmadığını aktardı.

Türk Savunma Bakanlığı da yaptığı açıklamada, şunları ileri sürdü: "Irak kuzeyinde bulunan Metina, Gara, Hakurk, Kandil ve Asos bölgelerindeki terörist hedeflerine 02 Eylül 2024 tarihinde hava harekâtı icra edilmiş, icra edilen hava harekatı ile Bölücü Terör Örgütü (BTÖ) tarafından kullanılan ve içerisinde sorumlu düzeyde teröristlerin de bulunduğu değerlendirilen mağara, sığınak, barınak, depo ve terör örgütünün kullandığı tesislerden oluşan 20 hedef imha edildi."

 

* * *

Cenazesi üç yıl sonra verildi

HPG’li Morad Ahmad Pour Heydaranlou’nun cenazesi, üç yıl sonra ailesine teslim edildi.

Şirnex’in Elkê (Beytüşşebap) ilçesinde 2021'de çıkan bir çatışmada şehit düşen HPG’li Morad Ahmad Pour Heydaranlou’nun cenazesi, kentteki kimsesizler mezarlığında defnedilmişti. Rojhilat’ın Urmiye kentinden gelen Heydaranlou’nun ailesinin verdiği DNA örneği, üç yıl yıl sonra çıktı. DNA uyuşması üzerine aile kentte gelerek, polisler eşliğinde cenazelerini kimsesizler mezarlığından alıp Colemêg’in Gever (Yüksekova) ilçesinde bulunan ilçe mezarlığında defnetti. COLEMÊRG

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.