AK ve AİHM’den çağrılara cevap

Yurt Dışı Haberleri —

Kürt Halk Önderi Öcalan için eylem

Kürt Halk Önderi Öcalan için eylem

  • 69 Nobel ödüllü aydın, yazar ve biliminsanının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması talebine AİHM Başkanı Marko Bošnjak adına cevap verildi. Verilen cevapta somut bir adımdan bahsedilmedi. AİHM: “Görüşlerinizi bize ilettiğiniz ve katkılarınız için size teşekkür ederiz” dedi.
  • Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne gönderilen mektuba ise Litvanya Dışişleri Bakanı ve Bakanlar Komitesi Başkanı Gabrielius Landsbergis adına yanıt verildi. Yanıtta devlete karşı işlenen suçlara verilen ağırlaştırılmış cezaların denetimden muaflığına atıf ve 1507. toplantıda inclenmesinin planlandığı vardı.

Nobel ödülü sahibi 69 aydın, yazar ve bilim insanının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması çağrısına AK Bakanlar Komitesi ve AİHM yanıt verdi. Her iki mektuba Kariane Westrheim tarafından verilen yanıtta kurumlara “42 aydır haber alınamayan Öcalan’ı ziyaret için İmralı’ya heyetin gönderilmesi için devreye girin” çağrısı yapıldı.

Birçok disiplinden 69 Nobel ödülü sahibi aydın, yazar ve bilim insanı Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması ve Kürtlerle yaşanan çatışmanın barışçıl yollarla çözülmesi için 26 Temmuz’da uluslararası kurumlara açık mektup gönderdi. 1997 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen insan hakları aktivisti Jody Wiliams adına kaleme alınan mektubu Elfriede Jelinek, Herta Muller, Orhan Pamuk, Wole Soyinka gibi Nobel edebiyat ödüllü yazarların yanı sıra, tıp, ekonomi, barış, fizik gibi alanlarda Nobel ödülü alan 69 isim imzaladı. Nobel ödüllüler Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Başkanı Gabrielius Landsbergi, Avrupa İşkence Önleme Komitesi (CPT) Başkanı Dr. Alan Mitchell ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Başkanı Marko Bošnjak’a ile Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Ofisi’ne yazdıkları açık mektupla, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması ve Kürt halkı ile Türk devleti arasındaki çatışmaların diyalog yoluyla çözülmesini talep etti. Mektupta, “Abdullah Öcalan'ın haklarının korunmasına ilişkin yükümlülüklerinizi yerine getirin” çağrısı da yapılmıştı.

AİHM’den yanıt

Bergen Üniversitesi Psikoloji Fakültesi Eğitim Bölümü Prof. Kariane Westrheim aracılığıyla yollanan mektuba Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nden geçtiğimiz günlerde yanıt verildi. AİHM Başkanı Marko Bošnjak adına verilen yanıtta somut bir adımdan bahsedilmezken sadece “Mektubunuzda, Sayın Abdullah Öcalan'ın tutukluluk koşullarıyla ilgili endişelerinizi dile getiriyor ve Avrupa Konseyi organları da dahil olmak üzere, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin temel insan haklarının korunması konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmesini talep ediyorsunuz. Görüşlerinizi bize ilettiğiniz ve katkılarınız için size teşekkür ederiz” denildi.

Heyet için harekete geçin

Mektuba karşılık Westrheim tarafından yeni bir mektup kaleme alınarak İmralı’ya bir heyetin gönderilmesi için AİHM’e sorumluluğu hatırlatıldı. AİHM’in yanısıra AK Bakanlar Komitesi (CoM) ve CPT’ye de benzer mektupların gönderildiğinin hatırlatıldığı mektupta şu ifadelere yer verildi: “Bu komiteler, Avrupa Konseyi'ne üye devletlerin insan hakları standartlarını koruma taahhütlerini denetlemekten sorumlu en önemli organlardır. Bu nedenle, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden, CoM ve CPT ile bu konuyu ele almasını ve onları, İmralı Cezaevi Adası’na bir heyet göndererek Sayın Abdullah Öcalan’ın durumu ve sağlık koşullarını incelemeleri için acilen girişimde bulunmaya teşvik etmesini talep ediyoruz. Önceki mektupta da açıkça belirtildiği gibi, Sayın Öcalan, 42 aydır dış dünya ile hiçbir temas kuramamıştır; bu durum, Kürt halkı, ailesi ve kendisiyle görüşme talepleri defalarca reddedilen avukatları için büyük bir üzüntü ve artan bir endişe kaynağıdır. Türkiye'nin bir üye devlet olması sebebiyle, CPT veya Avrupa Konseyi'nin diğer sorumlu organlarının bir ziyaret gerçekleştirmesi için Türkiye üzerinde baskı yapılabileceğini düşünüyoruz. Diğer AB komiteleriyle birlikte girişimde bulunarak, İmralı'ya bir heyet gönderilmesini sağlamak adına harekete geçmenizi rica ediyorum.”

AK Türkiye’yi izliyor

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne gönderilen mektuba ise Litvanya Dışişleri Bakanı ve Bakanlar Komitesi Başkanı Gabrielius Landsbergis adına yanıt verildi. Mektubun Avrupa Konseyi’nin ilgili birimlerine iletildiği belirtilen cevapta, “Devlete karşı işlenen suçlar için verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları ve bunların denetimden muaf tutulmasına ilişkin Türkiye aleyhindeki Avrupa Mahkemesi kararlarının Komite'nin Eylül ayında yapılacak 1507. (İnsan Hakları) toplantısında incelenmesinin planlandığını not ediyorum. Litvanya’nın Bakanlar Komitesi Başkanlığı olarak, Komite'nin üye devletlerin taahhütlerine uyumunu tam olarak izlemeye devam etmesini sağlayacağımızı garanti edebilirim” ifadelerine yer verildi.

Türkiye üzerinde baskı yapın

Mektuba cevaben yeni bir mektup kaleme alan Westrheim, Avrupa Konseyi’nden gelen cevabın umut verici olduğunu dile getirdi ancak yetersiz olduğunun altını çizdi. Westrheim tecridin geldiği boyuta dikkat çekerek taleplerini yineledi: “Litvanya’nın Bakanlar Komitesi Başkanlığı’nın, üye devletlerin yükümlülüklerine tam olarak uyup uymadığını izlemeye devam edeceğini öğrenmekten büyük memnuniyet duyduk. Bu çok olumlu bir haber; ancak, tecrübelerimiz gösteriyor ki Türkiye, bu tür çağrılara genellikle çok az dikkat ediyor ve bu yüzden pratikte bir değişiklik olmuyor. Bu nedenle, Bakanlar Komitesi’ni, İmralı Cezaevi Adası’na bir heyet göndererek müebbet hapis cezası ile tutulan Sayın Abdullah Öcalan’ın durumu ve sağlık koşulları hakkında bir inceleme yapmaya davet etmek istiyoruz. Türkiye’nin bir üye devlet olduğu göz önüne alındığında, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nden bir heyet ziyaretine izin vermesi için Türkiye’ye baskı yapılabileceğini düşünüyoruz.” HABER MERKEZİ

 

 

 

 

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.