Almanya’ya füze yığma kararı

Dünya Haberleri —

Füze

Füze

  • ABD, 2026'dan itibaren Almanya'ya SM-6 ve Tomahawk füzelerini konuşlandırma kararını NATO’nun 75. yıl zirvesinde duyurdu. NATO’nun 2026 toplantısı da Türkiye’de yapılacak.

Washington’da düzenlenen NATO’nun 75. kuruluş yıldönümü zirvesinde, Soğuk Savaş’tan sonra ilk defa ABD’nin uzun menzilli ve nükleer başlık taşıyabilen füzelerinin Avrupa’ya konuşlandırılmasına karar verildi. "Rusya-Çin tehdidine" odaklanan zirvede ABD'nin 2026'dan itibaren Almanya'da uzun menzilli füzeler konuşlandırmaya başlayacağı açıklandı.

Zirvenin nihai sonuç bildirgesinde, Ukrayna’nın NATO üyeliği yolunda “geri dönülmez yolda” olduğuna vurgu yapıldı, Rusya’yla savaşın sona ermesinden sonra – koşullar uygunlaşınca - ittifaka davet edileceği güvencesi verildi. Sonuç bildirgesinin en sonunda, ittifakın 2026 yılındaki zirvesinin Türkiye’de yapılacağı notu düşüldü. Gelecek yılki toplantının Hollanda’nın Lahey kentinde yapılacağı bildirildi.

SM-6 ve Tomahawk Almanya’ya geliyor

ABD ile Almanya'nın ortak açıklamasında şöyle denildi: "ABD, gelecekte bu kabiliyetlerin kalıcı konuşlandırılmasına yönelik planlamanın parçası olarak, Almanya'daki Çok Alanlı Görev Gücü'nün uzun menzilli atış kabiliyetlerinin dönemsel konuşlandırmalarına 2026 yılında başlayacak. Tamamen geliştirildiğinde, bu konvansiyonel uzun menzilli atış birimleri, Avrupa'daki mevcut kara tabanlı atışlardan önemli ölçüde daha uzun menzile sahip olan SM-6, Tomahawk ve gelişim aşamasındaki hipersonik silahları içerecek."

ABD'nin 20'si Almanya olmak üzere Avrupa'da 100 kadar taktik B61 nükleer bombası var. WASHINGTON

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.