Ankara kendi içinde tartışıyor

Efkan Ala - Bülent Arınç - Özgür Özel

Efkan Ala - Bülent Arınç - Özgür Özel

  • Türk medyası ve siyaseti, Kürtlere karşı savaşta tıkanan ve dış politikada dışlanan Türk hükümetinin, yeni diyalog çabasını tartışıyor.
  • AKP Genel Başkanvekili Efkan Ala, farklı çözümlere; eski Başbakan Yardımcısı Arınç, yeni bir formatı işaret etti. CHP ise Meclis'i adres gösterdi.
  • AKP'nin sadık kalemlerinden Abdulkadir Selvi, "Aile adına Ömer Öcalan’ın İmralı'ya gidip görüşmesine izin verilebilir" diye yazdı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, Meclis'in açılışında DEM Parti sıralarına gidip tokalaşması ve sonrasında bunun planlı bir girişim olduğunu söylemesi; Türk Cumhurbaşkanı'nın da yanında durmasının yeni açıklamalarla sürdürülmesi üzerine başlayan tartışmalar devam ediyor. Açıklamalara birçok spekülasyon da eşlik ediyor. KCK, yönetim düzeyinde yeni bir oyunun kurgulandığı uyarısı yaparak, çözümün muhatabını ve parametrelerini net olarak ifade ediyor. DEM Parti ve Kürt siyasetçiler de bu kaygılarla birlikte temkini elden bırakmadan diyalogu teşvik ediyor. Türk cenahında ise başlangıç hamlesi MHP'den geldiği ve AKP de yanında durduğu için 'kabul edilebilir' düzeyde tartışılıyor; CHP ise kategorik reddiye yerine inisiyatif almaya çalışıyor.

İktidarın yayın organlarından Hürriyet gazetesinin hem devlet hem de AKP içinden enforme edilen yazarlarından Abdulkadir Selvi, son üç yazısında yeni bir sürecin farklı adlandırma ve biçimlerle başlatılacağını yazdıktan sonra dün yeni bilgiler paylaştı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşmek için ailesinin ve avukatlarının ayrı ayrı yaptıkları başvuruları; özellikle yeğeni DEM Parti Riha Milletvekili Ömer Öcalan'ın 14 Ağustos'ta Adalet Bakanlığına ilettiği talebini hatırlattı. Kulağına, Ömer Öcalan’ın görüşme talebinin değerlendirildiğinin geldiğini, ancak henüz izin verilip verilmemesi kararının alınmadığını yazan Selvi, şöyle devam etti: "Avukatların görüşmesine izin verilmesini beklemiyorum ama aile adına Ömer Öcalan’ın görüşmesine izin verilebilir.  Devlet Bahçeli’nin DEM Parti'lilerin ellerini sıkması ve ardından Öcalan’a yaptığı çağrı nedeniyle olumlu bir zemin oluştu. Eğer Ömer Öcalan’ın görüşmesine izin verilirse bu zemini güçlendirecek yeni bir adım atılmış olur. Ondan sonra Öcalan’ın vereceği mesaj önem kazanacak."

Aynı şey olmaz

AKP Genel Başkanvekili Efkan Ala, dün Türk televizyonlarının temsilcilerine konuşarak, siyasette normalleşme adımlarının ve  diyalogların çok önemli olduğunu belirtti. Ala, çözüm sürecinin masada olmadığını dile getirerek, "Sorun da farklı, sorunlara bulunacak çare de farklı. Her seferinde aynı şeyi yapmak durumunda değiliz ki" dedi. Ala, yeni anayasa tartışmalarını işaret etti.

Çağrının içi doldurulmalı

'Diyalog süreci'nde Türkiye Meclisi Başkanlığı ve Başbakan Yardımcılığı yapan, hem MGK toplantılarına katılan hem de o sürecin temel aktörlerinden biri olan AKP kurucularından Bülent Arınç da Artı Gerçek'ten İrfan Aktan'a konuştu. Türklerin bu topraklara sonradan geldiğini, geldiklerinde de Kürtler, Rumlar, ve Ermeniler yaşadığını hatırlatan Arınç, "Farklılıklarımızla bir arada yaşadık, tekrar yaşayabiliriz" dedi. Eğer yeni bir süreç başlarsa bundan sonra doğrudan siyasi muhataplarıyla ve doğrudan halkla bu işi götürmek gerektiğini, bunun da mümkün olduğunu belirten Arınç, devlet cenahında Hakan Fidan, İbrahim  Kalın ve Ali Yerlikaya gibi isimlerin bu işi iktidar adına götürebileceğini söyledi. Arınç, şöyle devam etti: "Ben işin çok derinliğine girmem ama 'Öcalan çağrı yapsın' diyorsanız, bunun içini doldurmak zorundasınız. Yeni şeyler söylemek lazımdır noktasına geldiysek, bugün başka türlü dinamiklere ihtiyaç var. çözüm istemeyenlere göğüs gerecek, ortak akılla bu işi götürebilecek, dünün acısını yaşamış, bugün bu acıları yaşamak istemeyen insanlarla bu süreç yürütülebilir. Tabii ifade özgürlüğünün tam anlamıyla sağlandığı bir ortama da ihtiyacımız var. Yeter ki istensin.

Kararlı siyasi irade ihtiyacı

Bunu göze alacak, kararlı bir siyasi iradeye ihtiyaç var. Bunun hukuk ve adalet tarafı, toplumsal barış tarafı var. Keza gazetecilerle, yazarlarla iş birliği yapmaya ihtiyaç var. Ayrıca cezaevlerinde bu kadar insan varken, bunların da özgürlüklerine kavuşması lazım. Genel bir irade beyanını ortaya koyup, 'biz bu düşüncedeyiz, bunu gerçekleştirmek istiyoruz' demek yeterli. Manifestoya da gerek yok. İktidar tarafı, 'şu insanlar bu işle memur' desin, karşı taraf da 'tamam, bizim de şu arkadaşlarımız bu işte size yardımcı olacaklar' desin. Gerekirse Meclis’te bir komisyon kurarak, gerekirse dışarıdan bir platform üzerinden bu iş devam ettirilebilir. Tabii onlara da tam yetki verilmesi suretiyle. İnşallah olacak, Yeter ki, irade olsun. Konuşulanlara bakılırsa ucundan da olsa, var."

CHP de inisiyatif alıyor

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise son iki günlük söylemleri ve duyurduğu programının ardından Cumhuriyet'ten Mustafa Balbay'a da konuştu. Bahçeli’nin el sıkma ile başlattığı diyalog ortamını, Türkiye için yararlı bir normalleşme olarak gördüğünü belirten Özel, özetle şunları söyledi: "CHP olarak oyunun dışında değiliz. CHP’nin Türkiye’nin temel sorunları için gösterdiği başlıca adres Meclis’tir. Çözüm yeri ve zemin Meclis’tir. Burada bütün sorunları konuşabiliriz. Bütün mesele beş kelimelik tanımı yaşama geçirmek. Türkiye Cumhuriyeti laik, demokratik, sosyal, hukuk devletidir. Bu bağlamda anayasanın ilk dört maddesi tartışma dışıdır. Bu süreçten öncelikle Türkiye’nin ve devamında CHP’nin aleyhine bir sonuç çıkmaz, çıkmayacak. Bunu kesin bir şekilde ifade ediyorum. 1 Ekim’de başlayan genel diyalog ortamı 29 Ekim’de bir liderler zirvesiyle neden taçlanmasın. Olabilir."

Özel'in Kürt illeri programı

Özel, 22 Ekim Salı günü gerçekleşecek Grup Toplantısı'nın ardından Amed'e gidecek. Amed Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret edecek olan Özel, Eşbaşkanlar Sera Bucak ve Doğan Hatun'la bir araya gelecek. Valiliği de ziyaret edecek olan Özel, Diyarbakır Ticaret Odası'nın ev sahipliğinde düzenlenecek sivil toplum kuruluşlarıyla toplantıya katılacak. Özel, Amedspor'u da ziyaret edecek. Özel, Perşembe günü Êlih'te olacak; Cuma günü Mêrdîn temaslarına başlayacak olan Özel, Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret ederek Belediye Eşbaşkanları ile bir araya gelecek, ayrıca Mardin Valisi ile de bir görüşme gerçekleştirecek. Özel, programı kapsamında Ahmet Türk'ün Qesra Qenco olarak bilinen evinde misafir olacak. CHP Genel Başkanı, Cumartesi günü Şirnex ve Colemêrg'de olacak. Özel'in Roboskî'ye gitmesi, ailelerle bir araya gelmesi planlanıyor. Programın son günü olan pazar günü Özel, Wan'da olacak; Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret edecek. Özel, Kürt illeri programından bir gün önce Edirne Cezaevi'nde rehin tutulan Selahattin Demirtaş'ı ziyaret ederek gündeme dair görüş alışverişinde bulunacak. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.