Sorunların kaynağı Kürt meselesi

Kürt halkı

Kürt halkı

  • Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nin anketine göre; tüm sorunların temelinde Kürt meselesinin çözümsüzlüğü yatıyor.

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, temel sorunlar ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 1 Ekim’deki yasama yılı açılışında DEM Parti Eşbaşkan Tuncer Bakırhan ile tokalaşmasıyla başlayan gelişmelere ilişkin 19 kentte anket yaptı. 27 Ekim-15 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen anket, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Aydın, Êlih, Dêrsim, Amed, Xarpêt, Colemêrg, Qers, Mêrdin, Mersin, Muğla, Sêrt, Riha, Şirnêx, Wan ve Zonguldak kentlerini kapsadı. Anket çalışmasına bin 358 kişi katıldı. 

Ekonomik kriz

“Sizce Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?” sorusu yöneltildi. Katılımcıların yüzde 38,9’u ekonomik kriz-işsizlik, yüzde 9,5’i Kürt sorunu, yüzde 9,4’ü hukuk sisteminin mevcut durumu, yüzde 9,1’i demokrasinin olmayışı, yüzde 8,8’i çatışma ve şiddet ortamı şeklinde yanıt verdi.

Çözümsüzlüğün etkisi

Temel sorunlarda Kürt meselesinin etkisi de soruldu. Buna göre katılımcıların yüzde 47’si Kürt sorununun ekonomik kriz-işsizlik sorununa etkisi olduğunu, yüzde 49,5’i Kürt sorununun demokrasi sorununa etkisi olduğunu, yüzde 43,6’sı Kürt sorununun hukuk sisteminin mevcut durumuna etkisi olduğunu, yüzde 53,4’ü çatışma ve şiddet ortamına etkisi olduğunu, yüzde 54’ü dış politika sorunlarına etkisi olduğunu belirtti. Ayrıca “Çatışma ve şiddet politikaları ile sınır ötesi operasyonların mevcut ekonomik krizi etkilediğini düşünüyor musunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 37,3’ü “evet”, yüzde 22,1’i “hayır”, yüzde 22’si “kısmen”, yüzde 18,4’ü “kararsızım” şeklinde yanıt verdi. 

Tokalaşmaya onay

“MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin Meclis Genel Kurulu’nda DEM Parti grubu ile tokalaşmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 43,7’si “olumlu” yanıtını verirken, yüzde 27,1’i “olumsuz”, yüzde 28,9’u “kararsızım” yanıtlarını verdi. Bu veriye göre toplumun önemli kesimi, Bahçeli’nin girişimini olumlu gördü.

DEM Parti yükselişte

“Bu pazar bir genel seçim olursa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusu da yöneltildi. Buna göre; katılımcıların yüzde 27,9’u AKP, yüzde 25,7’si CHP, yüzde 10,3’ü DEM Parti, yüzde 6,8’i MHP, yüzde 5,3’ü İYİ Parti, yüzde 1,2’si YRP yanıtını verdi. 

 

* * *

 

ORC Araştırma, 25-28 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirdiği seçim anketinin sonuçlarını yayımladı. 28 ilde toplam 5 bin 460 kişiyle gerçekleştirilen ankette katılımcılara, “Bu pazar genel seçim olsa, hangi partiye oy verirsiniz?” sorusu yöneltildi. CHP yüzde 31,2 oy oranı ile birinci parti çıkarken, onu yüzde 28,1 oy oranı ile AKP takip etti.

* * *

Kamu emekçilerinden protesto mitingi

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), Ankara Tandoğan Meydanı'nda "geçinemiyoruz” mitingi düzenledi. Binlerce kişinin katıldığı mitingde KESK Eşbaşkanları Ayfer Koçak ve Ahmet Karagöz konuştu. AKP’nin ekonomi politikalarını eleştiren Ayfer Koçak, "Bu iktidarın politikalarının özeti rant ve savaştır” dedi. Karagöz ise şunları söyledi: "Demokrasinin koşulu halk iradesine saygı duymaktır. Bunun dışındaki her türlü müdahale gasptır. Kayyum, toplumsal iradeye darbedir. Kürt sorununun demokratik yol ve yöntemler ile çözülmesinden yanayız. Halkların, eşit ve yurttaşlık talebi anayasa güvencesi altına alınması için hep birlikte mücadele edeceğiz. Sırtını emekçilere ve işçilere dönenler, milyonlarca çalışanın aslan payını sermayeye, kendilerine ayırıyor. Bu ceberut iktidarı protesto ediyoruz.” ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.