Türkiye'nin gözü Rojava'nın kaynaklarında

Rojava

Rojava

  • Suriye'nin Özerk Yönetim tarafından yönetilen Kuzey ve Doğu bölgeleri, petrol ve gaz içermesi nedeniyle önemli bölgeler olarak anılıyor ve QSD bu bölgeleri de kontrol ediyor.

BAAS rejiminin düşmesinin ardından Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetim'in akıbeti, hem Suriye'de hem de dünyada konuşulan bir konu haline geldi. Özerk Yönetim tarafından yönetilen Kuzey ve Doğu bölgeleri, petrol ve gaz içermesi nedeniyle önemli bölgeler olarak anılıyor. CHANNEL 8'den Dewran Mehmûd, konuya mercek tuttu:

DAİŞ'e karşı yürütülen savaş sırasında QSD'nin kontrol alanı kuzeydeki Hesekê, Kobanê ve Reqa kentlerinden Dêrazor'un güneyine kadar genişledi. Hesekê'nin kuzeyindeki Eyn Diwer ilçesinden başlayarak 460 kilometreyi aşan Dêrazor'un güneydoğusundaki Baxoz ilçesine kadar uzanan Rojavayê Kurdistan ile Irak arasındaki sınır bölgelerinin üçte biri QSD'nin kontrolünde. Kuzey Kürdistan (Türkiye) tarafı ise Eyn Diwer'den Minbic kenti civarına kadar 420 kilometrelik alan QSD'nin savunmasında.

Özerk bölgelerin coğrafi önemi

Özerk Yönetim bölgeleri, siyasi ve coğrafi öneme sahip. Irak için QSD, DAİŞ'le mücadelede önemli bir faktör ama Türkiye için Kürtlerin öncülüğünde olduğu için bir tehdit alanı. Ayrıca QSD'nin kontrolünde 40 bine yakın DAİŞ'linin bulunduğu Hol ve Roj kamplarının yanı sıra cezaevlerinde 8 bini dünyanın 50 ülkesinden gelen yabancı olmak üzere 10 binden fazla DAİŞ'li tutuklu bulunuyor. 

En büyük petrol sahaları

Suriye'nin en büyük petrol sahaları Demokratik Özerk Yönetim'e bağlı bölgeler olan Hesekê'de günde 115 bin varil petrol üretebilen Siweydiyê petrol sahası ile 80 ila 90 bin varil üretim yapabilen Rimêlan ve Omer petrol sahaları var. Suriye'nin 2 milyar 500 milyon varile ulaşan petrol rezervlerinin büyük bölümü Özerk Yönetim'in kontrolünde. Dêrezor'daki Konêko gaz sahası da günde yaklaşık 13 milyon metreküp doğalgaz üretebilen önemli bir kaynak. 

Su ve elektrik kaynakları

Su ve elektrik kaynakları bakımından tablo şöyle; üç önemli baraj QSD'nin kontrolünde. Reqa çevresindeki Fırat ve BAAS barajları ile Kobanê'nin güneybatısındaki Tişrîn Barajı. Fırat Nehri'nin kollarının çoğu Özerk Yönetim bölgelerinden geçiyor. 

Aynı zamanda Özerk Yönetim bölgeleri, önemli tarım alanlarıdır. Suriye'nin buğdayının yüzde 70'i; pamuk, mısır ve bakliyatın ise yüzde 40'ı Hesekê bölgesinde üretiliyor. 

Türkiye, çözümü zorlaştırıyor

Bütün bu önemli faktörlerden dolayı Esad'ın iktidarı sonrası  HTŞ'nin otoritesi altında yeni Suriye'nin geleceği ve Özerk Yönetim'in durumu belirsizliğini koruyor. QSD, ABD aracılığıyla Türkiye'ye uygun bir çözüm bulunması ve yeni Suriye yönetimi ile askeri, siyasi ve idari görüşmeler başlatması için çalışıyor. Özerk Yönetim ve savunma güçleri, 10 yılı aşkın süredir Şam'a rağmen kendini yönetiyor ve koruyor. Eğitim sisteminden idari yönetime kadar Şam'dan tamamen farklı bir perspektife sahip. Devam eden Türk saldırıları ve Türkiye'nin Özerk Yönetim'e bakışı ile Şam'daki etkisi, çözümü oldukça zorlaştırıyor. HESEKÊ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.