Özel’den 5 kriter
- Kürt sorununa dair tartışmalara işaret eden CHP Genel Başkanı Özgür Özel, destek için 5 kriter sıralayarak, “Toplumsal mutabakat sağlanacaksa Meclis’te oturup konuşmalıyız” dedi.
Özel, 'Türkiye Muharip Gaziler Derneği' ile yaptığı görüşme sonrası basın toplantısında konuştu. Toplantıda Kürt sorununa dair tartışmalar ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dair, “Meclis’e gelsin konuşsun” sözlerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Özel, daha önceki sözlerini de anımsatarak, “Bu iş öyle birilerini buraya getirmek ya da bir yerlerde siyasi pazarlıklar yapmakla olmaz. Biz bir tek şehidimizin olmaması, annelerin gözlerinin yaşının durması, gazilerimiz için bundan sonra yapılacak faaliyetlerde elbette destek oluruz" dedi. Özel, bu iş için lazım, dediği 5 kriter sıraladı:
* Meclis merkezli olsun.
* Açıklık, şeffaflık.
* Karşılıklı iyi niyet ve bunun samimiyet ile ortaya konulması.
* Ulusal bir mutabakat. Tam bir mutabakat.
* Toplumsal mutabakat sağlanacaksa Meclis’te oturup bunu konuşmalıyız.
Özel talebi de paylaştı
Özel, üç dernek ile yaptıkları görüşmede, dernek yönetici ve üyelerinin, tavrına da dikkat çekerek, 'Emniyet Teşkilatı Vazife Mahlülü ve Şehit Aileleri Vakfı Başkanı'nın şu ifadesini paylaştı: "Biz her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız ama bu işin şeffaf olması ve sizin söylediğiniz gibi Meclis’te yürümesi ve bir daha böyle bir fedakarlıkta bulanacaksak siyasi amaçlarla değil, milletin yararına yapılması gerekiyor."
* * *
MHP’den üç istifa
MHP'den üç milletvekili, genel merkezden gelen talep üzerine istifa etti.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, üç milletvekilinin, genel merkezin talebiyle istifa ettiğini duyurdu. Yalçın'ın X'te konuya ilişkin yaptığı paylaşım şöyle: "Parti içinde devam eden bir inceleme mucibince Isparta Milletvekilimiz Hasan Basri Sönmez’in, Bolu Milletvekili İsmail Akgül’ün ve Kilis Milletvekili Mustafa Demir’in istifaları istenmiş, müteakiben de istifa dilekçeleri kabul edilmiştir. Kamuoyunun bilgisine arz olunur…"
Türk medyası, istifası istenen vekillerin altın kaçakçılığı yaptığını; Erdoğan'ın bu konuda Bahçeli'yi bilgilendirdiğini paylaştı.
* * *
9 partiden kayyum çıkışı
Meclis’teki 9 parti kayyum düzenlemesinin kaldırılmasına yönelik ayrı ayrı kanun teklifleri verdi.
Meclis’te grubu bulunan DEM Parti, CHP, İyi Parti ve Saadet Partisi tarafından kayyum düzenlemesinin kaldırılmasına yönelik Meclis Başkanlığına ayrı ayrı kanun teklifi verildi. Meclis’te grubu olmayan DEVA Partisi de kayyum düzenlemesinin kaldırılması için ayrı bir teklif sundu. CHP Grubu’nun teklifine Meclis’te grubu bulunmayan Yeniden Refah Partisi, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP) ve Demokrat Parti imza vererek destekledi. Böylece parlamentoda temsil edilen 9 parti, kayyum uygulamasının kaldırılmasını öngören kanun teklifine destek vermiş oldu.