Artık zamanı geldi

Dünya Haberleri —

Jean-Pierre Sauvage/ Foto:AFP

Jean-Pierre Sauvage/ Foto:AFP

  • Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununa demokratik çözüm çağrıcıları arasında yer alan, Nobel ödüllü Fransız Kimyager Jean-Pierre Sauvage, “Artık Öcalan’ı özgürleştirme zamanı geldi” dedi.

Türk devletinin Kurdistan üzerindeki sömürge statüsünü sürdürmek için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı 25 yılı aşık bir süreden beri İmralı Ada Hapishanesinde tuttuyor. 25 Mart 2021’den beri incommunicado rejimine tabi tutulan Abdullah Öcalan için 69 Nobel Ödüllü tanınmış şahsiyet fiziki özgürlüğü için çağrı yapmıştı. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve İşkencenin Önlenmesine Dair Birlermiş Milletler Sözleşmesi gibi uluslararası sözleşmeleri ihlal eden Türk devleti, uluslararası alanda bu hukuksuzluğu gizlemek için hukuki hiçbir karşılığı olmayan disiplin cezaları ve avukat görüş yasaklarına sarılmış durumda.

Son olarak 69 Nobel ödüllü isim Abdullah Öcalan’ın içinde bulunduğu tecrit koşullarına dikkat çekmek ve bu konuda acile harekete geçilmesini talep etmek üzere Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi Yüksek Komiserliğine, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) bir mektup gönderdi. Mektupta imzası bulunan ve özgürlük talebinin Kürt sorununun çözümünde kilit olduğunu söyleyen Nobel Ödüllü Fransız Kimyager Prof. Jean-Pierre Sauvage, Fırat Haber Ajansından (ANF) Serkan Demirel’e 69 aydının talebinin güncelliğini koruduğunu söyledi.

Sorun Öcalan ile çözülür

Fransız Kimyager Prof. Jean-Pierre Sauvage’a, küresel çapta yürütülen “Öcalan’a Özgürlük Kürt Sorusuna Siyasi Çözüm” kampanyası ve kaleme aldıkları mektupta dikkat çekilen konuların önemine dikkat çekti. Nobel ödüllü Prof. Jean-Pierre Sauvage, “İmzama ekleyecek fazla bir şeyim yok. Sayın Abdullah Öcalan zaten çok ağır bir şekilde cezalandırıldı ve artık onu özgürleştirme zamanı geldi” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Kürt sorunun çözümündeki rolüne de dikkat çeken Nobel ödüllü Fransız Kimyager Prof. Jean-Pierre Sauvage, “Sayın Öcalan’ın serbest bırakılması, Kürt toplumu ile Türk hükümeti arasındaki ilişkiler açısından da iyi olacaktır” diye kaydetti.

Jean-Pierre Sauvage kimdir?

21 Ekim 1944 Paris doğumlu olan Prof. Jean-Pierre Sauvage, koordinasyon kimyası alanında uzman bir kimyagerdir. 1967 yılında Strasbourg Ulusal Kimya Yüksek Okulu’ndan mezun olan Sauvage, Strasbourg Louis-Pasteur Üniversitesinden doktorasını tamamladı. Oxfort Üniversitesin de post-doktorasını yapan Sauvage, 1971-2014 yılları arasında Fransa Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi’nde (CNRS) araştırmalar yapan Sauvage, 2016 yılında Strasbourg Üniversitesi’nde profesör olarak çalışmaya başladı. Kimya alanında birçok önemli çalışmaya imza atan Prof. Sauvage, 2016 yılında İskoç Kimyager J. Fraser Stoddart ve Hollandalı Kimyager Bernard Feringa ile birlikte moleküler makineler üzerine yaptığı çalışmalarla 2016 Nobel Kimya Ödülü’ne layık görüldü.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.