Ateşi kesmiyorlar

Dünya Haberleri —

İsrail, Filistin saldırı / Foto:AFP

İsrail, Filistin saldırı / Foto:AFP

  • 37 binden fazla can kaybının yaşandığı İsrail-Hamas savaşında taraflar ateşkese yanaşmıyor. İki haftalık görüşmelerde ortaya çıkan barışa dair umut belirsiz bir zamana sarktı.

İsrail'in Hamas ile savaş adına Gazze’de yarattığı yıkımda neredeyse yüzde doksandan fazlası sivil 37 bin 296 kişi öldü, 85 bin 197 kişi yaralandı. Savaşın gerekçesi haline gelen İsrailli sivil rehinelerden bir kısmı halen Hamas’ın elinde bulunuyor. Hamas’ın, ‘İsrail’i istediğimiz noktaya getirdik’ söylemine, İsrail’deki savaş yanlıları da ‘Hamas ateşkes önerisi şartlarına uyuncaya kadar görüşmelere katılmayacağız’ demesi ile tıkanıklık baş gösterdi. G7, BM kuruluşlarının çalışmalarının engellenmemesi çağrısında bulundu.

Tel Aviv'in ABD Başkanı Joe Biden'ın ateşkes önerisinin ‘ana hatları’ olarak nitelendirdiği hususlara Hamas tarafından uyulana kadar kendi heyetinin arabulucuların görüşmelerine katılmayacağı yönündeki şartı, müzakerelerde yeni bir ‘çıkmaza’ girileceğine dair soru işaretleri yarattı. İsrail'in bu şartı, Gazze Şeridi'ndeki ateşkes müzakerelerini fiilen ‘sıfır noktasına’ döndürecek. Bunun gerçekleşmesi, krizin her iki tarafına da arabulucuların hamlelerini desteklemeleri yönünde uluslararası ve Avrupa baskısı yapılmasına bağlı olacak.

İsrail ordusu kuşatma altında olan ve harap olmuş Gazze Şeridi'ni bombalamaya devam ederken, G7 liderleri, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) da dahil olmak üzere, Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşlarının derinleşen bir insani krizle karşı karşıya olan Gazze Şeridi'nde engelsiz bir şekilde faaliyet göstermesine izin verilmesi çağrısında bulundu.

Her gün bölgesel ateşkes olacak

AFP’nin haberine göre İsrail ordusu bu günden itibaren her gün, insani yardım girişine izin vermek için Gazze Şeridi'nin güneyindeki bölgede günün belirli saatlerinde “askeri faaliyetlerde taktiksel ateşkes” uygulanacağını duyurdu.

Ordu, yaptığı açıklamada, Kerem Şalom geçişinden Selahaddin Yolu'ndan kuzeye giden bölgede “insani amaçlı askeri faaliyetlerde yerel taktik ateşkesin bir sonraki duyuruya kadar her gün saat 08.00'den 19.00'a kadar uygulanacağını” açıkladı.

Açıklamada, bu kararın, Birleşmiş Milletler ve diğer kuruluşlarla yapılan görüşmeler sonrasında "Gazze Şeridi'ne giren insani yardım hacminin artırılması" çabaları kapsamında alındığı belirtildi.

Yüzer iskele kalkar mı?

İsrail ordusunun Refah saldırısı sürerken ABD'nin Gazze Şeridi'ne yardım için kurduğu yüzer limanın geçici olarak kaldırılacağı iddia ediliyor. Siyasi analistler bu hamlenin Hamas’ı ateşkese razı etmek için yapılmış taktik bir davranış olabileceğine dikkat çekiyor.

İsrailli haber sitesi Times of Israel, ABD’li bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, kötü hava koşulları nedeniyle zarar gören iskelenin sökülüp İsrail'deki Aşdod limanına taşınacağını söyledi. İskelenin Gazze'ye tekrar ne zaman kurulacağı ise belli değil.

17 Mayıs'ta faaliyete geçen yüzer iskele, dalgaların yarattığı hasar nedeniyle 28 Mayıs'ta tamire alınmıştı. Birleşmiş Milletler, bu sürede iskele üzerinden toplamda 900 tonluk insani yardımın Gazze'ye ulaştırıldığını bildirdi. Bunun ardından iskele tekrar hasar almış, onarıldıktan sonra 7 Haziran'da yeniden faaliyete geçmişti.

Irkçılara kademeli yaptırım

ABD’nin önerdiği ateşkes anlaşmasına ayak sürüyen İsrail yönetimindeki ırkçı parti ve kurumları hedef alan Biden yönetimi, Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich gibi aşırı sağcı bakanları çevreleyen tüm çevreleri kademeli olarak hedef aldığı belirtiliyor.

Yeni yaptırımlar, Gazze Şeridi'ne yardım sevkiyatlarına saldıran ve zarar veren ‘Tzav 9’ isimli grubu hedef aldı. Tzav 9 üyeleri, Gazze Şeridi'ne giden yardım tırlarına Batı Şeria'nın el-Halil kenti yakınlarında defalarca saldırarak ilerlemelerini engellemiş, tırların içindekilere zarar vermiş ve birkaç tırı ateşe vermişti.

Washington Nisan ayında da Ben-Gvir'nin danışmanı Bentzi Gopstein ve aşırılık yanlısı Lahava örgütü için çalışan eşi Ayala ve Ben-Gvir'e yakın kişilerle bağlantılı olan ya da onlar için çalışan dernekler de dahil olmak üzere bir dizi yerleşimci ve Yahudi bağış toplama derneğine yaptırım uygulamıştı. KAHİRE

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.