Bırakın evimde öleyim

Dünya Haberleri —

Lübnan / foto:AFP

Lübnan / foto:AFP

  • İsrail Lübnan’a tüm şiddeti ile vuruyor. Ülkenin güneyi kuzeye doğru göç ediyor, Sur’da kalmaya devam eden Hasan Manna, “böyle aşağılanmak istemiyorum” diyerek göçü reddedenlerden.

İsrail ordusunun Lübnan’a dönük saldırıları tüm ateşkes çağrılarına rağmen 6. gününde hız kesmeden sürüyor. Ölü sayısının 2 binin üzerine çıktığı bombardımanlarda Başkent Beyrut’ta şiddetli patlamalar yaşandı. İsrail savaş uçakları cumartesiyi pazara bağlayan gece Beyrut'un güney banliyölerine ağır hava saldırıları düzenleyerek hedef alınan yerlerden dev alev toplarının ve yoğun duman bulutlarının oluşmasına neden oldu. İsrail ordusu eş-Şuveyfat, Burc el-Beracne, el-Leyleki, el-Kefaat, Mazi Mahallesi ve Haret Hireyk bölgelerine savaşın başlangıcından bu yana Beyrut'un güney banliyölerine yönelik en ağır hava saldırılarını gerçekleştirdi. AFP muhabirleri, İsrail ordusunun Beyrut’un güney banliyösündeki Hizbullah’a ait üç mevzinin çevresindeki binaların boşaltılması uyarısında bulunduktan sonra bölgede yoğun patlama sesleri duyduklarını bildirdiler.

30’a yakın İsrail saldırısı Beyrut'un güney banliyölerini sarsarken patlamaların şiddeti onlarca kilometre öteden duyuldu ve hissedildi. Gazze Sivil Savunması pazar günü yaptığı açıklamada İsrail'in merkezindeki Deyr el-Belah'ta yerinden edilmiş kişiler için sığınak olarak kullanılan bir camiye düzenlediği saldırıda 21 kişinin öldüğünü bildirdi. İsrail ordusu Filistinli Hamas hareketi savaşçılarını hedef aldığını savundu. 

Lübnanlı üç güvenlik kaynağı, İsrail'in dünden beri Beyrut'un güney banliyölerine düzenlediği yoğun saldırıların, kurtarma ekiplerinin Hizbullah'ın potansiyel lideri Haşim Safiyuddin'in öldürdüğünden şüphelenilen saldırının gerçekleştiği bölgeyi taramasını engellediğini bildirdi. Reuters’a konuşan  bir güvenlik kaynağı, dünkü saldırıdan beri Safiyuddin ile irtibatın kesildiğini söyledi.

“Böyle aşağılanmak istemiyorum”

Güney Lübnan’da işgal tehdidi altında bulunan ve İsrail bombardımanlarının hedefinde olan Sur kenti başkent Beyrut’tan sonra savaştan en çok etkilediği yerleşim bölgesi. BBC’den Orla Guerin sokaklarda konuşacak insan bulmakta zorlandığını yazdı. Guerin izleniminde, “Savaş burada bir boşluk yarattı; Roma kalıntıları ve altın kumlu plajıyla gurur duyan bu antik kentin kanını emdi. Sokaklar boş, dükkanlar kapalı. Deniz kıyısı ıssız. Pencereler İsrail'in hava saldırılarıyla sarsılıyor. Yerel sivil savunma merkezi terk edilmiş durumda; kurtarma ekipleri İsrail'den gelen uyarıyla tahliye edildiler” diyor.

Hastaneye getirilen 30-35 yaralıdan çoğu kadın ve çocuk, doktorlar şehir içinde hareket etmenin güvenli olmadığını söylüyor. Orla Guerin, Sur’un yerlilerinden Hasan Manna’nın en kötüsüne hazırlandığını anlatıyor. Haberinde, savaş giderek şiddetlenirken o bu şehirde kalmaya ve 14 yıldır işlettiği küçük kahve dükkanını açmaya devam ediyor diyor. Hasan Manna: “Evimi, ülkemi terk etmiyorum. Çocuklarımla evimde kalıyorum. Onlardan (İsraillilerden) korkmuyorum.

“Dünya alem sokakta. Böyle aşağılanmak istemiyoruz. Bırakın evimde öleyim.”

Sivil kayıplar artıyor

Cumartesi günü Lübnan hükümeti, 8 Ekim 2023'ten bu yana Lübnan'a yönelik “İsrail saldırılarında” 2.036 kişinin öldüğünü ve 9.662 kişinin yaralandığını listeleyen bir rapor yayınladı. Öte yandan Hizbullah, özellikle İsrail ordusunun güney sınırı boyunca gerçekleştirdiği sızma girişimlerini engellemek için gün boyunca gerçekleştirdiği çeşitli operasyonları özetleyen açıklamasında, “25'ten fazla İsrailli subay ve askeri” öldürdüğünü ve 130'unu yaraladığını iddia etti. SUR/HABER MERKEZİ

 

* * *

Darfur’da siviller katledildi

Sudan Hava Kuvvetlerinin, Darfur'un kuzeyinde bir pazar yeri ve düğünü hedef alan ağır bombardımanında yüzden fazla sivil öldürüldü, yüzlercesi de yaralandı.

Sudan ordusuna ait savaş uçakları tarafından dün, Darfur’un kuzeyindeki Mellit ve Vad Ebu Salih bölgeleri ile Hartum'daki Ummu Deva Ban bölgelerine düzenlenen hava saldırıları sonucu yüzlerce Sudanlı öldü, yüzlercesi de yaralandı.

Mellit'ten görgü tanıkları, cuma sabahı el-Kuma’daki bir pazar yerinin varil bombalarıyla bombalandığını, çıkan yangında 60'tan fazla kişinin öldüğünü ve bazıları ağır olmak üzere 250'den fazla kişinin de yaralandığını bildirdiler. Görgü tanıkları saldırıyı, ‘sivillerin kasıtlı olarak hedef alındığı daha önce eşi ve benzeri görülmemiş bir katliam’ olarak nitelendirdiler. Ayrıca savaş uçaklarının aynı gün Mellit şehrinde bir düğünü hedef aldı, saldırıda yaklaşık 13 kişinin öldüğünü ve çok sayıda kişinin yaralandığını belirttiler.

Öte yandan siyasi güçler,  silahlı hareketler ve insan hakları örgütleri, Sudan ordusunun özellikle Darfur bölgesinde hava saldırılarını yoğunlaştırmasını sert bir dille eleştirirken bölgede askeri uçuşlara yasak getirilmesi çağrısında bulundular. HARTUM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.