Avrupa’da 15 Ağustos kutlamaları

Yurt Dışı Haberleri —

  • Avrupa’nın birçok merkezinde Kürdistanlılar ve dostları, 15 Ağustos Diriliş Bayramı vesilesiyle haftasonu coşkulu kutlamalar organize etti. Kutlamalarda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve özgürlük gerillaları selamlandı.

Avrupa’da yaşayan Kürdistanlılar ve dostları 15 Ağustos Diriliş Bayramı’nı hafta sonu düzenledikleri çeşitli etkinliklerle kutladı. Almanya, Avusturya, Fransa ve İsveç’teki kutlamalarda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve özgürlük gerillaları selamlanırken örgütlülüğü büyütme ve direniş mesajları verildi.

DÜSSELDORF

15 Ağustos Diriliş Bayramı kutlamaları çerçevesinde, YJK-E NRW öncülüğünde Almanya’nın Düsseldorf kentinde kitlesel yürüyüş ve şölen düzenlendi. Kürdistanlılar ve dostları 15 Ağustos’un 40. yıl dönümü vesilesiyle Düsseldorf Hauptbahnof önünde biraraya geldi. Burada yapılan Almanca basın açıklamasında Türk devletin soykırım politikaları ve gerilla üs alanlarında yürüttüğü işgal ve imha saldırıları kınanarak, PKK öncülüğündeki direniş selamlandı. Açıklamanın ardından “Em bi rihê Fermandar Agît, Ser Rêya Azadîyê Dimeşin” pankartı eşliğinde Corneliusplatz meydanına kadar yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte, sık sık gerilla direnişini selamlayan sloganlar atıldı. Sloganlarla Önder Öcalan’a bağlılıklarını dile getiren yürüyüşçüler, Medya Savunma Alanları’ndaki direnişe dikkat çeken pankartlar ve dövizler taşıdı. Ayrıca, yürüyüş sırasında Almanca olarak Türk devletin soykırım saldırıları hakkında bilgilendirme anonsları yapıldı. PKK bayrakları eşliğinde coşkuyla yapılan yürüyüş Corneliusplatz’da son buldu. Kürdistanlılar ve dostları burada Hozan Comert’in seslendirdiği parçalarla uzun süre halaylar çekerek coşkulu kutlamasını sonlandırdı.

GOETZIS

Avusturya’nın Goetzis şehrindeki Sara Kültür ve Sanat Derneği’nde biraraya gelen Kürtler, 15 Ağustos Atılımını kutladı. Kutlama programı, açılış konuşması ve sinevizyon gösterimi ile başladı. Dernek yönetiminden Amed Farqîn 15 Ağustos'un tarihi önemi ve Kürt mücadelesindeki anlamına değinen bir konuşma yaptı. Konuşma sonrası “Bijî Serok Apo”, “Bijî Gerilla” sloganları ve müzik eşliğinde saatlerce halaylar çekildi.

 

 

BORDEAUX

Fransa'nın Bordeaux kentindeki kutlamalara Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) ve CDK-B öncülük yaptı. 15 Ağustos Atılımı'nın öncü komutanı Egîd (Mahsum Korkmaz) ve tüm devrim şehitleri anısına saygı duruşu ile başlayan etkinlik, Atılımın tarihsel, kültürel,siyasal ve sosyolojik önemini vurgulayan konuşmalarla ile devam etti. Açıklamada; 60 yıllık Kürt Soykırım politikalarının komutan Egîd öncülüğünde başlayan silahlı mücadele ile boşa çıkarıldığı ve Kürt halkının yeniden doğuşunun ilanı olduğu vurgulandı. Konuşmalarda 15 Ağustos ruhu örgütlü mücadelenin yükseltileceği sözü verildi.

Yüzlerce Kürdistanlı ve dostu konuşmalar ardından halaya durdu. Sık sık "Bijî Serok APO", Bijî 15ê Tebaxê" sloganları atıldı.

 

 

STOCKHOLM

İsveç'in Stockholm kentinde yaşayan Kürtlerin kutlama adresi ise Medborgarplatsen Meydanı’ydı. KNK üyesi ve yazar Mirhem Yiğit günün “anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmada “15 Ağustos ruhu her yerde yaşıyor ve herkes bu ruhla mücadeleye sahip çıkıyor. Bunu gören Türk devleti panik içinde her yere saldırmaya devam ediyor. Bu mücadelemizin zaferi 15 Ağustos ruhu ile gerçekleşecektir" dedi. Konuşma sonrası meydanda “Bijî Serok Apo”, “Bijî gerilla” sloganları eşliğinde uzun süre halaylar çekildi.

 

Direniş sürecek, biz kazanacağız

İsviçre’deki Kürdistanlılar da Luzern’de biraraya gelerek 15 Ağustos’u kutladı. Birçok kentten yola çıkan Kürdistanlılar ve dostları Nationalquai alanında biraraya geldi. Aralıklarla yağmur  katılımı ve Kürdistanlıların coşkusunu engelleyemedi. Komutan Egîd şahsında Kurdistan Özgürlük Mücadelesi şehitleri anısına  saygı duruşu ile program start aldı. HPG Ana Karargah Komutanı Murat Karayılan’ın 15 Ağustos kutlama mesajı dinletilmesinden sonra İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Eşbaşkanları Cemal Özdemir ile Dilan Çetinkaya kutlamaya katılan halkı selamlayarak birer konuşma yaptılar.

Geri adım atmayacağız

Kürt halkının varlığını yok sayan sömürü düzenine karşı 15 Ağustos 1984’te Komutan Egid’in sıktığı ilk kurşunun Türk devletinde büyük bir korku yarattığını söyleyen Özdemir “Dün PKK’yi bitireceğim diyen Türk devlet faşizmi gerillanın direnişi karşısında büyük bir gerileme yaşadı. Atılan ilk kurşundan bu yana Kürt halkı ve gerillası direniş mevzilerinde direnişini sürdürüyor. Bizler hiçbir zaman geri adım atmayacağız. Bizlere bugünü armağan eden şehitlerimizi saygı ile anıyoruz” dedi.

Şehitlerimize şükran borçluyuz

CDK-S Eşbaşkanı Dilan Çetinkaya da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın, gerillaların ve şehit ailelerinin diriliş bayramını kutlayarak başladığı konuşmasında “Bugün her alanda direnen yoldaşlarımız var. 40 yıl önce bu direnişin tohumunu eken başta Komutan Egîd olmak üzere 40 yıl boyunca direnen ve bu uğurda yıldızlaşan şehitlerimize şükran borçluyuz ve onların anısı önünde saygıyla eğiliyoruz” dedi.

’15 Ağustos zulma karşı bir cevaptır’

Diğer bir konuşmacı olan Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) üyesi Şükran Sincar şunları dile getirdi: “15 Ağustos Kürt halkı için kutsal bir gündür. 12 Eylül’den sonra Türk cezaevlerindeki özgürlük mücadelesi yürütenlerin iradesini kırmak için vahşi işkenceler yapılıyordu. 15 Ağustos bu zulme karşı bir cevaptır. Bugün Mazlumların, Mahsumların, Kemallerin Saraların günüdür. İlk kurşundan sonra Önder Apo’nun felsefesi Kürt halkı içerisinde yayıldı. Bugün bu paradigma bütün dünyaya umut oldu. Bunun için de Önder Apo üzerinde yoğunlaşmış bir tecrit vardır. Biz bu tecridi asla kabul etmeyeceğiz. Buna karşı her alanda mücadelemizi yükselteceğiz.”

‘Önderliğimiz üzerindeki tecridi kıracağız’

Kutlamada Avrupa Kurdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi (KCDK-E) Eşbaşkanı Engin Sever de halka hitap etti. Sever, “Bundan 101 yıl önce emperyalist devletlerin güç paylaşımına kurban edilen Kürdistan’ın 4 parçaya bölünmesi burada oldu. Lozan Antlaşması ile Kürt halkının inkarı ve yok sayılmaya mahkum edildi” sözleriyle tarihi arka plana işaret etti ve konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türk devleti savaş tünellerinde savaşan gerillanın gücünden korkuyor ve yenik düşmüş durumda. Kürt halkı onbinlerce şehit veren bir halktır. Bugün de yarın da direnecek ve Önderliğimiz üzerindeki tecridi kıracaktır. Lozan Anlaşması’nı yapanlar nasıl Kürt halkına karşı yenik düştüyse Türk devleti Kürt Halkına karşı yenik düşecek. Kürt Halk Önderine binlerce kez selam olsun. Önder APO yirmi altı yıldır İmralı Adası’nda direniyor. Selam olsun direnişiyle komployu boşa çıkaran Önderliğimize!”

Ayrıca İsviçre Kürt Kadınlar Birliği’nin (YJK-S) 15 Ağustos kutlamasına ilişkin hazırladığı Almanca metin ise Özen Ayraç tarafında okundu.

Konuşma ve mesajların ardından Grup Awazê Mîtra, Koma Herekol, Koma Erbane, Berî Altay ve Ozan Dîyar Dersim sahne aldı. Kutlamaya katılanlar Kürdistanî ezgiler eşliğinde geç saatlere kadar halay çekti. Kutlamanın yapıldığı Nationalquai alanı Luzern gölü kenarında olması nedeniyle çok sayıda İsviçreli ve İsviçre’ye gelen turistlerin gelip kutlamaları takip ettiği gözlendi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.