Bağımsızlıkçılar yara aldı

Dünya Haberleri —

Katalonya parlamentosu

Katalonya parlamentosu

  • İspanya'nın özerk Katalonya bölgesinde yapılan yerel parlamento seçimlerinde bağımsızlıkçılar 10 yılın ardından birinciliği Sosyalist Parti’ye kaptırdı.

Bir dönem sağlık bakanlığı da yapmış olan Salvador Illa'nın lideri olduğu Katalan Sosyalist Partisi, Katalonya parlamentosundaki 135 sandalyenin 42'sini kazandı. Bu sayı Sosyalist Parti'nin bölgede tek başına hükümet kurmasına yetmediği için bir koalisyon kaçınılmaz oldu.

Katalonya’nın bağımsızlığı için mücadele yürüten, Katalonya için Birlikte (JxCat) partisi ise ikinci oldu, 35 sandalye kazandı. Ancak bu da bağımsızlık yanlısı partilerin parlamentodaki çoğunluklarını korumalarına yetmedi. Katalonya hükümeti istatistik ofisi, bölgenin İspanya'dan ayrılmasına yönelik desteğin 2017'den bu yana yüzde 49'dan yüzde 42'ye düştüğünü açıkladı. Sonuçları yorumlayan siyasi analistler, son seçimlerde Katalonya'daki kuraklık ve barınma krizi, İspanya'dan bağımsızlık isteyen kitlelerin önceliklerini değiştirdi dese de referandum sonrası estirilen şiddet rüzgarının da bu sonuçta etkili oluğu dillendiriliyor.

Bağımsızlıkçı kanadın daha ılımlı bulunan temsilcilerinden Katalonya Cumhuriyetçi Solu (Esquerra Republicana de Catalunya) son seçimde  20 sandalye elde etti. İspanya'nın en büyük muhalefet partisi olan muhafazakar Halk Partisi 2021 yılında yapılan son seçimlere göre oylarını en çok artıran parti oldu ve parlamentodaki sandalye sayısını 3'ten 15'e yükseltti. Sağ popülist Vox resmi olmayan sonuçlara göre 11, sol çizgideki Sumar hareketi ise 6 sandalye kazandı. Sol çizgideki ayrılıkçı Halk Birliği Adaylığı'nın sandalye sayısı 9'dan 4'e düşerken yeni kurulan aşırı sağcı çizgideki parti Katalan İttifakı 2 milletvekili çıkarmayı başardı.

Sanchez: Normalleşmenin bir sonucu

İspanya'nın Sosyalist Partili Başbakanı Pedro Sanchez, sonuçla ilgili olarak, Katalonya'ya yönelik "ilişkilerin normalleşmesi politikalarının" etkilerinin seçim sonuçlarında görüldüğü yorumunu yaptı. Sanchez "Bugünden itibaren Katalonya'da vatandaşların yaşamlarını iyileştirecek, haklarını genişletecek ve birlikte yaşamı güçlendirecek yeni bir dönem başlıyor" ifadelerini kullandı. İspanya hükümetinin sunduğu, bağımsızlıkçılara af getiren yasanın da önümüzdeki haftalarda yürürlüğe gireceği tahmin ediliyor. Referandum sonrası ülkede ayrılmak zorunda kalan JxCat partisinin eski lideri Carles Puigdemont'un da aftan yararlanarak geri dönmesi bekleniyor.

Illa: Yeni dönem başlıyor

Seçimlerden galip çıkan Katalonya Sosyalist Partisi başkanı Illa, "Katalonya'da yeni bir dönem başlıyor" vurgusu yaptığı konuşmasında sonuçlardan memnuniyetini ifade etti.

Seçimlerde üçüncü parti ise Katalan Cumhuriyetçi Solu (ERC) oldu. Sosyalist Parti'nin hükümet kurabilecek çoğunluğa yani 68 sandalyeye ulaşması için ERC ve diğer sol partilerle koalisyona gitmesi gerekiyor.

Katalonya'da 2017 yılında düzenlenen bağımsızlık referandumunda oy kullanan yaklaşık 2,3 milyon seçmenin yüzde 90'ının bağımsızlığa destek verdiği açıklanmıştı. Referanduma katılım oranı yüzde 42,3'tü. BARSELONA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.