Abdullah Öcalan’a özgürlük zamanı

Dünya Haberleri —

"Abdullah Öcalan’a Özgürlük Kürt Sorununa Çözüm" hamlesine katılan işçi sendikası

  • İspanya’da Bask, Galiçya ve Katalan sendikalar Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile dayanışma mesajı vererek, “Özgürlüğünü ve Kürt sorununun demokratik çözümünü talep ediyoruz” dedi.
  • Küresel hamlenin öncülerinden Galiçya Sendikalar Birliği Konfederasyonu (CİG) Kürt sorununun çözülmeyişi, “işgal, ırkçılık, kadınlara baskı, dini hoşgörüsüzlük, ekonomik sömürüye sebep oluyor” dedi. 

Bask’ta Öcalan’a özgürlük kampanyasına öncülük eden ve bunun için aktif olarak çalışan İşçiler Konfederasyonu (LAB) Öcalan’a özgürlük yazılı pankart ve posterleri eşliğinde açıklama yaptı. LAB Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Koldo Saenz 9 Ekim komplosunun yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, “Aradan geçen 25 yılı aşkın süreye rağmen Öcalan hala İmralı'da insanlık dışı koşullarda, dış dünya ile iletişim kurmadan, durumu hakkında hiçbir bilgi alınamadan, hayatta olup olmadığını bilemeden cezaevinde tutulmaktadır” dedi. “LAB olarak özgürlüğünü talep ediyoruz” diyen Saenz şöyle devam etti: “Bunu iki nedenle yapıyoruz. Birincisi, tutukluluğu ciddi bir insan hakları ihlali. İkincisi, Öcalan'ın özgürlüğü Kürt sorununun demokratik çözümü için kilit önemde. Bu nedenle Öcalan'ın özgürlüğünü ve Kürt sorununun demokratik çözümünü talep ediyoruz.”

İmralı’da işkence var

Galiçya bölgesinde faaliyet gösteren Galiçya Sendikalar Birliği Konfederasyonu (CİG) da küresel çapta düzenlenen ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük' hamlesinin öncülerinden. Sendika üyeleri Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük isteyen afişleri taşıdıkları açıklamada, İmralı'da işkenceci sistem uyguladığını vurguladı. Türkiye'de çözülemeyen Kürt sorununun bölgede çatışma ve siyasi istikrarsızlık yarattığına dikkat çeken CİG, “Bu sivil ve siyasi hak ihlallerine yol açmakta, binlerce insanın hayatına mal olmakta, işgal, ırkçılık, kadınlara baskı, dini hoşgörüsüzlük, ekonomik sömürü ve çevresel yıkıma neden olmaktadır” dedi.

Gerekli adımları atın
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın tutukluluk koşullarıyla işkenceye karşı sözleşme ve anlaşmaların ihlal ettiğine dikkat çeken CİG, ilgili Avrupa kurumlarına şu çağrıda bulundu: "Avrupa Konseyi Genel Sekreteri'ni, Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’ni, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri'ni, Bakanlar Komitesi'ni, BM İnsan Hakları Komitesi'ni ve ilgili kurumları işkence ve kötü muamelenin önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamak üzere gerekli adımları atmaya çağırıyoruz, Abdullah Öcalan'ın ilk etapta avukatları ve ailesiyle görüşmesine izin verilmesini ve nihayetinde Türkiye'de on yıllardır devam eden Kürt sorununa adil ve demokratik bir siyasi çözüm arayışında rol oynamasına imkan tanıyacak koşullarda serbest bırakılmasını sağlamak üzere gerekli adımları atmaya davet ediyoruz.”

Açıklamanın ardından Konfederasyonun üye ve yöneticileri hamle afişleri ile birlikte “Abdullah Öcalan’a özgürlük” sloganı attı.

Sessiz kalamayız

Katalan Genel Emek Konfederasyonu (CGT) ise uluslararası Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm hamlesine desteğini yineleyerek, “Kürt halkının ve Abdullah Öcalan'ın kurtuluşu için uluslararası kampanyaya katılarak Kürdistan'ın kurtuluş hareketine desteğimizi vermek istiyoruz” dedi. “Onun hapsedilmesi devlet karşıtı, ataerkillik karşıtı ve kapitalizm karşıtı fikirleri tuzağa düşürmeyi amaçlıyor” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Öcalan'ın serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Daha iyi bir dünya için mücadele eden herkesin özgürlüğünden mahrum bırakılması karşısında sessiz kalamayız. Rojava devrimini, dünyanın her yerindeki toplumsal hareketlere yeni umut veren bir mücadele örneği görüyoruz.”

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.