Besteleri aynı albümde

Kadın Haberleri —

Şahan Arzruni

Şahan Arzruni

  • Piyanist Şahan Arzruni, ‘By Women: Piano Works by Armenian Women Composers’ adlı albümünde Ermeni kadın bestecileri buluşturdu. Koharig Gazarossian’tan Mary Kouyoumdjian ve Silva Gomikyan’a kadar 8 bestecinin 17 eseri albümde yer alıyor.

Piyano sanatçısı Şahan Arzruni, 1979 yılından bu yana klasik Ermeni müziğinin kayıt altına alınması ve yaygınlaştırılması için çalışıyor. Arzruni müzikolog kimliğiyle derlediği albümlerin devamı olarak, bu kez Ermeni kadın klasik müzik bestecilerini ve eserlerini ölümsüzleştirdi.

Temmuz 2024’de AGBU (Ermeni Hayırseverler Birliği) projesiyle yayınlanan ‘By Women: Piano Works by Armenian Women Composers’ albümünde yer alan 17 eserin sadece ikisi daha önce kaydedildi. Albüm 19. yüzyıldan 21. yüzyıla kadar uzanan bir zaman dilimini kapsıyor. Agos’tan Sevan Ataoğlu’nun haberine göre, araştırmaları sonucunda 38 Ermeni kadın besteci tespit eden Arzruni, albümde yan yana getirdiği sekiz bestecinin biyografilerini, eserlerin hikâyelerini de derledi.

Bu kadınlardan Koharig Gazarossian, Gomidas Vartabed sürgüne gönderilmeden önce onun erken yıllarda el yazmalarını ve halk şarkılarını kopyalamış. Arzruni’nin teyzesi Sirvart Karamanuk, pedagog Keğuni Çitçiyan, ABD’de öğretim görevlisi, besteci olarak hayatını sürdüren Mary Kouyoumdjian ve Etiyopya’da doğan Sirvart Kajancıyan ‘Ani’nin Çanları’ adını verdiği tasviriyle yer alıyor albümde.

Arzruni’nin “O, Ermeni müziğinin büyük hanımefendisidir” sözleriyle tanıttığı Gayane Çeboteryan’ın yanı sıra Ermenice şiirlerin ustası Silva Gomikyan sesi de albümde okurla buluştu.

Öte yandan piyano için beste yapan ilk Ermeni kadın sanatçı Lusaper (Lucy) Hazarabedian’ın 1879’da bestelenen ‘Ermenistan Bülbülü’ notaları da albümde. Bu notalar, ilk kez Ermenice almanak Teotig’in 1913 sayısında yayımlandı ve Kahire’de yaşayan Ermeni müzikolog Haig Avakian tarafından keşfedildi. İSTANBUL

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.