Bu saldırılar bizi yıldıramaz
Kadın Haberleri —
- Nisan ayında Kobanî’de Türk devletinin SİHA saldırısında yaralı kurtulan Helîme Osman, bir ayağını kaybetti ve bir kolunun fonksiyonunu yitirdi. Helîme Osman, saldırıların kendilerini yıldıramayacağını, Rojava Devrimi’nin kalıcılığı için daha güçlü örgütlenmek gerektiğini belirtiyor.
Kuzey ve Doğu Suriye’de devrime öncülük eden 142 kadın, Türk devleti ve çeteleri tarafından havadan ve karadan hedef alınarak katledildi. Çoğu kadın da yaralı kurtularak, mücadelesini kaldığı yerde sürdürüyor. Helîme Osman, saldırılardan yaralı kurtulan kadınlardan. Türk ordusu, 18 Nisan 2024’te Kobanî’de bir araca SİHA saldırısı düzenlemiş, Helîme Osman bir ayağını kaybetmiş ve bir kolunun fonksiyonunu yitirmişti.
“Türk devleti, kadınların öncülüğünden korkuyor ve çıkarları doğrultusunda kadınları hedef alıyor” diyen Helîme Osman, kadınların zulme, baskıya, iktidara boyun eğmediğini ve özgürlük arayışını süreklileştirdiğini söyledi.
Saldırıların kadınları yıldırmadığına vurgu yapan Helîme Osman, ANF’ye şunları belirtti: “Kadınlar, Türk devletinin saldırılarına iradeleri, moral ve kararlılıklarıyla cevap veriyor. Kadınlar, Önder Apo’nun Kadın özgürlükçü paradigması etrafında kenetlendi. Kadınlar, bu saldırılara karşı daha da irade sahibi olmalı, çalışmalarını güçlendirmeli, mücadelelerini yükseltmeli ve topraklarına sahip çıkmalı. Rojava Kadın Devrimi’nin daha güçlü kılınması için kadınlar birbirine kenetlenmeli ve örgütlenmelerini güçlendirmelidir.”
Oğlu ile şehit düştü, bir oğlu gerilla
Şehit düşürülen öncü kadınlardan bazılarının hikayesi ise şöyle: Xalîde Îsa ve oğlu Hêjar Silêman, Türk devletinin 28 Ağustos'ta gerçekleştirdiği saldırı sonucu şehit düştü. Xalîde Îsa, 1979 yılında Tirbêspiyê'de doğdu. Dört çocuk annesi olan Xalîde Îsa, 2014 yılında Enteriye Mahallesi'nde bulunan Şehit Cesur Komünü'nde yer aldı. Komünlerde verdiği mücadelenin ardından, Kongra Star'ın Enteriye Mahallesi yöneticiliğinde mücadele etmeye devam etti ve şehadetine kadar bu görevini sürdürdü. Kongra Star faaliyetlerinde büyük emekler verdi, kadın haklarını savundu ve demokratik bir aile modelinin inşası için mücadele etti. Ayrıca, bir oğlunu da Kürt Özgürlük Mücadelesi’ne katarak gerilla yaptı.
Leyman ve Yusra
Qamişlo Kantonu Meclis Eş başkanı Yusra Derwêş ve Qamişlo Kantonu Meclis Eş Başkan Yardımcısı Leyman Şiwêş, Türk devletinin 20 Haziran 2023'te gerçekleştirdiği saldırıda şehit düştü.
Leyman Şiwêş, 1968’de Cîzre Kantonu'nun Amûdê şehrinde doğdu. 1989'da Kürt Özgürlük Mücadelesi’ne büyük bir emek verdi. 2002-2003 yıllarında kadın özgürlük mücadelesi ve yürüttüğü çalışmalar gerekçe gösterilerek KDP tarafından tutuklandı ve 6 ay zindanda kaldı. 38 yıl boyunca mücadele verdi; Rojava'nın ilk savaşçıları arasında yer aldı ve Kurdistan genelinde ve yurt dışında birçok alanda çalışmalar yürüttü. 2008’de Rusya'ya geçti, burada 7 yıl çalıştı. Devrimin başlamasıyla, 2015'te memleketi Kobanî'ye dönme kararı aldı. DAİŞ çetelerinden kurtarılan bölgelerde, demokratik projenin temellerini atan ilk öncülerden oldu. 2016'da Minbic'e gitti ve 2019’a kadar burada kaldı.
Yusra Derwêş, Eylül 1971'de Amûdê'de doğdu. Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’nin birçok alanında çalışmalar yürüttü. Amûdê okul yönetiminin kurucularından oldu, 2012-2013 yıllarında Amûdê Meclisi Eş başkanlığı görevini üstlendi, ardından Amûdê Eğitim Kurumu'nun Eş başkanlığına seçildi. Uzun yıllar boyunca bölgede eğitim sistemini geliştirmek için çalıştı, 1 Kasım 2022'de Qamişlo Kantonu Meclisi Eş başkanlığına seçildi.
Komutan Jiyan ve yoldaşları
İşgalci Türk devleti, Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Devrimi Forumu'na katılan Jiyan Tolhildan, Roj Xabûr ve Barîn Botan'ı 22 Temmuz 2022'de hedef aldı. Bu saldırı sonucu 3 YPJ öncüsü şehit düştü.
Jiyan Tolhildan, 1980 yılında Efrîn’in Raco ilçesine bağlı Memala köyünde doğdu. Abisi Elî Efrîn'in 1996 yılında PKK’ye katılmasıyla mücadeleyle bağlılığı derinleşti. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 1999'da uluslararası komployla rehin alınmasıyla Özgürlük Hareketi'ne katıldı. Rojava Devrimi'nin kıvılcımlarının başlamasıyla yönünü Rojava'ya çevirerek Yekîtiya Xwendekarên Kurdistan (YXK) temelini atılmasına öncülük etti. YPG ve YPJ'nin oluşumunda aktif rol oynadıktan sonra Terörle Mücadele Birimleri'nde (YAT) yer aldı. 2013 yılında çeteler Serêkaniyê’ye saldırdığında direnişin saflarında öncülük yaptı. Şêxmeqsûd ve Efrîn direnişine katıldı, Şedadê, Minbic ve Dêrazor’da DAIŞ’e karşı savaştı.
Roj Xabûr, 1992 yılında Dirbêsiyê şehrinde doğdu. 2011 yılında devrim saflarında yerini aldı. YPG'nin kurucularındandı. 2016 yılında, DAİŞ’e karşı Minbic’te savaştı. Cerablus’tan gelen DAİŞ çeteleri ve Türk devletine bağlı grupların saldırılarına karşı direnişin ön saflarında yer aldı. 2019 yılında, Girê Spî cephesinde direnişe öncülük etti ve son ana mücadelesini sürdürdü.
Barîn Botan, Şehba kantonunun Ehrez ilçesinden. 2011 yılında YXK'ye katılan YPJ savaşçısı Barîn Kobanî, 1 Şubat 2018'de Barîn Kobanî’nin şehadetinden etkilenerek YPJ'ye katılma kararı aldı. Bir süre sonra Terörle Mücadele Birimlerine (YAT) katıldı ve aktif olarak çalıştı. DAİŞ'e yönelik birçok özel operasyonda savaşçı olarak yer aldı.
Dilovan Gever
Kobanî’de şiddetli çatışmaların yaşandığı bir dönemde, Kobanî’ye gelerek direnişi dünyaya duyurdu. Kobanî’den Dêrazor’a kadar büyük bir aşkla haber peşinde koşan Dilovan Gever, hakikati karanlıktan aydınlığa ulaştırmaktaki ısrarlı kişiliğiyle tanındı. Türk devletinin Sêrêkaniye ve Girê Spî işgalini başlattığı bir dönemde kamerasını alarak, Girê Spî’ye koştu. Girê Spî’de gazetecilik faaliyetini sürdürürken, 13 Ekim 2019 yılında Türk devleti tarafından hedef alınarak şehit düştü.
QAMIŞLO