Çiftçiler Brüksel’i kuşattı
Dünya Haberleri —
- Avrupa devletilerinin tarımsal üretim sübvansiyonlarını zayıflatmasına tepki gösteren çiftçiler traktörleri ile AB liderler zirvesinin yapıldığı Brüksel'i ablukaya aldı. Parlamento binasını yumurta yağmuruna tuttu.
1000 traktörle Belçika’nın başkenti Brüksel’e çıkartma yapan çitçiler vergi, artan maliyet, iklim politikaları ve Ukrayna'dan ucuz ithalat nedeniyle yaşadıkları sorunları protesto etti. Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesinin yapıldığı Brüksel’de yaklaşık 1000 traktörle ana yolları kapatan çiftçiler, Avrupa Parlamentosu (AP) binasına da yumurta fırlattı. Çiftçiler, sorunlarına dikkat çekmek için binanın yakınlarında ateş yakıp havai fişek de attı.
Dünya’yı seviyorsan destekle
Gelirlerinin azaldığını ve geçen yıllara göre daha fazla yoksullaştıklarını dile getiren çitçiler, vergilerin ve iklim kurallarının yükü altında ezildiklerini, ithal ürünlerle adil olmayan bir piyasa mücadelesi yürüttüklerini söylüyor. Avrupalı çiftçilerin eylemleri, Almanya, Fransa, İtalya ve Hollanda’da başlamış birbirlerine destek amaçlı eş zamanlı sürdürülmüştü. Eylemler birçok ülkeye yayılırken, Brüksel'deki protestoda "Eğer yeryüzünü seviyorsanız, onu yönetenleri destekleyin" ve "Çiftçi yoksa gıda da yok" yazılı pankartlar açıldı.
Çiftçi umut kaynağı oldu
Eyleme, İtalya'dan da yaklaşık 1000 çiftçi destek verdi. Belçikalı çiftçi Kevin Bertens, "Eğer burada birlikte olduğumuzu ve bunun Avrupa çapında yaşandığını görüyorsanız, o zaman umutlu olmanız gerekir. Bu insanların çiftçiliğin gerekli olduğunun farkında olması bizi umutlandırmalı" dedi.
AB'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu dün Ukrayna'dan vergisiz (ucuz) tarım ürünü ithalatının kısıtlanmasını ve iklim krizi ile mücadele için getirilen bazı kuralların hafifletilmesini önermişti. Eylemlerin haftalardır sürdüğü Fransa'da, tarımda dizel kullanımına verilen sübvansiyonların kademeli olarak azaltılması planı da rafa kalkmıştı.
Ancak bu tür tavizler eylemcileri yatıştırmazken, bugün Brüksel'deki protestoda öne çıkan taleplerden biri, Güney Amerika ülkelerinin oluşturduğu MERCOSUR (Güney Ortak Pazarı) ile serbest ticaret anlaşmasının mevcut haliyle imzalanmaması.
De Croo: Doğru fiyattan emin olmalıyız
AB liderlerinin Brüksel'deki zirvesine, Rusya'ya karşı Ukrayna'ya dört yıl içinde 50 milyar dolarlık ekonomik destek sağlama planı görüşülüyor. Çiftçiler tarımsal destekleme politikalarının azaltılaması ile kendilerininden alınacak daha fazla verginin buraya aktarılacağında hem fikir.
Avrupa Parlamentosu binasının önünde ve Brüksel sokaklarında kamp kuran çiftçilerin de, taleplerinin resmi gündemde yer almamasına rağmen liderlerin görüşmelerinde gündeme gelmesine kesin gözüyle bakılıyor. Belçika Başbakanı Alexander De Croo da, zirveye girişinde çiftçilerin sorunlarının ele alınması gerektiğini söyleyerek, "Yüksek kalitede ürünler sunuyorlar. Dolayısıyla biz de, bu yüksek kalite ürünler için doğru fiyatı aldıklarından emin olmalıyız" dedi. BRUKSEL