AP seçimleri Kürtler için neden önemli?

Dünya Haberleri —

Avrupa Parlamentosu / Foto:Wikipedia

Avrupa Parlamentosu / Foto:Wikipedia

 

  • AB üyesi 27 ülkede 4 gün sürecek Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri dün Hollanda ile başladı. 9 Haziran’da 21 üye ülke aynı gün sandık başına gidecek. AP’nin 720 yeni üyesi belirlenecek.
  • AP seçimlerinin Kürtler açısından önemini gazetemize yazan DEM Parti Strasbourg’daki Avrupa Kurumları Temsilcisi Fayik Yağızay, AP’de daha güçlü bir dostluk grubu oluşturmak için Kürt dostu adayları desteklemeye çağırdı.

FAYİK YAĞIZAY*

Beş yılda bir gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu seçimleri 6-9 Haziran tarihleri arasında yapılıyor. Avrupa Birliği üyesi ülkelerin vatandaşları 720 üyesi bulunan Avrupa Parlamentosu üyelerini seçmek üzere sandık başına gidiyor. Avrupa Birliği’nin yasama organı olan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri bizim açımızdan da son derece önemli ve duyarlılık göstermemiz gereken bir konu. Her ne kadar Türkiye’nin üye olmaması nedeniyle bir temsilimiz yoksa da seçilecek parlamenterlerin Kürt sorununa duyarlı olan ve bu konuda daha aktif çalışma yürütenlerden oluşması önümüzdeki beş yılda yürüteceğimiz diplomatik çalışmaların daha verimli ve sonuç alıcı olması açısından son derece önemli.

AP’de Kürt Dostluk Grubu

Hali hazırda Avrupa Parlamentosu'nda Yeşiller, Sol ve Sosyalist grupları temsilen, üç parlamenterden oluşan bir Kürt Dostluk Grubu koordinasyonu bulunmaktadır. Bu koordinasyonun öncülüğünde yürütülen çalışmalara yaklaşık olarak 100 parlamenter destek olmaktadır. Zaman zaman bazı konularda bu sayının parlamenterlerin yarısından fazlasına çıktığını da söyleyebiliriz. Özellikle siyasi partilerimiz üzerindeki baskılar, eşbaşkanlarımız da dahil olmak üzere milletvekili, belediye eşbaşkanı ve yöneticilerin tutuklanması veya sürgünde yaşamak zorunda kalmaları konularında yüksek bir duyarlılık gelişiyor.

Kürtlerin yanındalar

Diğer yandan gerek Türk devletinin, gerekse ona bağlı çetelerin Rojava’ya dönük saldırıları ve işledikleri insanlık suçlarına karşı da duyarlılık oldukça üst düzeydedir. Güney Kurdistan'a yönelik saldırılara karşı da belli bir duyarlılık var ve zaman zaman Kürt Dostluk Grubu’nun öncülüğünde yapılan basın toplantılarına ve imza kampanyalarına önemli bir katılım sağlanıyor. Rojhilat’ta ise İran rejiminin halkımıza karşı sürekli olarak sürdürdüğü baskılara ve idamlara karşı üst düzeyde bir duyarlılığın olduğunu söyleyebiliriz. Bu sene Sakharov Ödülü’nü Jîna Amînî ve Jin Jiyan Azadî İnisiyatifi’ne vermesi de bu duyarlılığın bir göstergesidir.

AP daha bağımsız ve ilkeli

Avrupa Parlamentosu üyeleri Avrupa Birliği’nin diğer organlarından farklı olarak doğrudan halk tarafından seçildikleri için daha bağımsız ve ilkesel tavır gösterebiliyor. Örneğin, Avrupa Birliği’ne üye devletlerin devlet başkanlarından oluşan Avrupa Birliği Konseyi tamamen devletler arası ilişki ve çıkarlara göre hareket etmektedir. Avrupa Birliği’nin hükümeti olarak adlandırabileceğimiz Avrupa Komisyonu da daha çok devletlerin çıkarlarını gözeten bir duruşa sahiptir. Ancak Avrupa Parlamentosu daha bağımsız, insan haklarına ve temel demokratik değerlere uygun hareket etme imkanına sahiptir. Bizim de en fazla çalışma yürütebildiğimiz kurum Avrupa Parlamentosu’dur.

Dostlara ihtiyacımız var

Bu nedenle Avrupa Parlamentosu’na seçilecek üyelerden dostlarımızın çoğunlukta olması son derece önemlidir. Bizler hemen hemen her ay Türkiye raportörüyle, Kürt sorunuyla ilgili önemli aktörlerle görüşebiliyor, onların çalışmalarını etkilemeye çalışıyoruz. Bir takım konferanslar gerçekleştiriyoruz. Ancak bu konferanslar Avrupa Parlementosu’ndaki dostlarımızın, bir grup, bir milletvekili veya bir komisyonun yardımları sonucu gerçekleşebiliyor. Dolayısıyla bizim orada dostlara ihtiyacımız  var.

Şu anda Kürt Dostluk Grubu’nda bulunan ve bizim çalışmalarımızı destekleyen parlamenterlerin çoğu bu seçimlerde ya aday değil ya da seçilmeleri zor görünüyor. Önümüzdeki beş yıllık süreçte çalışmalarımızda yardımcı olacak, Kürt Dostluk Grubu’na öncülük edebilecek ya da en azından bu grupta yer alacak çok sayıda parlamenterlerin seçilmesi diplomatik çalışmalarımıza önemli bir katkı sunacaktır. Bu nedenle Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde bulunan ve vatandaş olan insanlarımızın bu seçimlere aktif olarak katılım sağlaması ve kendilerine en yakın gördükleri, Kürt sorunu noktasında duyarlı olan, Kürt sorununun çözümünde net bir siyaseti olan, Sayın Öcalan üzerindeki tecride, HDP üzerindeki baskılara, Rojava’ya dönük saldırılara karşı bir duruş sergileyen, yine İran devletinin halkımıza karşı baskıları konusunda bir duyarlılığa sahip olan adayları destekleyip seçilmelerini sağlamaları yaşamsal bir önem taşımaktadır.

Daha güçlü diplomasi için

Bu bizim Avrupa Parlamentosu’nda daha güçlü bir çalışma yürütmemizi sağlayacak, ama daha da önemlisi bulunduğumuz ülkelerde önemli bir siyasal aktör olarak dikkate alınmamızı sağlayacaktır. Potansiyelimizi iyi bir şekilde ortaya koyabilirsek ve bazı parlamenterlerin seçilmesini sağlayabilirsek o ülkenin siyasetinde dikkate alınan ve önemsenen bir aktör haline gelebiliriz. Sadece Avrupa Parlamentosu’nda değil aynı zamanda bulunduğumuz ülkenin parlamentosu ve hükümeti üzerinde de önemli bir ağırlığımız olacaktır. Ülke parlamentolarında ve hükümetlerinde alınan kararlarda bizim bu potansiyelimiz dikkate alınacak şekilde etkili olmalıyız.

İrademizi ortaya koyalım

Türkiye'deki yerel seçimlerden hemen sonra Wan Belediyesi’ni gasp etmeye dönük girişimler, Kobanê davasında birçok arkadaşımıza ağır cezaların verilmesi, AKP-MHP koalisyonunun sürekli olarak dört parçada bulunan halkımızı tehdit eden açıklama ve politikaları ve en son Colemêrg Belediyesi’nin gasp edilmesi bizi zorlu bir sürecin beklediğini göstermektedir. Elbette halkımız dört parçada görkemli bir direniş sergiliyor ve sergilemeye de devam edecektir. Bu direnişine destek olmak için diasporada bulunan halkımızın da belli düzeyde bir duruş sergilediğini ve sergilemeye devam edeceğini biliyoruz. Ancak tüm bunların yanında uluslararası alanda güçlü bir diplomatik çalışmayı ortaya koymamız ve uluslararası kurumların harekete geçmesini sağlamamız direnişimizin zaferle sonuçlanması açısından son derece önemlidir. Bu bilinçle önümüzdeki günlerde gerçekleşecek Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanma hakkı olan halkımızı aktif katılımaya ve Kürt halkının dostlarını destekleyerek Avrupa Parlamentosu’nda daha güçlü bir Kürt Dostluk Grubu oluşturmak için iradesini ortaya koymaya çağırıyoruz.

* DEM Parti Strasbourg’daki Avrupa Kurumları Temsilcisi

 

* * *

KCDK-E: Kürt dostlarını destekleyelim

KCDK-E, Avrupa’da yaşayan ve AP seçimlerinde oy kullanacak olan herkesi demokrasi ve insan haklarını savunan ve Kürt halkının yanında olan adayları destekleyemeye çağırdı.

Avrupa genelinde aşırı sağın yükseldiği bir dönemde AP seçimlerinin çok daha fazla önem kazandığını belirten KCDK-E, “Avrupa Parlamentosu'nda sayıları artacak olan aşırı sağcılar özellikle göç ve göçmen politikasında birçok kazanılmış hakkı kısıtlayacakları gibi yeni uygulamalarla Avrupa’yı buhranlı bir sürece taşıyacakları tehlikesi kapıdadır” dedi. AP seçimlerinin Kurdistanlıları da yakından ilgilendirdiğine vurgu yapan KCDK-E şu açıklamada bulundu: “Tecride karşı söyleyecek sözümüzü ve demokratik tepkimizi kamuoyuna duyurma açısından da Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Kürt halkının haklı ve meşru mücadelesinin yanında yeralan adayları desteklememiz önemlidir. KCDK-E olarak Avrupa Parlamentosu seçimlerinin Kürt halkının verdiği mücadelenin kamuoyu nezdinde de gündemleştirilmesi açısından Kürt dostu demokrat adayları desteklemeye çağırıyoruz. Halkımızı bulunduğu her yerde sandıklara giderek oyunu kullanmaya çağırıyoruz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.