Çocuk cezaevinde, tecavüzcüler serbest

Kadın Haberleri —

Tecavüz/protesto

Tecavüz/protesto

  • Farklı tarihlerde N.Ç. isimli akrabası tarafından tecavüze uğrayan 15 yaşındaki çocuk, hamile kaldı. Bebeğin ölü doğmasından sorumlu tutuldu ve 16 Ocak’tan bu yana cezaevinde. N.Ç., kadınlardan ve kamuoyundan destek ve dayanışma bekliyor.

Mêrdîn’de bir çocuk, 2023 yılının Mart ayında akrabası N.Ç. tarafından tecavüze maruz kaldı. Tecavüz sonrasında hamile kalan çocuk, ölü doğduğunu ifade ettiği bebeğin ölümünden sorumlu tutularak “kasten öldürme” suçlamasıyla 16 Ocak’tan bu yana tutuklu bulunuyor.

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 30 Ocak 2024‘te “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçundan başlatılan soruşturma kapsamında ifadesine başvurulan çocuk, tecavüzcü tarafından maruz kaldığı tehdit ve baskılar sonucunda şikayetçi olmadığını söyledi. Tehdit edilerek şikayetçi olmayan çocuğun beyanlarına karşın etkin soruşturma başlatmayan savcılık, 31 Ocak 2024’te N.Ç. hakkında “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçlamasıyla başlatılan soruşturmada kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. İşlenen suçun “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” olmadığını belirten savcılık, kararında “reşit olmayanla cinsel ilişki” suçu oluştuğunu öne sürdü.

ATK raporu tecavüzü doğruladı

Savcılık, takipsizlik kararıyla tecavüzcüyü cezasız bıraksa da ATK raporuna göre ölü doğan çocuğun babasının N.Ç. olduğu açığa çıktı.

Savcılığın “kovuşturmaya yer yok” kararına itiraz eden tecavüze uğrayan çocuk, dosyayı Mardin 1’inci Sulh Ceza Hakimliği'ne taşıdı. 7 Mart’ta itirazı karara bağlayan mahkeme, çocuğun beyanına başvurmadan dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda itirazın reddine ve savcılığın takipsizlik kararının kabulüne hükmetti.

Tecavüzcü kaçmayı planlıyor

Bunun üzerine çocuk, 4 Mart’ta tutuklu bulunduğu cezaevinden Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazdığı bir mektupla yaşadıklarını anlattı. Jinnews’in haberine göre çocuğun mektubu şöyle: “Ben … 2023 Nisan veya Mart ayında N.Ç. bana cinsel istismarda bulundu. Ben hamile kaldım. Zorla bana istismar etti. Ben korktum. Beni tehdit etti. Aileme diyemedim. Hamile olduğumu öğrendim, çocuğu doğurdum. Korkudan aileme diyemedim. Çünkü ben 15 yaşındaydım, bana istismarda bulundu. Bunlar yetmezmiş gibi ailemi tehdit ediyor. Ailemden para istiyor. Ailemin maddi durumu yoktur. N.Ç.’den şikayetçiyim. Ne olur bana yardım edin. Babama diyor ki ‘Sen kızını öldür biz de oğlumuzu.’ Fakat babam öyle bir şey istemiyor. Fakat babamı tehdit ediyorlar. N.Ç.’den şikayetçiyim. Yurt dışına kaçacak. Ne olur bana yardım edin.”

Sistematik suç

Savcılığa yazdığı ilk mektuptan 10 gün sonra 14 Mart’ta 4 sayfalık yeni bir mektup kaleme alarak yaşadıklarını detaylıca anlatan çocuk, bu mektubunda N.Ç. dışında M.Ç. ve M.S.Ö. tarafından da farklı tarihlerde tecavüze uğradığını kaydederek, bunlar hakkında da şikayetçi oldu. Mektubunda yaşadıklarını detaylarını yazan çocuk, önce ilk olarak yine akrabası olan M.Ç. tarafından tecavüze uğradığını anlattı. Çocuk, farklı bir tarihte kendisini daha önce de rahatsız eden komşusu M.S.Ö. tarafından ve son olarak da sistematik bir şekilde N.Ç. tarafından tecavüze uğradığını anlattı. N.Ç.’nin tecavüzünden sonra hamile kaldığını ancak hastaneye hiç gitmediği için hamile olduğunu bilmediğini ve ailesine de bir şey anlatamadığını belirten çocuk, evde sancılarının artması üzerine doğum yaptığını ve bebeğin ölü doğduğuna da mektubunda yer verdi.

Savcı yeniden ifade aldı

İkinci mektubun ardından iki yeni tecavüzcü ismini veren çocuğun Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 26 Mart’ta yeniden ifadesine başvuruldu. Bunun üzerine iki yıl önce akrabası M.Ç. ve yaklaşık bir yıl önce ise komşusu M.S.Ö. tarafından tecavüze uğradığını beyan eden çocuk, kendisine farklı tarihlerde tecavüz eden iki tecavüzcüden daha şikayetçi oldu. Bunun üzerine yeniden başlatılan soruşturma kapsamında 28 Mart’ta faillerden M.Ç. ve M.S.Ö.’nün de ifadesi alındı. Ancak ifadelerinde suçlamayı reddetti.

Çocuğun beyanı esas alınmadı

Çocuğun şikayeti üzerine faillerden M.Ç. ve M.S.Ö.’nün ifadesinin alınmasının ardından Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı 20 Mayıs’ta failler hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verdi. Çocuğun beyanlarını esas almayan savcılık, “yeterli delilin olmadığını” öne sürerek ve olayın üzerinden iki yıl geçmesini gerekçe yaparak failler hakkında takipsizlik kararı verdi.

Dayanışma bekliyor

Tecavüz failleri serbestken, tecavüze uğrayan çocuk bebeğinin ölümünden sorumlu tutularak 7 aydır cezaevinde. İki mektup yazan ve avukatı aracılığıyla Jinnews’e mesaj gönderen çocuk, başta kadınlar olmak üzere kamuoyunun destek ve dayanışmasını bekliyor.

MÊRDÎN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.