Çocuk Diyarı Film Festivali
Kültür/Sanat Haberleri —
- Festival direktörü Şebnem Aktolga: “Festivalimizin yedinci yaşındayız. Çocuk Diyarı Film Festivali tamamen ücretsiz, çünkü bu festivale her türlü sosyal ekonomik yapıdaki çocukların ulaşmasını istiyoruz. Dezavantajlılaştırılmış çocuklar ana hedefimiz diyebiliriz.”
MİHEME PORGEBOL
Ankara’da bu yıl yedincisi düzenlenen Uluslararası Çocuk Diyarı Film Festivali, 1 Haziran tarihinde başladı. Birçok ülkeden katılımcının bulunduğu ve 7 Haziran’a kadar sürecek olan festival sadece sinema değil, çocukları sanatın her alanıyla buluşturan bir dizi etkinliğe yer veriliyor. Etkinlikler arasında paneller, tiyatro ve çeşitli atölyeler de mevcut.
7. Uluslararası Çocuk Diyarı Film Festivali’ni gazetemize değerlendiren festival direktörü Şebnem Aktolga, “Festivalimizin yedinci yaşındayız. Çocuk Diyarı Film Festivali tamamen ücretsiz, çünkü bu festivale her türlü sosyal ekonomik yapıdaki çocukların ulaşmasını istiyoruz. Dezavantajlılaştırılmış çocuklar ana hedefimiz diyebiliriz” ifadelerini kullandı.
Hedef tüm çocuklar
Türkiye'de çocuklara dönük sanat ve kültür faaliyetlerinin günden güne iyiye gittiğini ve Türkiye’de çocuklara dönük çalışmalar yapan çok iyi gruplar bulunduğunu belirten Aktolga “Son 10 yıldır bilfiil bu çalışmaların içerisindeyim. 8 yıldır da bu festivale dahilim. Kendi gözlem ve tecrübelerime dayanarak söyleyebilirim ki bu alandaki çalışmalar günden güne iyiye gidiyor ve çalışmaların iyileşme grafikleri de yükselen bir çizgide ilerliyor” dedi. Eskiden çocuklarla ilgili çalışmaların öneminin yeterince kavranamadığını ekleyen Aktolga, ama artık bu alandaki eksikliğin fark edildiğini söyledi. Aktolga’ya göre çocukların toplumun geleceği olarak tanımlanmış olması bu alandaki çalışmaların nitelik düzeyinde iyileşmesine katkıda bulunuyor. Festivallerinin amacının da bu bağlamda şekillendiğini vurgulayan Aktolga, “Biz nihai hedef olarak coğrafyanın her yerine ulaşarak çocukları kültürel ve sanatsal faaliyetlerle tamamen ücretsiz bir şekilde buluşturmak istiyoruz” dedi.
Çocuk etkinliklerinde çocuk yok
Festival davetiyesinde yer alan “Çocuklar özel davetlimizdir, sizi de aramızda görmekten memnuniyet duyacağız” şeklindeki notun gerekçesini sorduğumuz Aktolga, çocuk etkinliklerine dair dünyanın her yerinde karşılaşılan genel bir soruna da işaret ediyor. Bu sorun, ‘yetişkinlerin çocuklara dönük etkinliklere katılıp çocuklarını getirmemeleri’ diye özetlenebilir. “Biz bu Festivali yapmadan önce Avrupa'daki çocuk festivallerinin birçoğunu dolaştık. Festivallerin bir tanesinde çocuk yoktu. Çok yadırgamıştım bunu ve bu konuya dair ‘biz daha farklı davranacağız’ demiştim. Biz bu festivali bir çocuk komitesiyle birlikte gerçekleştiriyoruz ki çocuğun olmadığı bir çocuk festivali düşünemiyorum. Zaten mantıksız da olur” diyen Aktolga, festival organizasyon ve işleyişinde çocuk katılımını esas aldıklarını belirtti. Çocukların toplumsal yaşamda ve kendilerini ilgilendiren konularda karar alma süreçlerine ne yazık ki katılmadığını ekleyen Aktolga buna dair hak temelli farkındalık çalışmaları da yaptıklarını hatırlattı.
Toplumsal cinsiyet, eşitlik ve ekoloji
Çocuk çalışmalarının, özellikle de kültür-sanat alanında, kapital değerler üzerine kurulduğundan dem vuran Aktolga, son olarak “Türkiye’de çocuk çalışmaları çoğunlukla eğlenceye yönelik yapılıyordu. Bizim burada bir farkımız var. Biz gişeye ve eğlendirmeye yönelik değil Çocuk Hakları Bildirgesi’ni temel alan, çocukların yanında eğitimci ve ebeveynlere de farkındalık kazandırmaya çalışan bir yapılanmayız. Festival kapsamındaki atölyeler de biraz buna dönük. Bu nedenle yaptığımız sanat çalışmalarında birkaç nokta bizim için olmazsa olmaz nitelkikte. Toplumsal cinsiyet farkındalığını, eşitliği ve ekolojiyi çok önemsiyoruz. Çocukların çoğulculuğu, eşitliği ve biraradalığı fark edebileceği çalışmalarımız var. Dolayısıyla bu festival ne kadar çok çocuğa ulaşırsa, sesimizi ne kadar duyurabilirsek o kadar amacına ulaşmış olacaktır” ifadelerini kullandı.