Cunta sivilleri bilinçli öldürüyor

Dünya Haberleri —

Myanmar

Myanmar

  • BM, Myanmar ordusunun sivillere yönelik öldürme ve işkenceyi yoğunlaştırdığını 2021’den beri 5 bin 350 sivilin katledildiğini duyurdu.

BM raporuna göre, Şubat 2021'deki darbeden bu yana ordu tarafından 5 bin 350 sivil öldürüldü. Birleşmiş Milletler'in askeri darbe ile yönetilen Myanmar’a dönük hazırladığı raporda, cuntanın rejim muhaliflerine dönük haksız tutuklamalarının on binleri bulduğunu duyurdu.

Ordu’nun Şubat 2021'de Aung San Suu Kyi'nin seçilmiş sivil hükümetini devirdi günden beri Myanmar’da kan durmadı. Protesto hareketi o zamandan beri genişleyen bir silahlı direnişe dönüştü. Savaşacak asker bulamayan Ordu, Şubat ayında zorunlu askerliği başlattı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk tarafından yayınlanan raporda, darbeden bu yana 5.350 sivilin ordu tarafından öldürüldüğü belirtildi.

BM haklar ofisinin Myanmar ekibi başkanı James Rodehaver, "Myanmar insan hakları uçurumun dibine doğru ilerliyor" dedi. Cenevre'de gazetecilere konuşan Rodehaver, "Myanmar ordusu, ülkeyi yönetme girişimlerine karşı neredeyse her türlü muhalefeti suç sayarak hukuk sistemini araçsallaştırarak kriz yarattı." dedi.

Ebeveynleri bulamayınca çocukları tutukluyor

BM raporunda ayrıca darbeden bu yana yaklaşık 27 bin 400 kişinin tutuklandığı ve bu kişilerin askeri eğitim merkezlerinde olduğu tahmin ediliyor. Raporda, yetkililer tarafından ele geçirilenler arasında, "siyasi muhalefet nedeniyle bir ceza biçimi olarak" anne babaları bulunamadığı için kaçırılan çocukların da bulunduğu belirtildi.

İşkencede 88 çocuk can verdi

BM Haklar Ofisi Sözcüsü Liz Throssell, düzenlediği basın toplantısında, darbeden bu yana gözaltında en az bin 853 kişinin öldüğünü, bunların arasında 88'inin çocuk olduğunu söyledi. "Bu kişilerin çoğunun, kötü muameleye maruz kaldıktan, gözaltında kötü muamele gördükten veya yeterli sağlık hizmetine erişimleri engellendikten sonra öldüğü doğrulandı" dedi. İşkence görenler demir ve bambu sopalarla, coplarla, tüfek dipçikleriyle, deri kemerlerle, elektrik telleriyle ve motosiklet zincirleriyle dövüldü.

Siyasi Mahkumlar Yardımlaşma Derneği'nin son rakamlarına göre, darbeden bu yana en az 5.665 sivil ölümü doğrulandı. 2 bin 500 ölüm ise daha doğrulama sürecinde. Türk, Myanmar'daki hak ihlallerinin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşınması yönündeki tavsiyesini yineledi. NEPİDO

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.