Nehirler kuruyor

Toplum/Yaşam Haberleri —

Kuraklık

Kuraklık

  • Birleşmiş Milletler hava durumu ajansının yeni yayımladığı bir rapora göre, dünya genelindeki nehir akışları rekor sıcaklıkların ortasında geçen yıl tüm zamanların en düşük seviyelerine geriledi.

Küresel Su Kaynaklarının Durumu raporuna göre, uzun süreli kuraklıklar Kuzey, Orta ve Güney Amerika’nın büyük kısımlarında nehir akışına büyük darbe vurdu; Mississippi ve Amazon Nehri havzalarında 2023’te rekor düzeyde düşük su seviyeleri rapor edildi.

Ganj ve Mekong Nehri havzalarında da ortalamanın altında koşullar görüldü. Genel olarak, küresel su toplama alanlarının %50’sinde anormal koşullar tecrübe edildi; bunların çoğunda su sıkıntısı vardı ve tarım ve sanayi için su mevcudiyeti azalıyordu.

Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Celeste Saulo, gazetecilere verdiği demeçte, “Su, iklim değişikliğinin yaşandığı çağımızın en anlamlı göstergesi haline geliyor, ancak bu rezervleri korumak için harekete geçmiyoruz” dedi. Saolu, iklim değişikliği nedeniyle su döngülerinin daha düzensiz hale geldiğini söylerken, değişiklikleri izlemek ve bunlara yanıt vermek için hidrolojik izlemenin artırılması çağrısında bulundu.

Amazon kuraklığı da bu yıl tekrarlandı ve daha önce gemi seferlerine elverişli olan bölgelerde çamur yığınları ortaya çıktı. Dünya Meteoroloji Örgütü Hidroloji Direktörü Stefan Uhlenbrook, bu yıl dünyanın yeni sıcaklık rekorlarının rapor edildiği bölgelerinde daha fazla su kıtlığı beklediğini söyledi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.