Dünyanın dörtte üçü kurudu

Toplum/Yaşam Haberleri —

Kuraklık / foto:AFP

Kuraklık / foto:AFP

  • Birleşmiş Milletler'in yayınladığı çarpıcı bir analizde, dünyanın bazı bölgelerinde sel ve fırtına gibi dramatik felaketlerin yoğunlaşması sonucu dünyanın dörtte üçünden fazlasının kalıcı olarak kuruduğuna dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi'nin (UNCCD) raporuna göre, 2020'ye kadar geçen 30 yılda dünyanın kara alanlarının yaklaşık %77,6'sı, önceki 30 yılık döneme kıyasla daha kurak koşullar yaşadı.

Raporda, özellikle Ortadoğu'da artan kuraklık sebebiyle bölgede daha sık ve daha büyük kum ve toz fırtınalarının görüldüğüne işaret edildi.

Dünyanın ekilebilir arazilerinin %40'ının kuraklıktan etkilendiğine dikkat çekilen raporda, artan kuraklığın yoksulluk ve su kıtlığını da tetiklediği ifade edildi.

Kuraklık dünya genelinde insan göçünün artmasında önemli bir rol oynuyor; özellikle de Güney Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Güney Asya'nın aşırı kurak ve çorak bölgelerinde. 

Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi Genel Sekreteri İbrahim Thiaw, Reuters’e yaptığı açıklamada, dünyanın bozulmuş topraklarını onarmak ve çölleşmeyle mücadele etmek için on yıl sonuna kadar en az 2,6 trilyon dolarlık yatırıma ihtiyacı olduğunu söyledi.

Thiaw Riyad’da başlayan ve 13 Aralık’a kadar devam edecek UNCCD 16. Taraflar Konferansı olan COP16 öncesinde, iklim değişikliğinin bir sonucu olarak daha sık ve şiddetli kuraklıkların, artan nüfusun gıda ihtiyaçları ile birleştiğinde, toplumların çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalacağını aktardı.

İki haftalık toplantı, devletlerin yasal yükümlülüklerini sıkılaştırmak, sonraki stratejik adımları belirlemek ve finansmanı güvence altına almak da dahil olmak üzere dünyanın kuraklığa karşı direncini güçlendirmeyi amaçlıyor.

Thiaw, günde yaklaşık 1 milyar dolara denk gelen finansman ihtiyacının büyük bir kısmının özel sektörden gelmesi gerektiğini söyledi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.