9'uncu Gezegen kışa hazırlanıyor

Toplum/Yaşam Haberleri —

Miks kış hazırlığı

Miks kış hazırlığı

  • Zorlu kış şartlarının 6 ay dünya ile bağlantısını kesmesi nedeniyle "9'uncu Gezegen" olarak isimlendirilen Wan'ın Miks  ilçesinde kış hazırlıkları sürüyor.

Zorlu kış şartlarının 6 ay dünya ile bağlantısını kesmesi nedeniyle "9'uncu Gezegen" olarak isimlendirilen Wan'ın Miks (Bahçesaray) ilçesinde kış hazırlıkları sürüyor. Zorlu 6 ayı sorunsuz geçirmek için ilçenin Verezûz kırsal mahallesinde, kış hazırlığı çalışmaları yoğun bir şekilde sürüyor. Köylüler geleneksel yöntemlerle hazırlık yaparken, kışın getireceği sert hava koşulları, endişeleri büyütüyor. Kışın getirdiği yoğun kar yağışının dünyayla ulaşımı kestiği ilçede, yiyecek stoklama ve ısınma için odun toplanma hayati önem taşıyor. Zorlu şartlar, ilçe ve köylerinde güçlü bir dayanışmayı beraberinde getiriyor. 

Yiyecek stoklama, kışlık peynir hazırlama, yakacak odun teminin etme gibi çalışmalar için yoğun bir çaba içinde olan kadınlar, uzun kış mevsiminin sağlıklarını olumsuz etkilemesine karşı da hazırlıklar yapıyor. Kadınlar, geleneksel yöntemlerle hazırladıkları ceviz ve bal karşımı besleyici macunlar ile doğal otları kurutarak uzun kış mevsiminin oluşabilecek hastalıklara karşı önlem almaya çalışıyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren cevizden yapılan gûzgez, keledoş gibi geleneksel yiyecekler de "sağlıklı beslenme menüsü" de kadınların kış hazırlıkları içindeki yerini alıyor. 

Kışın yolların kapandığı ve elektriklerin kesildiğini belirten Saliha Uğur, kış hazırlıklarını tamamladığını söyledi. Uğur, "Bu aylarda artık elmalarımızı topluyoruz. Topladığımız elmaları 'çal' (yerin altındaki depo) denilen yerde saklıyoruz. Ya da elmaları kurutup kışın hastalık kaptığımız zaman kaynatıp içiyoruz. Bahar aylarında yağ, yoğurt ve peynir yapıp kış için hazırlıyoruz. Kışın en büyük sorunlardan biri de suyun olmaması olan suyunda donması. Kıyafetlerimizi yıkayamıyoruz, hastalandığımızda doktora gidemiyoruz gibi birçok sorunla karşı karşıya kalıyoruz" ifadelerini kullandı. Ruken POLAT - Özlem YACAN /MA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.