Dêrazor'da saldırtan İran'dır

Dêrazor

Dêrazor

  • Rojava'da yayın yapan Ronahi gazetesi yazarı Zeki Bedran, Dêrazor'daki saldırıların arkasında İran'ın olduğunu yazdı. Sorunun Şam yönetimini de aşan başka boyutlarına dikkat çeken Zeki Bedran, şunları belirtti: "Bütün güçler, iktidar ve nüfuz alanlarını güçlendirme peşinde. İran, bu güçlerin başında geliyor. İran, Suriye yönetimine yardım etmekle sınırlı kalmıyor. Bölge halkının inançlarıyla da oynuyor."

Dêrazor'un Özerk Yönetim’den koparmak, Arap ve Kürt çatışması yaratmak ve petrol bölgelerini ele geçirmek hedeflerine işaret eden Bedran, "Dêrazor düşürülürse diğer Arap nüfusun yaşadığı bölgeler de ardı sıra düşürülür planları ve çalışmaları var. Aslında öncelikle Arap nüfusun Özerk Yönetim bölgelerinden çıkarılması ve Kürtlerin yalnız bırakılması ve ezilmesi planları hayata geçiriliyor" dedi. Sorunun Şam yönetimini de aşan başka boyutlarına dikkat çeken Zeki Bedran, şunları belirtti: "Bütün güçler, iktidar ve nüfuz alanlarını güçlendirme peşinde. İran, bu güçlerin başında geliyor. İran, Suriye yönetimine yardım etmekle sınırlı kalmıyor. Bölge halkının inançlarıyla da oynuyor. Şiiliği geliştirmek için halk içinde yoğun bir çalışma yürütüyor. Suriye buna karşı duracak durumda değil. Ayrıca İran’ın ABD’yle bilinen sorunları ve çelişkileri var. ABD de bölgede. İran, halkı ABD’ye karşı örgütlemek ve harekete geçirmekle meşgul. Şam yönetimi ile birlikte QSD’yi, ABD iş birlikçisi olarak lanse ediyorlar. ABD ile aralarındaki çelişkilere QSD’yi de katmak istiyorlar. QSD, çekişmelere alet olmak istemiyor. Buna rağmen İran, örgütlediği milisleri, Dêrazor’a saldırtıyor, ağır silahlarla destek veriyor. Bu saldırılarda İran resmi olarak yer aldığını söylemiyor ama bölgede herkes biliyor ki, saldırıları yöneten ve yönlendiren İranlı yetkililerdir. Aşiretler QSD’ye karşı, diyorlar ama bu roketler ve füzeler aşiretlerin işi değil." 

 

* * *

Dêrazor’daki ABD üssüne saldırı

Dêrazor Kantonu sınırlarında bulunan Koniko gaz sahasının yakınında yer alan ABD’nin askeri üssüne yönelik bir saldırı düzenlendi.

Kuzey ve Doğu Suriye’ye bağlı Dêrazor Kantonu sınırlarında bulunan ABD ordusunun konuşlandığı askeri üsse roket saldırısı düzenlendi. Saldırının sorumluluğunu dün itibarıyla hiçbir grup üstlenmezken, ABD tarafından saldırıya ilişkin bir açıklama yapılmadı.

 

* * *

Dêrazor desteklenmeli

Demokratik Özerk Yönetim Yürütme Konseyi, konsey ve ofislerin eş başkanları, 7 kantonun yürütme meclislerinin eş başkanları ile toplandı.

Toplantıda, geçen aya ilişkin faaliyetler ve çalışmaların yanı sıra Özerk Yönetim’in yapısal durumu ve karşılaşılan engeller masaya yatırıldı. Toplantının sonunda, Dêrazor halkının saldırılara karşı desteklenmesi, 2024'e dair hizmet ve projelerin takibi ile birlikte 2025 yılı projelerinin sunumu için önerilerin geliştirilmesi kararlaştırıldı. Bu şekilde, bölgedeki mevcut zorlukların üstesinden gelinerek, geleceğe yönelik daha sağlam adımlar atılması hedeflendi. 

 

* * *

QSD taviz vermiyor

Rusya'nın rejimin ve türk edvletinin direktiflerini iletmesine itiraz eden QSD, Hesekê ve Qamişlo'daki rejime yönelik kuşatmasını sürdürüyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne (SOHR) göre; QSD, farklı zamanlarda ve farklı bölgelerde kontrol noktalarında gözaltına alınan ve aralarında tuğgeneral rütbesinde iki subayın da bulunduğu yaklaşık 20 tutuklu ve hükümlüyü serbest bırakmadı. QSD, Fırat Nehri'nin batı yakasında rejim güçleri ve müttefik çetelere karşı el-Keşme, el-Bulil ve et-Tub kasabalarına eş zamanlı baskınlar düzenleyerek, 2017'den bu yana ilk kez rejim güçlerine karşı bu ölçekte bir operasyon düzenledi.

Başta İbrahim el-Hifil liderliğindeki el-Akidat olmak üzere Tahran destekli çeteler ve rejim 7 Ağustos'ta Fırat Nehri'nin kuzeyindeki mevzilere ve kasabalara saldırı başlatmıştı. QSD, bu saldırıya Hesekê ve Qamişlo'daki Şam'a bağlı güvenlik noktalarını kuşatarak ve buralara erişimi keserek karşılık verdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.