Dünya Gündemi'nden kısa kısa

Dünya Haberleri —

❏

  • Flandre’de düşük katılımlı seçim
  • Kamikaze hava savunmasını aştı
  • Pasifik’te gerilim yükseldi
  • Trump’a 3. suikast girişimi

Flandre’de düşük katılımlı seçim

Belçika’nın Flaman bölgesindeki (Flandre) yerel seçimlerde büyük değişiklikler yaşanmadı ve çoğu belediye başkanı koltuğunu korudu. Radikal partiler ise bekledikleri başarıyı elde edemedi. Vlaams Belang, ilk kez bir belediye başkanlığı kazanmayı başarsa da, genel anlamda yerel siyasette büyük bir etki yaratamadı. Bu seçimlerde Flandre’de oy kullanma zorunluluğu yoktu ve bu durum katılım oranını etkiledi. Katılım yüzde 65 civarında kalarak beklenenin altında seyretti. Radikal partilerin düşük performansı, bu düşük katılıma bağlanıyor.

Forza Ninove ile başarı sağladı

Vlaams Belang, bazı bölgelerde oy oranını artırsa da sadece Denderleeuw ve Ninove’de önemli bir başarı sağladı. Ninove’de Forza Ninove adıyla yarışan Vlaams Belang, mutlak çoğunluğu kazanarak Guy D'haeseleer’in belediye başkanı olmasını sağladı. Bu, Vlaams Belang’ın ilk belediye başkanlığı oldu.

Genel olarak Flandre’de büyük şehirlerde mevcut belediye başkanları güçlü konumlarını korudu. Brügge, Gent, Aalst, Mechelen ve Hasselt gibi şehirlerde sonuçlar istikrarlıydı. Antwerpen’de ise N-VA’lı Bart De Wever, PTB’nin adayı Jos D'Haese’yi geride bıraktı.

Kırsal bölgelerde CD&V’nin gücü artarken, Vooruit bazı şehirlerde oylarını yükseltti. OpenVLD ve Groen kayıplar yaşarken, PTB beklediği çıkışı yapamadı. BRÜKSEL

 

* * *

Lübnan/ Foto: AFP

Kamikaze hava savunmasını aştı

Hizbullah’a ait insansız hava aracı (İHA), sınırdan yaklaşık 80 kilometre içerideki Binyamina kasabasındaki askeri eğitim üssüne isabet etti. Ölen dört askerin ismi henüz açıklanmazken İsrail'in resmi acil yardım kuruluşu Kızılkalkan (Magen David Adom) toplam yaralı sayısının 60'dan fazla olduğunu bildirdi. Saldırı öncesi uyarı sirenleri çalmadı. Ordu Sözcüsü Daniel Hagari İHA'nın fark edilmeden bu kadar içeri nasıl ilerlediğini araştıracaklarını söyledi. Times of Israil saldırıda kullanılan İHA'ların İran'da "Ebabil-T" olarak bilinen "Mirsad" tipi kamikaze İHA'ları olduğunu aktardı. Bu kamikaze saatte 370 km sürate ulaşabiliyor, 40 kg patlayıcı taşıma kapasitesine sahip.

Hizbullah gün içerisinde ikinci kamikaze droneli saldırsını gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada savaşçılarının Hayfa'nın kuzeybatısındaki Stella Maris deniz üssüne  füze attığı belirtildi. Hizbullah, siyonist düşmanın Lübnan'da gerçekleştirdiği saldırı ve katliamlara karşılık olarak bu füzenin atıldığını İsrail devletini ‘halkımıza karşı saldırılarını’ sürdürmesi halinde daha fazla saldırı düzenlemekle tehdit etti.

Hizbullah'tan yapılan açıklamda şu ifadelere yer verdildi: “Mücahitlerimiz  Merkaba kasabasından Lübnan topraklarına sızma girişiminde bulunan  düşman piyade gücünü vuru. Savaşçılarının Güney Lübnan bölgesi de dahil olmak üzere İsrail askeri hareketlerine roket saldırıları düzenledi."

Lübnan'ın güneyindeki sınır bölgeleri, İsrail'in Gazze'ye savaş ilan etmesi ve Hizbullah'ın Gazze halkına desteğini açıklamasının ardından 8 Ekim 2023'ten bu yana İsrail ordusu ile Hizbullah arasında çatışmalara sahne oluyor.

İsrail ordusu 1 Ekim'de Güney Lübnan'da yoğunlaştırılmış bir kara operasyonunun başladığını duyurdu. BEYRUT

 

* * *

Pasifik’te gerilim yükseldi

Çin Savunma Bakanlığı bu sabah yaptığı açıklamada, "Ortak Kılıç-2024B" adı verilen tatbikatların amacının, kuvvetlerin "ortak operasyonel yeteneklerini test etmek" olduğunu duyurdu. Çin Ordusu Doğu Komutanlığı sözcüsü Yüzbaşı Li Şi, operasyonların "Tayvan adasının kuzey, güney ve doğusundaki bölgelerde" gerçekleştirildiğini belirtti. Tatbikatların "deniz ve hava muharebesine hazırlık devriyelerine, limanların ve kilit alanların ablukasına", "deniz ve kara hedeflerine saldırı" ve "kapsamlı üstünlüğün ortaklaşa kazanılmasına" odaklandığını ifade etti.

Tayvan ise bugün yaptığı açıklamada, Çin'in kuşatma askeri manevraları başlatmasına yanıt olarak "uygun güçleri konuşlandırdığını" duyurdu. Tayvan Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, Çin'in "mantıksız ve kışkırtıcı davranışını" kınadı ve "Tayvan'ın egemenliğini savunmanın yanı sıra özgürlük ve demokrasiyi korumak amacıyla uygun şekilde karşılık vermek için uygun güçleri konuşlandırdığını" belirtti. PEKİN

 

* * *

Trump’a 3. suikast girişimi

Eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı ve Cumhuriyetçilerin önümüzdeki seçimlerde başkan adayı olan Donald Trump'a yönelik üçüncü suikast girişimi engellendi. Yetkililer, Trump'ın Cumartesi gecesi Güney Kaliforniya çölünde düzenlediği mitingin güvenlik kontrol noktasında aracında av tüfeği, dolu bir tabanca ve mühimmat bulunan bir kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Riverside County Şerif Departmanından yapılan açıklamada, 49 yaşında Las Vegas sakini olduğu belirtilen şüphelinin siyah bir SUV kullandığı ve Los Angeles'ın doğusundaki Coachella'da düzenlenen mitingde görevli polis memurları tarafından durdurulduğu bildirildi. Departman, söz konusu şahsın dolu bir ateşli silah bulundurma ve yüksek kapasiteli şarjör bulundurma şüpheleriyle gözaltına alındığını belirtti. Şüpheli cumartesi günü 5.000 dolar (4,573 euro) kefaletle serbest bırakıldı. İnternet kayıtlarına göre, şüphelinin önümüzdeki ocak ayında mahkemeye çıkarılması planlanıyor. KALİFORNİYA

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.