Egîd BM önünde anıldı

Yurt Dışı Haberleri —

Cenevre'de oturma eylemi - Foto: ANF

Cenevre'de oturma eylemi - Foto: ANF

  • Modern Kurdistan tarihini şekillendiren HRK’nin ve ARGK’nin efsane komutanı Mahsum Korkmaz (Egîd) Cenevre’de BM önünde anıldı. Tecrit karşısında susan Birleşmiş Milletler ve ilgili kurumları kınandı.
  • Eylemde konuşan, Cenevre Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı İbrahim Yüksel, Rêber APO’nun “Kutsal asa dokunuşu ile ölüm uykusunda olan Kurdistan halkı uyanmıştır" sözünü hatırlattı. 

Kürtler ve dostlarının İsviçre’nin Cenevre kentinde süreklileştirdiği oturma eyleminde 15 Ağustos Atılının büyü komutanı Mahsum Korkmaz (Egîd) anıldı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünü için Birleşmiş Milletlerin (BM) Cenevre’deki merkezi önündeki oturma eylemi bu hafta da çok sayıda kişinin katılımı ile devam etti. 25 Ocak 2021'den bu yana 'Dem dema azadiyê ye' hamlesi kapsamında Birleşmiş Milletler (BM) Ofisi'nin bulunduğu Nations Meydanı'nda oturma eylemi düzenleniyor. 
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a üç buçuk yılı aşkın bir zamandır uygulanan mutlak tecrit ve iletişimsizlik rejimi BM önünde protesto ediliyor. Uluslararası hukuk alandında uzman kişilerin Türk devletinin bu uygulamasını açık bir işkence ve insan hakları ihlali olarak tanımladığına vurgu yapan eylemciler, ilgili kurumların sessizliğini kınadı. Rêber Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü talep ettiler. 

Komutan Egîd ve şehitler için
Bu haftaki eylemde 15 Ağustos 1984'te Kürt Özgürlük Mücadelesi tarihinin en önemli dönüm noktası sayılan sömürgeciliğe karşı ilk kurşunun sıkıldığı Atılımın 41'inci yıldönümü vesilesiyle öncü Komutan Egîd şahsında Kurdistan Özgürlük Mücadelesi şehitleri anısına saygı duruşunda bulunuldu.
Cenevre eylem komitesi adına Ramazan Kızılkurt 15 Ağustos Atılımının yıldönümünü selamlayarak Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü sağlanıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Ölüm uykusundan uyanan halk
BM ve uluslararası kurumlara tecride karşı sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yapan Kızılkurt'un ardından hazırlanan basın metnini okuyan Cenevre Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı İbrahim Yüksel emperyalist güçler tarafından 20. yüzyılda Kurdistan'ın 4 parçaya bölündüğünü söyledi.  Abdullah Öcalan'ın 15 Ağustos Atılımı'na ilişkin "Kutsal asa dokunuşu ile ölüm uykusunda olan Kürdistan halkı uyanmıştır" sözünü hatırlatan Yüksel  "Kürt halkının kimliği, dili ve kültürünün yok sayıldığı bir dönemde sıkılan ilk kurşun  mücadele tarihimizin en önemli dönem noktası olmuştur. Yine bugün Kurdistan halkına aynı inkar ve yok sayma politikalarını dayatılmak istenmektedir. Bu politikalar karşısında Önder Apo'nun paradigması etrafında kendini donatan Komutan Egîd'in ardılları Kürt halkının ve Kurdistan'ın statü kazanması için büyük mücadele içerisindedir. Bu vesileyle 15 Ağustos Atılımı ruhuyla bugün direnen gerillalarımızı bir kez daha selamlıyoruz” şeklinde konuştu.
15 Ağustos Atılımı'nın yıldönümü vesilesiyle 17 Ağustos'ta İsviçre'nin Luzern kentinde düzenlenecek olan merkezi kutlama etkinliğine katılım çağrısı sonrası Kürdistanlılar oturma eylemine saat 17.00'a kadar devam etti. CENEVRE

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.