Êlih'te onarım süreci

Êlih (Batman) Belediyesi

Êlih (Batman) Belediyesi

  • DEM Parti yönetimindeki Êlih Belediyesi, devasa borçla birlikte büyük tahribata yola açan kayyumların ardından 5 ay içerisinde Kürtçe etkinlikler, lokantalar, "mobil hastane", ücretsiz ekmek dağıtımı, çölyak hastaları için fırın gibi birçok çalışmayı hayata geçirdi. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), 31 Mart yerel seçimlerinde kazandığı Êlih Belediyesi'ni 3 milyar 53 milyon 977 bin TL'lik bir borçla kayyımdan devraldı. DEM Parti Belediye Eşbaşkanı Gülistan Sönük ve Meclis üyeleri, kayyum tahribatına karşı 5 aylık süreçte önemli çalışmalara imza attı. Belediye yönetimi, çocuklar için birçok kültürel etkinliğin yanı sıra çok sayıda denbêj etkinliği düzenledi. Belediye, dört çeşit yemeğin 100 TL'ye satıldığı iki ayrı kent lokantası açtı ve her gün 41 bin ekmeği ücretsiz bir şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor. "Mobil hastane" ile ihtiyaç sahibi yurttaşlara sağlık hizmeti sunan belediye, ayrıca kadın ve çocuklar için birçok hizmeti devreye koydu. Kayyum borçlarını da yavaş yavaş kapatan belediyenin önümüzdeki en büyük hedeflerinden birisi de kentin bazı noktalarında yaşanan su sorununa kalıcı çözüm bulmak. 

Belediye Eşbaşkanı Sönük, öncelikli olarak halkın taleplerini yerine getirmeye çalıştıklarını belirterek, bu kapsamda Kürtçe kültürel ve sanatsal faaliyetlere ağırlık verdiklerini ifade etti. Sönük, her hafta ayrı bir mahallede dengbêj dinletisi yaptıklarını ve yurttaşlarla bir araya geldiklerini ifade etti. Sönük, emekçilerin yoğun olduğu yerlerde kent lokantaları açtıklarını belirterek, iki lokantada günlük 4 bin kişiye yemek verildiğini aktardı. Bunun yanı sıra kentteki çölyak hastaları için bir fırın ve kafe açtıklarına dikkat çeken Sönük, "Çölyak hastaların glutensiz gıdaya erişimini sağlamak için Çamlıtepe Mahallesi'ndeki Jiyan Park’ta Glutensiz Cafe ve Fırında üretilen ürünlerle hizmet vermeye devam ediyoruz. Glutensiz beslenme çölyak hastaları için hayati önem taşımaktadır. Burada 940 ekmeği ücretsiz veriyoruz. Burada sadece ekmek yok. Birçok glutensiz pasta ve kek çeşitleri de var" dedi. 

 

Gülistan Sönük

 

Sağlık desteği

Maddi durumu kötü olan ailelere sağlık desteğinde bulunduklarını dile getiren Sönük, 'Mobil Hastane' uygulamasıyla günde yüzlerce kişiye sağlık hizmeti verildiğini kaydetti.

Kadın kurumları açılıyor

Sönük, kayyumların kapattığı kadın kurumlarını tek tek açmaya başladıklarını, kadınlara istihdam alanları yaratmak için çalışmalarının sürdüğünü, "Jinkart" ile kadınlara ücretsiz ulaşım desteği verdiklerini, yüzlerce genç kadına spor desteği verdiklerini, 2 bin 380 çocuğa da tenis, futbol, basketbol ve voleybol alanlarında ders verdiklerini aktardı. 

Kürtçe kreş açılıyor

Belediye otobüslerinde Kürtçe uyarıları hayata geçirdiklerini, yollardan silinen "Pêşî Peya"yı yeniden yazdıklarını da söyleyen Sönük, Kürtçe kreş açma hedeflerinin olduğunu dile getirdi. Sönük, bu konuda görüşmelerinin devam ettiğini ve önümüzdeki günlerde kreşi açacaklarını söyledi.

Uyuşturucuyla mücadele

Kentin en büyük sorunlarından birinin uyuşturucu olduğunu; kullanma yaşının 10’a kadar indiğini vurgulayan Sönük, "Spor ve kültür çalışmaları planlıyoruz. İntiharların önüne geçmek için de kentteki sivil toplum örgütleri ile bir araya geldik. Buna ilişkin ne yapılacağını önümüze koyduk. Bir çalışma içerisindeyiz. Hem uyuşturucu hem intiharın önüne geçmek için adım atacağız” diye konuştu.

Borçlar ödeniyor, araçlar verilmiyor

Sönük, 5 aylık süreçte kayyım döneminden kalan borçları ödediklerini, resmi kurumlara verilen belediye araçlarını geri istediklerini, ancak halen kendilerine bir dönüş sağlanmadığını ifade etti. 

Su sorunu ciddidir

Kentin en büyük sorunun su sorunu olduğunu belirten Sönük, şunları söyledi: "Dört yıllık süreçte alt yapı hazırlığı yapılmadan birçok mahalle imara açılmış. Bundan kaynaklı su sorunu yaşanıyor. Bir yer imara açılmadan önce bunun alt yapısı hazırlanması gerek. Kentin en büyük sorunu olan su sorununun ortadan kalkması için su depolarını devreye koymak ve kentin altından geçen su borularını tekrardan değiştirmek gerek. Bu borular buradaki nüfusa göre küçük kalıyor. Daha büyük borular döşeyerek su sorununa çözüm bulabiliriz. Bunun için büyük bir maliyet lazım, ancak bunu yapacağız, çünkü halk, özellikle yaz aylarında çok büyük su sorunu yaşıyor." MA/ÊLIH

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.