Erbaş'a hacıların parasıyla Audi

Ali Erbaş, Audi

Ali Erbaş, Audi

  • Hacdan elde edilen gelir, Sayıştay’ın denetleyemediği Diyanet’in kara kutusu olarak adlandırılan Diyanet Vakfı’na (TDV) aktarılıyor, oradan da Ali Erbaş’ın altına Audi A8 olarak çekiliyor.

Kamuya açık mevzuata bakıldığında hacdan elde edilen gelirin Sayıştay’ın denetleyemediği Diyanet Vakfı’na (TDV) aktarıldığı ortaya çıktı.

Başbakanlık Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğü Mevzuatı'na göre; Başkanlık, gerektiğinde hac ve umre hizmetlerinin alım-satım, ulaşım, muhasebe ve mali işlemlerinin bedeli mukabilinde yürütülmesinde Türkiye Diyanet Vakfı ile iş birliği yapar. Belirlenen hac ve umre ücretleri, Başkanlık denetiminde, Türkiye Diyanet Vakfı'nca açılacak 'Hac ve Umre Hesabı'na yatırılır. Sayıştay’ın, “Denetlenmesi gerekir” tespitine karşın Diyanet Vakfı denetim dışı. Yurttaşların, burada biriken, toplanan paraların akıbetiyle ilgili bilgi sahibi olma şansı yok. Bu sebeple Diyanet İşleri Başkanlığının faaliyetlerine destek olmak amacıyla kurulan Vakıf, “Diyanet’in kara kutusu” olarak nitelendiriliyor.

Kısa Dalga'dan Filiz Gazi'nin haberine göre; bir Diyanet çalışanı söz konusu ihbarı “Hacdan elde edilen gelir resmi bütçeye aktarılmıyor. Diyanet Vakfı’na aktarılıyor. Örneğin Ali Erbaş’a tahsis edilen Audi A8 de Diyanet Vakfı tarafından alınmıştı” sözleriyle anlattı. Aracın Diyanet Vakfı üzerinden alındığı iddia edilmişti. 17 Mayıs’ta bir açıklama yayımlayan Diyanet İşleri Başkanlığı, “Tasarruf Tedbirleri kapsamında” kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan Audi A8 makam aracını iade ettiğini açıkladı.

Diyanet İşleri Başkanlığı, aracın kiralama bedeli ve kaynağını açıklamadı. Kamuoyunun merak ettiği, “Araç, Türkiye Diyanet Vakfı bütçesinden mi yoksa TDV’nin şirketi olan TEYAŞ’ın (TDV Eğitim Yatırım A.Ş. Türkiye Diyanet Vakfı kuruluşu olup sermayesinin yüzde 100'ü Türkiye Diyanet Vakfı'na aittir.) bütçesinden mi alındı?” sorusu yanıtsız bırakıldı.

İslam ülkelerinin iki katı

Türkiye’de 2024 en düşük hac ücreti en düşük 213 bin TL. Hac organizasyonlarının fiyatları Suudi Arabistan Riyali (SAR) ile belirleniyor. Diyanet tarafından organize edilen hac turlarında, farklı konaklama seçeneklerine göre fiyatlar değişiyor. Normal konaklama seçeneğine göre hac ücreti dolar kuru üzerinden 6 bin 500 dolar. Diğer İslam ülkelerinde bu fiyat ortalama 3 bin 500 dolar. Buna göre Türkiye’den hacca gitmek isteyen yurttaşlar iki katı para ödüyor.

Diyanet ile giden 50 bin kişi

Bu yıl Türkiye’deki hac adayları için 87 bin kişilik hac kotası verildi. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Bu sene 84 bin 942 vatandaşımız hac ibadeti için kutsal topraklara geliyor” bilgisini paylaştı. 83 bin hacının yüzde 60'ı Diyanet, yüzde 40'ı ise özel acenteler aracılığıyla Mekke’ye gönderiliyor. Buna göre ortalama bir rakamla Diyanet ile giden toplam hacı sayısı 50 bin kişi. Bütün hacı adaylarının iki kişilik normal konaklama ücreti verdiği hesaplandığında dahi (50.000×28.500) toplanan par, 12.5 milyar TL. Türkiye Diyanet Vakfı’na ödenecek bedel ise 'Hac ve Umre Komisyonu'nca belirleniyor.

Diyanet çalışanı, bu rakamdan çok daha yüksek bir paranın Diyanet Vakfı’na aktarıldığını ama bunun miktarının neye göre belirlendiğini bilmediklerini ifade etti. Diyanet yetkilisi, personellere ayrılan harcırah ödemesinin ise toplamda 300 Milyon TL olduğunu söyledi. ANKARA

 

* * * 

Dört günde 26 ölü, 5 bin 345 yaralı

Kurban Bayramı tatilinin ilk dört gününde trafik kazalarında 26 kişi yaşamını yitirdi, 5 bin 345 kişi yaralandı.

Türk İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 24 saatlik sürede meydana gelen 693 trafik kazasında, dört kişinin yaşamını yitirdiğini, bin 302 kişinin yaralandığını kaydetti. Yerlikaya, "Bayram tatilinin ilk 4 gününde (cumartesi, pazar, pazartesi ve salı) maalesef 26 kişi hayatını kaybetti, 5 bin 345 kişi ise yaralandı" dedi.

 

* * * 

15 bin doktor terk etti

Türkiye ve Kuzey Kurdistan dışına giden hekim sayısı 15 bine ulaştı.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, Sözcü'ye yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanı’nın ‘Giderlerse gitsinler’ sözünün ardından ülkeden ayrılan doktor sayısı arttı, daha da artacak. Hastanelerimizde yaşanan randevu sıkıntısı ve diğer sorunlar, 15 bin hekimin sistem dışına çıkmasından da kaynaklandı’’ dedi. Çömez, 'Giderlerse gitsinler’ demeye devam edilirse, sağlık çalışanlarının hak ettiği saygı, özen, özlük hakları ve değer verilmezse bu sorunun aynen devam edeceğini belirterek, Tıp fakültesi son sınıf öğrencilerinin çoğunun hayalinin yurt dışına gitmek ve mesleklerini orada sürdürmek olduğunu söyledi.

 

* * * 

Yardıma muhtaç çocuklar yüzde 361 oranında arttı

Yardıma muhtaç çocuk sayısı, 2012'de 37 bin 295'ti, Nisan 2024 itibarıyla 171 bin 915’e ulaşarak yüzde 361 oranında arttı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı verileri, çocukların yoksullukla mücadelesini gözler önüne serdi. “Ailesinin yanında bakımı sağlanamayan ve yaşamlarını en düşük seviyede dahi sürdürmekte güçlük çeken” ailelerin çocuklarına Bakanlıkça ödenen destekten yararlanan çocuk sayısı giderek artıyor. 2012'de 37 bin 295 olan yardıma muhtaç çocuk sayısı, Nisan  2024 itibarıyla 171 bin 915’e ulaşarak yüzde 361 oranında arttı. Bakanlık verilerine göre Ocak'ta 164 bin 879 çocuğa yardımda bulunulurken, Nisan'da yardıma muhtaç çocuk sayısı 171 bin 915’e yükseldi. Bakanlık tarafından 2020’de 1 milyar 639 milyon TL çocuk yardımı ödendi. 140 bin 275 çocuğun yardım aldığı 2021’de 1 milyar 959 milyon TL, 157 bin 248 çocuğun yardım aldığı 2022’de ise 3 milyar 497 milyon TL’lik ödeme yapıldı. 2023’te 6 milyar 835 milyon TL çocuk yardımı ödenirken, 164 bin 995 çocuk yardımdan yararlandı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının çocuklar için yaptığı destek ödemeleri de artıyor. 2024’ün sadece ilk dört ayında yardıma muhtaç çocuk sayısı 171 bin 915 olurken 3.5 milyar TL ödeme yapıldı.

 

* * * 

Gençler Türkiye’de yaşamak istemiyor

Ekonomide bir düzelme beklemeyen gençler, yaşama ve çalışma umudunu Türkiye dışında arıyor.

Araştırma şirketi Ipsos’un gerçekleştirdiği ve gençlere odaklanan araştırma, 18-24 yaş aralığındaki vatandaşların, Türkiye geneline göre daha umutsuz ve kötü bir ruh haline sahip olduğuna işaret ediyor. Araştırmaya göre her 100 gençten yalnızca 8’i ekonomik gidişatta bir düzelme bekliyor. 2021'de gelirlerinin yarısını kiraya veren beyaz yakalı gençlerin oranı yüzde 17 iken, bu oran 2023'te yüzde 45’e çıktı.

Bu ekonomik darboğaz, gençlerin Türkiye’de yaşama hayallerine de darbe vurmuş durumda. Her dört gençten biri Türkiye’de yaşamak istemediğini kaydederken, yurt dışında çalışmak isteyenlerin oranı ise artıyor. Gençlerin yüzde 43’ü ruh halini ‘bıkkın’ olarak açıklıyor. Gençlerin yüzde 23’ü gelecekte Türkiye’de yaşamak istemediğini açıklarken, yüzde 38’i ise yurt dışında çalışmak istediğini belirtti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.