Fernas işçileri başardı

Fernas işçileri

Fernas işçileri

  • Fernas işçileri, direniş sonucunda müzakere yolunun açıldığını ve Soma'da şirket yetkilileriyle bir araya geleceklerini duyurdu. 

Türkiye Meclisi Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, Fernas işçileri için Ferhat Nasıroğlu ile görüştü ve bir ön mutabakat zemini hazırlandı. Madenciler, müzakere yolunun açıldığını ve Cuma günü Soma’da Fernas yetkilileri ile görüşüleceğini bildirerek, Ankara'dan ayrıldı.

Manisa'nın Soma ilçesinde AKP Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'na ait olan Fernas Madencilik’te çalışırken Bağımsız Maden İşçileri Sendikası'na (Bağımsız Maden İş) üye oldukları için işten çıkarılan madenciler, Ankara'ya taşıdıkları eylemlerini, devlet güçlerinin saldırısına rağmen 14. gününde de Kurtuluş Parkı’nda sürdürdü. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri, Ömer Faruk Hülakü, Gülderen Varlı, Özgül Saki, Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Kamuran Tanhan ve Ankara İl Örgütü işçilerle gece boyunca dayanışmasını sürdürdü.

Önder devreye girdi

Bu sırada Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, işçilerin durumuna ilişkin Ferhat Nasıroğlu ile Meclis’te bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından durumu işçilerle konuşmak için Kurtuluş Parkı’na gelen Önder, görüşme sonrası basın açıklaması gerçekleştirdi. Önder, başından beri işçilerin yanında durmaya çalıştıklarını söyleyerek, “Fakat gelinen noktada bir tıkanıklık vardı. İşçi arkadaşlar benden ricacı oldular bu tıkanıklığı aşmak için. Onların çizdiği çerçeveyi muhataplarına aktardım. Bu tıkanıklığı aşma noktasında önemli bir mesafe kat ettik. Maden bölgesinde işçilerle görüşeceklerini, kimseyi mağdur etmeyeceklerini, karşılıklı mutabakatla bu süreci halis bir sonuca ulaştıracaklarını söylediler. Biz işçiler adına pazarlık yürütecek ya da şartları konuşacak bir çerçevenin içerisinde değiliz. Sadece onların yanında durarak seslerini duyurmakla sınırlıyız. Bu anlamda bir ön mutabakata sağlanmış duruyor. Gerisini işçi arkadaşlar kendi iradeleriyle belirleyecek” dedi. 

 

 

İşçilerden Önder'e teşekkür

Bağımsız Maden-İş Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu da Önder’in hasta olmasına rağmen burada olduğunu hatırlatarak teşekkür etti. Aksu, “Görüşmesinin içeriklerini bize iletti. Birazdan biz de değerlendireceğiz. Kendisi aracı bir konum almayı reddeden bir tutumla bu sürece dahil oldu. Öncesinde de başka insanların devreye girmesi için de çabası oldu onun için de teşekkür ederiz. Bütün çabamız onurlu bir müzakere zemini oluşsun diyeydi. İşin diplomasi boyutu da çok zorlu oldu. Biz değerlendirmemizi yapacağız, kendisine çok teşekkür ederiz” diyerek sendika hesapları üzerinden kararlarını açıklayacaklarını bildirdi. 

İşçiler, Soma'ya döndü

Bağımsız Maden İş’in sanal medya hesabı X’ten yapılan açıklamada, şunlar paylaşıldı: “Cuma günü Soma’da yapılacak görüşmenin olumlu sonuçlanacağına inanıyoruz. Talebimizle sorunun çözümüne dair inisiyatif alan sayın Sırrı Süreyya Önder’in davetiyle sayın Abdullah Güler’in ve sayın Ferhat Nasıroğlu’nun katılımıyla gerçekleşen görüşme sonucunda gelinen aşama ışığında aldığımız kararları açıklıyoruz: Açlık grevine 00.00 itibarıyla ara verdik. Görüşmeleri gerçekleştirmek üzere saat 12.00’de Ankara’dan Soma’ya yola çıkıyoruz. Yapılacak görüşmelerin ardından çıkan sonuçlara göre direnişin sonucunu ya da devamını duyuracağız. İşçi heyeti; ilk atılan iki işçi, eylemler sırasında işten atılan bir işçi ve halihazırda atılmamış iki işçiden oluşacak. Madenciler kazanacak! Hep beraber kazanacağız!”

Saldırısı altında eylemdeydiler

Maden işçileri, Ankara Kurtuluş Parkı'ndaki eylemlerinin 13. gününde polis saldırısıyla karşılaşmıştı. 32 Fernas işçisi, dört Bağımsız Maden İş Sendikası yöneticisi ve bir Umut-Sen üyesi önceki gece gözaltına alınmıştı. Önceki gün serbest bırakılan işçiler, tekrar eylem yaptıkları Kurtuluş Parkı'na gitmek istemiş ancak polis Kurtuluş Parkı'nı barikatla kapatarak işçilerin eylemine izin vermemişti.

Kötü çalışma koşulları

Fernas Madencilik'teki işçilerin çalışma koşulları direnişi ateşleyen neden olmuştu. Fernas Madencilik işçileri riskli çalışma koşulları ve düşük ücretlere karşı 25 Eylül'de Soma'dan Ankara'ya çıplak ayakla yürüyüş başlatmıştı. Seslerini duyurmak isteyen işçiler, 2 Ekim'de Ankara'ya ulaşmıştı.

Nasıroğlu ise Fernas işçilerinin eylemine ve taleplerine ilişkin açıklamasında, şirkette yönetici olmadığını, siyasete girdikten sonra yöneticilik görevinden istifa ettiğini söylemişti. İşçilerin sendikalı oldukları için değil, disiplin suçu işledikleri için işten çıkarıldığını iddia eden Nasıroğlu, sendikayla bir problemlerinin olmadığını ancak sendikaların farklı niyetler ortaya koyduğunu savunmuştu. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.