Fernas işçilerine Ankara’da saldırı

Fernas işçileri

Fernas işçileri

  • Eylemlerinin 23. gününde Fernas İnşaat AŞ’nin önünde açıklama yapmak isteyen Fernas işçilerine saldıran polis, çok sayıda işçiyi ters kelepçeleyerek gözaltına aldı. 

Manisa'nın Soma ilçesinde bulunan ve AKP Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'na ait Fernas Madencilik isimli şirkette, Bağımsız Maden İşçileri Sendikası'na (Bağımsız Maden İş) üye olduktan sonra işten çıkarılan işçilerin eylemi 24 gündür sürüyor. Ankara’ya gelen işçiler, Çalışma Bakanlığı önünde açıklama gerçekleştirdi. Sonrasında Meclis önünde nöbet tutmak isteyen işçiler engellendi. Bunun üzerine işçiler, Yüksel Caddesi’nden Madenci Anıtı önüne yürüyerek basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Birleşik Dokuma Tekstil İşçiler Sendikası (BİRTEK-SEN) ve Bağımsız Maden İşçileri Sendikası'nda örgütlenen işçilerin eyleminde, “Patron vekil anayasayı ayaklar altına alıyorsa bize kim eşit yurttaşlık yalanını satabilir?” yazılı pankart açılırken işçilere, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Ankara İl Örgütü, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Emek Meclisi üye ve yöneticileri, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası ve EMEP Dîlok Milletvekili Sevda Karaca destek oldu. 

Madenci Anıtı önüne gelen işçilerden Erdinç Demirtaş, bütün yollarının kapandığını belirterek, “Eylemlerimizi gerçekleştirene kadar Ankara’dan Soma’ya dönmeyeceğiz” dedi. Bağımsız Maden İş Örgütlenme Uzmanı Mert Batur da haklarını alana kadar direnişte olacaklarını kaydetti. Batur, “Bizim direndiğimiz patron Ferhat Nasiroğlu, AKP Batman Milletvekili. 50’den fazla şirketi var. Bu kişi milletvekili olarak Meclis’te bulunuyor” diyerek diğer vekillerin yasaların çiğnenmesine izin vermemesi çağrısında bulundu.

İşçiler, geceyi geçirmek için Kurtuluş Parkı’na geçti. İşçiler, dün sabah da Fernas İnşaat A.Ş. önünde açıklama yapmak istedi. Şirketten muhatap arayan işçiler, polisler tarafından engellenerek gözaltına alınmakla tehdit edildi. İşçilerin direnmesi üzerine polis işçileri darp ederek ters kelepçeyle gözaltına aldı. İşçilerden Fuat Dalgıç, şirketin karşısındaki bir elektrik direğine çıkarak eylemini sürdürdü. Haber hazıranırken şirketin önündeki bekleyiş ve gerginlik sürüyor. ANKARA

 

* * *

Polonez işçileri kaymakamlıkta

Polonez işçileri eylemlerinin 61. gününde Çatalca Kaymakamlığı önünde toplandı.

İstanbul Çatalca’daki, Ürdün sermayeli Polonez fabrikası işçilerinin eylemi, 3. ayına girdi. Fabrikaya giriş çıkışlarının kapatılmasını protesto eden 85 işçi, önceki gün ters kelepçeyle gözaltına alındı. İşçiler aynı gün ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Polonez fabrikasını barikatlar ile kapatan polis, işçilerin eylem alanına girmesine izin vermeyince işçiler dün Çatalca Kaymakamlığı karşısında bulunan meydanda buluştu.

İşçiler, gözaltı işlemi sırasındaki muameleyi protesto etmek için kendilerine test kelepçe taktı. 146 işçinin mağduriyetlerinin giderilmesi noktasında karşılarında bir muhatap aradıklarını ifade eden işçiler, Çatalca Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş’ten randevu talep etti; kaymakamlık karşısındaki meydanda halaylar çekerek türküler söyledi.

Tek Gıda İş Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya, Polonez işçilerinin işlerine geri dönmekten, sendikal haklarını kullanmaktan başka taleplerinin olmadığını ifade etti.

 

* * *

DEM Parti'den işçilere destek

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, dün Meclis'te düzenlediği basın toplantısında hakları için direnişte olan işçilere dönük polis ve asker saldırısına tepki gösterdi.

İş güvenliğinin olmaması, sendikal hakların gaspı, sendika üyeliğinin zorlaşması, yandaş sendikaların büyütülmesinin işçi direnişinin temel başlıklarını oluşturduğunu ifade eden Koçyiğit, büyüyen ve yayılan işçi grevlerin aynı zamanda toplumun isyanı oluğunu ve sahiplenmesi gerektiğini söyledi. Hükümetin işçilere müdahalesine işaret eden Koçyiğit, şunları ifade etti: "Grevlerdeki işçilerin üstüne kolluk gücünü süren, işçilere saldıran AKP-MHP sömürü ittifakının da aslında en büyük korkusunun işçi direnişleri, işçi grevleri olduğunu çok iyi biliyoruz. Haksızlığa ve zulme karşı direniş kesinlikle büyüyecektir. Her iş kolu, her sokak bu anlamıyla işçi grevlerinin mekanı olacaktır."

Sendikalı olduktan sonra Fernas Madencilik şirketince işten çıkarılan işçilerin direnişlerinin devam ettiğini anımsatan Koçyiğit, şöyle konuştu: "Onların yanındayız. Haklı mücadelelerini sonuna kadar destekliyoruz. Tabii sadece onlar değil, aynı zamanda Birtek-Sen'e üye olan Akçanlar işçileri de direnişlerini sürdürüyor. Direnişlerini onlar da Ankara'ya taşıdı. Polonez işçileri de Tek Gıda-İş'te örgütlendiler ve örgütlendikleri için işten çıkarıldılar. 113 işçiyi işten çıkarak oradaki fabrika sahipleri bununla da yetinmedi, kolluğu fabrikanın önüne çağırdı işçilere saldırttı, 7 işçi hastaneye kaldırıldı 2’sinin kolları kırıldı. Kim yapıyor? AKP-MHP iktidarı. 

İşçi mezarlığına dönüştü

Bir taraftan da ülke bir işçi mezarlığına dönüştürülmüş durumda. Sadece Ağustos'ta 179 işçi çalışırken yaşamını yitirmiş. Son 8 ayda, bin 201 işçi çalışırken yaşamını yitirmiş. Yani iş cinayetlerinde yaşamlarını yitirmişler. Bu bir savaş bilançosudur. Bu sermayenin işçi sınıfına açtığı savaşın bilançosudur. Polis, işçi grevlerine saldırırken; her gün üç kadın katlediliyor. Narin gibi onlarca çocuk katlediliyor, kaybediliyor. Buna yönelik kolluğun bir girişimi var mı? Hayır." 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.