Fikir babası TEM polisi

Silinen Kürtçe trafik uyarıları

Silinen Kürtçe trafik uyarıları

  • Van’da Kürtçe trafik uyarılarının üzerine “Türkiye Türktür, Türk kalacak” yazılamaları yapılması ardından Amed’de de polis eşliğinde bir grup yaya yollarındaki "Hedî" ve "Peşî Peya" ifadelerini karaladı. 

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından Kürtçe yazılan trafik işaretlerinin üzerine 26 Temmuz gecesi “Türkiye Türk’tür, Türk Kalacak” yazıları yazıldı. Büyükşehir belediyesi yaptığı açıklamada bunun bir ‘ırkçı bir saldırı’ olduğunu ve aynı gün yazının eski haline getirildiğini duyurdu. Van’da tepki çeken bu yazılamaların faili Emniyet yetkilileri tarafından açıklanmazken; Kısa Dalga’dan Ruşen Takva ırkçı yazılamayı yapan 16 yaşındaki M.A’ya ulaştı.

Yakalanırsan bir şey olmaz

M.A., ırkçı yazılamayı yapmadan önce Van’da bulunan bir avukattan hukuki bilgi aldığını ve yine olaydan birkaç gün önce TEM’de tanıdığı polise planını anlattığını söyledi. M.A., polisin kendisine, "Dikkatli ol, yakalanırsan da bir şey olmaz ama Van Büyükşehir Belediyesi biraz başını ağrıtabilir" dediğini söyledi. 

Gösteriş için gelmişler

Her şeyi önceden planladığını, herhangi bir parti üyeliği olmasa da takip ettiği ülkücü siyasetçiler olduğunu söyleyen M.A., olaydan sonra polislerin evlerine geldiğini belirterek şunları aktardı: “Ben İstanbul’daydım, benimle telefonla aradılar. Bana, polisin bir sıkıntı çıkarmayacağını ve bunu gösteriş için yaptıklarını sadece ifade vermem gerektiğini söylediler. Hatta bir tık bana yardımcı olacaklarını söylediler. Zaten o polislerden bazıları tanıdıktı.”

‘Milliyetçi duygularını anlıyorum’

M.A., polislerin kendisine, “Korkmanı gerekecek bir şey yok. Milliyetçi duygularını anlıyorum, iyi yapmışsın. Kanın hızlı akıyor ama bu şeyler Doğu’da yapılacak şeyler değil. Biz sana olabildiğince yardımcı olacağız” dediğini de paylaştı. 

Avukat yol göstermiş

Yazılamaları yapmadan önce avukatla da görüştüğünü söyleyen M.A., “Kamu malına zarar vermekten en fazla ceza alırsın. Onda da bu sprey boyanın yıkanarak geçebileceği göz önünde bulundurulacağı için hafifletici sebepler sunarız. Yine de çok uzatırlarsa AYM’ye taşırız ve orada Anayasa’nın 3’üncü maddesini sunduğumuz zaman direkt davayı biz kazanırız" dediğini anlattı. 

Öğretmen TEM’e götürmüş

M.A.,TEM polisiyle nasıl tanıştığını ise şöyle anlattı: "Benim adını vermek istemediğim Etüt Merkezlerinde görevli olan bir hocam vardı. Onun eşi direkt TEM’de çalışıyordu. Beni bir gün Terörle Şube Müdürlüğü’ne götürdü ve orada arkadaşına da benim yapabileceklerimi, zekâmı falan anlattı. Orada TEM’in yüksek rütbede görevli olan birisiyle tanıştırdı. Numarasını falan aldık, ara sıra onunla da görüşüyoruz. Yani benim özel ders öğretmenimin eşinin aracılığıyla oldu.” VAN

 

* * *

Silahlı polis eşliğinde

Van ardından Amed'de de yaya yollarına yazılan Kürtçe "Hêdî (Yavaş)" ve "Pêşî Peya (Önce Yaya)" uyarı yazıları karalandı. Amed Büyükşehir Belediyesi önündeki ışıklar ve yaya geçidinin olduğu bölgeye önceki gece bir otomobil, bir kamyonet ve ranger marka araç yanaştı. Ranger marka araçtan inen ve belinde silah bulunan kişi, araçların geçişini kontrol etmeye başladı. Kamyonetten inen 4 kişiden 2'si etrafı gözetlerken, 2 kişi ise fırça ve boyalarla Kürtçe uyarı yazılarını karaladı. Amed’in Yenişehir ilçesine bağlı Ofis semti ile birçok noktasında da söz konusu uyarı yazıları benzer şekilde karalandı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.