Fransa başbakanını arıyor

Forum Haberleri —

Fransa / foto:AFP

Fransa / foto:AFP

  • Fransa’da genel seçimlerin galibi Yeni Halk Cephesi (NFP) başbakan adayını açıkladı. Deneyimli kamu görevlisi Lucie Castets solun başbakan adayı oldu. Fransız siyaseti Macron’un kendi adayı için yapacağı yeni hamleyi bekliyor.

ERCAN JAN AKTAŞ

Son seçimlerde beklenilmeyen bir başarıya imza atan Nouveau Front Populaire / Yeni Halk Cephesi uzun tartışmalardan sonra ortak başbakan adayını Makron’a sundu. Yeni Halk Cephesi, zaman zaman iç kavgalara varan uzun süren bir iç tartışmadan birliğini koruyarak çıktı. Cephe'nin dört partisi yayımladıkları ortak bildiriyle iktidar yürüyüşünü, mali suçlarla mücadelede öne çıkmış yüksek kamu görevlisi Lucie Castets'nin öncülüğünde sürdüreceklerini açıkladılar.

Yeni Halk Cephesi, ortak adaylarını "kamu hizmetlerinin savunulması ve desteklenmesi için ortak mücadelelerde yer alan" "emeklilik yaşının 64'e yükseltilmesine karşı direnişi destekleyen" ve "vergi kaçırma ve mali yolsuzluklarla mücadelede görev yapan yüksek düzeyli bir kamu görevlisi" olarak tanıttı. Daha önce aday gösterilen ve ortak mutabak sağlanamayan iki kadın adaydan sonra Paris Belediye Başkanlığı'nda mali işlerden sorumlu üst düzey bir memur olan Lucie Castets’ın bilinen bir sima olmamasından kaynaklı kısmi bir hayal kırıklığı da yaratan yeni aday başbakan olabilecek mi?

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ulusal Meclis'te 182 milletvekili ile en fazla temsilciye sahip olan Yeni Halk Cephesi'nin ("Nouveau Front Populaire" - NFP) başbakan adayı olarak açıkladığı Lucie Castets'in adaylığını kabul etmedi. Aday açıklandığı günün akşamında bir tv programında "Ağustos ortasına kadar oyunlara (yaz olimpiyatlarına) odaklanmamız gerekiyor. O andan itibaren mümkün olan en geniş desteğe sahip bir başbakanı belirlemek benim sorumluluğum olacak" diye açıklamada bulundu.

Yeni Halk Cephesi’nin ‘seçimleri aldık, ülkeyi de yönetmeye hazırız’ açıklamalarına rağmen, gelişmeler Macron’un kafasında başka formüllerin olduğuna işaret ediyor. Geçen Perşembe günü, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un merkezci Rönesans partisinden olan Yaël Braun-Pivet, 207 oy alan Komünist Parti vekili André Chassaigne'e karşı 220 oy alarak yeniden Ulusal Meclis Başkanı seçilmişti. Mecliste üçüncü çoğunluğa sahip olan Macron bir şekilde yeni başbakanı da kendi istediği sağ/merkezden mi kuracak endişeleri bir kaç daha devam edecek.

NFP ittifakının öncü partilerinden Boyun Eğmeyen Fransa'nın lideri Jean-Luc Melenchon, Macron’un Lucie Castets’ın adaylığını kabul etmemesi üzerine; "Cumhurbaşkanı kendi cumhuriyetçi cephesini bize zorla dayatmak istiyor," açıklamasını yaptı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.