Fransa’da siyasi kriz

Dünya Haberleri —

Fransa / foto:AFP

Fransa / foto:AFP

  • Fransa seçimlerinde meclisin en büyük grubu olmayı başaran Yeni Halk Cephesi, hak ettiğini düşündüğü iktidara bir türlü geçemedi. Macron Olimpiyatlar sonrasına işaret etmişti, ancak hiçbir gelişme olmayınca Macron’a karşı azil soruşturması tehdidi geldi.

ERCAN JAN AKTAŞ

Yeni Halk Cephesi’nin (Nouvea Front Populaire) büyük partisi La France İnsoumise(LFI), seçimlerde birinci çıkan sol koalisyondan bir başbakan atamayı reddetmesi nedeniyle Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a karşı Parlamento'da görevden alma davası başlatma tehdidinde bulundu. Yeni Halk Cephesi, Lucie Castets’i hükümeti kurması için Macron’a önermiş, Macron ise  “Olimpiyatlar sonrasını bekleyin” demişti.

LFI, pazar günü La Tribune'de yayınlanan bir metinde Macron'a karşı görevden alma davası başlatma tehdidinde bulundu. LFI, Macron’u “azil soruşturması başlatmakla” tehdit ederek, kendisini 7 Temmuz yasama seçimlerinin sonucunu "not almayı" reddetmekle suçladı.

Anayasal tüm yolları kullanacağız

La Tribune’deki metinde LFI lideri Jean-Luc Mélenchon, Manuel Bompard, Mathilde Panot gibi imzacılar bulunuyor. İmzacılar; "Bizi demokrasinin temel kuralına karşı yaptığı kötü hamleye maruz bırakmak yerine onu görevden almak için tüm anayasal yolların kullanılacağını bilmesi gerekiyor. Fransa'da tek efendi halk oyudur" açıklamasında bulundu.

Macron'un önümüzdeki Cuma günü hükümet kurma amacıyla siyasi güçlerle istişarede bulunması gerekirken, cumhurbaşkanını bu yasama seçimlerinin "siyasi sonuçlarını dikkate almadan bir hükümet başkanı atamanın eşiğinde olacağı" konusunda uyarıyor. Yeni Halk Cephesi içinde Birleşen Sol (193 milletvekili) önde gidiyor, ancak mutlak çoğunluktan (289 milletvekili) uzakta.

68. madde tehdidi

23 Temmuz'da Macron, Meclis'te yönetim için yeterli tabanı bir araya getirmeyi başaramayacağını öne sürerek NFP temsilcisi Lucie Castets'in Matignon'a atanması olasılığını reddetti. O tarihten bu yana özellikle Les Républicains des Hauts-de-France'ın başkanı Xavier Bertrand ve eski sosyalist Başbakan Bernard Cazeneuve'nin isimleri öne çıkıyordu. İmzacılar "Devlet başkanının kararı demokrasiye karşı kurumsal bir darbe olarak tanımlanabilir" sözleriyle tepki gösteriyor. Aynı nedenle Anayasa'nın, parlamentonun cumhurbaşkanını "görevinin yerine getirilmesiyle açıkça bağdaşmayan görevlerini yerine getirmemesi" nedeniyle görevden almasına izin veren 68. maddesini öne sürüyor.

Metnin imzacıları "Bir yasama seçimini dikkate almayı reddetmenin ve bunu gözardı etme kararının, başkanlık görevinin temel gerekliliklerini yerine getirmede kınanacak bir başarısızlık teşkil ettiği açıktır" görüşünde.

Bu perspektiften, La Tribune'ün röportaj yaptığı ekolojistlerin başkanı Marine Tondelier "Macron'un Lucie Castets'i atamayacağını hayal etmeye cesaret edemiyorum" sözlerini kullandı.

Macron seçim sonuçlarını dikkate almadan “bir başbakan adayı ile sağdan yeni bir hükümet mi çıkaracak, yoksa Yeni Halk Cephesi mi hak ettiği iktidara oturacak” gibi sorular Fransa'da en çok tartışılan konu olmaya devam ediyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.