Gardi Sugdub batıyor, yerliler üzgün

Toplum/Yaşam Haberleri —

Gardi Sugdub adası

Gardi Sugdub adası

  • Panama'nın Karayip kıyılarındaki San Blas takımadalarının bir parçası olan Gardi Sugdub'da Gunas halkı deniz seviyesinin yükselmesiyle yeni bölgeye tahliye ediliyor. Hükümet, bölgede yaşayan 300 Guna Yerlisi aileyi adadan iki kilometre uzakta anakaradaki yeni alana taşımayı planlıyor.

Smithsonian Enstitüsü'nün Panama'daki fiziksel izleme programının direktörü Steven Paton, taşınmanın deniz seviyesindeki artış yoluyla iklim değişikliğinin doğrudan bir sonucu olduğunu belirtti.

Euronews’in haberine göre Paton, “Adalar ortalama olarak deniz seviyesinden sadece yarım metre yüksekte ve bu seviye yükseldikçe Gunalar er ya da geç, neredeyse kesin olarak yüzyılın sonunda ya da daha erken bir tarihte tüm adaları terk etmek zorunda kalacak" dedi.

Deniz adayı batırıyor

Yaklaşık 300 aile arasında Nadin Morales ve akrabaları da var. Taşınmaya hazırlanan 24 yaşındaki Morales, “Biraz üzgünüz, çünkü hayatımız boyunca bildiğimiz evlerimizi, denizle olan ilişkimizi, balık tuttuğumuz, yıkandığımız ve turistlerin geldiği yerleri geride bırakacağız. Ancak deniz adayı yavaş yavaş batırıyor. Son zamanlarda iklim değişikliğinin büyük bir etkisi olduğunu gördüm. Şimdi gelgit daha önce olmadığı bir seviyeye geliyor ve sıcaklık dayanılmaz” dedi.

200 yıllık kültürümüz

Adada 61 yaşındaki öğretmen Evelio Lopez ise iklim değişikliğinin etkilerinin bu düşünceyi hızlandırdığını söyledi. Lopez, "Adadan ayrılmak büyük bir zorluk; çünkü kültürümüz 200 yılı aşkın bir süredir denizden geliyor, dolayısıyla bu adadan ayrılmak çok şey ifade ediyor" diye konuştu.

Hükümet yetkilileri ve bilim insanları önümüzdeki on yıllarda deniz seviyesinin yükselmesi nedeniyle 63 topluluğu yeni yerleşim alanlarına taşıyor.

Panama Konut Bakanlığı'ndan bir yetkili, bazı insanların artık güvenli olmayana kadar adada kalmaya karar verdiklerini söyledi. Yetkililer bu kişileri adadan ayrılmaya zorlamayacaklarını ifade etti.

Şiddetli fırtınalar

366 metre uzunluğunda ve 137 metre genişliğindeki Gardi Sugdub, Guna Yala bölgesinin takımadalarındaki adadan biri. İklim değişikliği, deniz seviyesinin yükselmesinin yanı sıra bölgede şiddetli fırtınalara da neden oluyor. FRANKFURT

 

* * *

Kuraklık yüzünden göç ettiler

Türk devletinin suya koyduğu engel ve yağışların azalmasıyla ortaya çıkan kuraklık nedeniyle Irak’ın Zikar, Musena ve Divaniye kentlerinin büyük bölümleri çölleşmeye başladı. Çölleşme nedeniyle 743 aile Necef kentine göç etmek zorunda kaldı. Necef Göç ve Göçmen Müdürlüğü Sorumlusu Haydar Abdulkerim, ailelerin susuzluk ve çölleşme sorunları nedeniyle Necef’e göç ettiğini bildirdi.

Topraklarının yarısı çöl olan ve 43 milyon nüfusa sahip Irak’ta su sorunu, insan yaşamını tehdit eden en büyük tehlike haline geldi. Uzmanlar Irak ve Türk devletlerinin Irak’ta yaşanan bu sorunun temel sorumluları olduğunu söylüyor. Her iki ülke de Irak’a gelen nehirler üzerine kurdukları barajlarla Irak’ı susuz bırakıyor.

Türk devleti, Ilısu ve Atatürk barajlarıyla Irak ve Suriye’ye giden suları engelliyor. Türk devletinin bu kirli politikası nedeniyle Irak ve Suriye’de milyonlarca insan susuzlukla karşı karşıya kalıyor. NECEF

paylaş

İlginizi çekebilir

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.