Kürtçe şarkıya hapis
Toplum/Yaşam Haberleri —
- Sanatçı Bengîn, Diyadin Newroz’unda söylediği Kürtçe şarkılar nedeniyle bir yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bengîn hakkında açılan ilk dava değil bu. Hakkında 6 dava açıldı, tamamında gerekçe Kürtçe şarkılar.
MIHEME PORGEBOL
Türkiye’de Kürt dili ve kültürüne dönük saldırılar aralıksız sürüyor. Neredeyse her gün bir Kürtçe konser, oyun veya başka bir sanat etkinliği yasaklanıyor. Son olarak da Kürt sanatçı Bengîn, söylediği Kürtçe şarkılar nedeniyle hapis cezasına çarptırıldı. Ceza, Bengîn’in 25 Mart tarihinde Ağrı’nın Diyadin ilçesinde gerçekleştirilen Newroz kutlamalarında sahne alırken söylediği Kürtçe şarkılardan ötürü verildi. Sanatçı Bengîn’in mahkeme kararına tepkisi “Yıllardır her şey aynı. Bizim söylediklerimiz de aynı, onların yaptığı da aynı. Biz yıllardır aynı doğruda ısrar ediyoruz. Ama Kürt halkının inkarına dayalı bu senaryolar hiçbir zaman amacına ulaşamaz” şeklinde oldu.
Newroz’da sahne almıştı
Bu yıl 25 Mart tarihinde Ağrı’nın Diyadin ilçesindeki Newroz kutlamalarında sahne alan Bengîn, yaşadığı Yalova’ya döndüğünde hakkında ‘örgüt propagandası’ yaptığı gerekçesiyle soruşturma açıldığı haberini aldı. Yalova’da ifade veren Bengîn, 26 Haziran’da Ağrı’da görülen davanın birinci duruşmasında 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Cezanın gerekçesi ise Diyadin Newroz’unda sahnede söylediği “Rojbaş”, “Milîtano” ve “Serhildan Jiyan e” şarkıları. 80’li yılların başından itibaren müzik yapan ve 88 yılından bu yana da sadece Kürtçe şarkılar söyleyen Bengîn hakkında açılan ilk dava değil bu. 1997 yılından bu yana hakkında açılan 6 davanın tamamı aynı gerekçelere yaslanıyor: Kürtçe şarkılar.
Tamamı bakanlık bandrollü
Bengîn, kendisi hakkında açılan davaya ilişkin gazetemize yaptığı açıklamada, “Bu mahkeme de benim diğer mahkemelerim gibi halkımızın ve partimizin şenliklerine, etkinliklerinde okuduğumuz parçalarla ilgili. Biz 300 yıl önce yazılmış şarkıları programlarda okuyoruz. Halkı coşturduğu için 90’dan bu yana okuduğumuz parçalar bunlar. Açılan dava da bununla ilgili. Parçanın içeriğini soruyorlar ama ben parçayı içeriğine göre okumadığımı, halkın bu parçaları istediğini ve bu yüzden okuduğumu söyledim. Okuduğum parçaların tamamı Kültür Bakanlığı’ndan bandrollü şekilde yayımlanmış şarkılar. Birçok sanatçı da bu parçaları okudu ve hala okuyorlar. Ben de herkesin her yerde okuduğu gibi katıldığım Newroz programında da okudum” dedi.
Bengîn, ifadesini alan polislerle arasında geçen diyalogu da aktardı: “Daha önce de benzer sebeplerden birçok dosyam olduğunu söylediler. Evet, var dedim. Yıllardır bu şarkıları söylediğim için dava açıyorsunuz dedim.”
Derdim halkımı anlatmak
Sanatın halkın barışını, sesini, huzurunu, mutluluğunu amaç edinmesi gerektiğine, halkı barıştıran, küskünlükleri gideren bir yerde olması gerektiğine inanan Bengîn, “Sanat uzayı yakınlaştıran olmalıdır. Halkın tarihini, geleneğini, yaşamını anlatan bir yerde durmalıdır. Sanatçı da buna göre duruş sergilemelidir. Yoksa tavernacıdan farkı kalmaz. Ben 80’li yıllardan beri sanatı halkımın bütünlüğü, halkımın varlığı, halkımın hikayeleri için yapıyorum. Derdim halkımı anlatmak. Bu yüzden de sanatımı rahat icra edebileceğim koşulları kısıtlıyorlar. Ben kendimin ve halkımın hikayelerini, varlığını, kültürünü anlatmadıktan sonra kim ne yapsın o sanatı” diyerek kendisine verilen cezadan ötürü bugüne dek geri adım atmadığını, bundan sonra da atmayacağının altını çiziyor.
Artık 60’larda değiliz
Dili, kültürü ve tarihi yasaklanmış bir halkın ferdi olduğunu belirten Bengîn, “Biz doğruları ne kadar anlatırsak anlatalım onlar kendi senaryolarına göre bir program düzenlemişler. Ne yaparsak yapalım bizi kendi senaryolarına göre yargılayabiliyor. Yıllardır her şey aynı. Bizim söylediklerimiz de aynı, onların yaptığı da aynı. Biz yıllardır aynı doğruda ısrar ediyoruz. Ama Kürt halkının inkarına dayalı bu senaryolar hiçbir zaman amacına ulaşamaz. Neden mi? Çünkü bütün dünya izliyor bu senaryoyu. Biz artık 40’lı, 60’lı yıllarda değiliz. Bu saatten sonra bu senaryo böyle yürümez. Ne olursa olsun barış, özgürlük, demokrasi ve eşitlik mutlaka gelecek. Mazlumlar mutlaka kazanacak” ifadelerini kullandı.
Amacı sanatçıyı yıldırmak
Bengîn’in avukatı Turgay Sağınç ise bu davanın hukuki hiçbir karşılığının olmadığını belirtti. Sağınç, cezayı halkın inanç ve değerlerine karşı bir saldırı olarak yorumladığını söylerken “Müvekkilim 21 Mart’ta Newroz kutlamaları kapsamında Diyadin’e gitmişti. Polis, orada söylediği şarkılardan dolayı hakkında fezleke hazırlamış. Daha sonra savcılık soruşturma başlattı. Delil niyetine toplamda 15-20 dakikalık videolar var ama bu videolar hukuka aykırı kayıtlar. Üstelik videolarda hiçbir şey yok. O videolardan dolayı ceza alınması mümkün değil çünkü videoda sadece kitlesel bir kutlamada şarkı söyleyen bir sanatçı var. Newroz kutlamasından sonra da herhangi bir suç oluşmamış, herhangi bir kışkırtma yaşanmamış, herhangi bir toplumsal olay yaşanmamış. Halk gelmiş, halayını çekmiş, Newroz’unu kutlamış ve gitmiş. Olay bundan ibaret” dedi.
1 yıl hapis cezası verildi
Yalova’dan SEGBİS yoluyla önceki gün Ağrı’da görülen duruşmaya katıldıklarını belirten Sağınç, “Doğrusu Ağır Ceza Mahkemesindeki hakimler; başkan, üyeler ve savcı ne dosyayı okumuşlar ne de olaydan haberleri var. Ama ilk duruşmada karar verdiler. Verdiği kararın elle tutulur hukuki hiçbir gerekçesi yok. Dosyaya hiç bakmadan 1 yıl ceza verdiler. Bunu hangi hukukçuya götürürseniz götürün bu dosyanın beraatle sonuçlanacağını söyler. Dolayısıyla bu cezaya dair şahsi kanaatim politik olduğudur ve bir sanatçıyı yıldırma amacıyla alınmış bir karardır” ifadelerini kullandı.