Hem rant hem kalekol

Toplum/Yaşam Haberleri —

Botan Vadisi

Botan Vadisi

  • Şirnex’ın Hezex (İdil) ile Basa (Güçlükonak) ilçeleri arasında bulunan Botan Vadisi ile Newala Qoriyê (Cehennem Deresi) ranta açılıyor. Şırnak Valiliği, söz konusu yerlere her biri 300 metrekareden oluşacak iki ayrı cam teras yapacak. 

Şirnex’ın Hezex (İdil) ile Basa (Güçlükonak) ilçeleri arasında bulunan Botan Vadisi ile Newala Qoriyê (Cehennem Deresi) ranta açılıyor. Şırnak Valiliği, söz konusu yerlere her biri 300 metrekareden oluşacak iki ayrı cam teras yapacak. Aynı proje kapsamında 100 araçlık otopark, 500 metrekare açık kapalı kafeterya ve 500 metrekarelik peyzaj çalışması öngörülüyor. Proje için ihale yapıldı. 24 Haziran'da yapılan ihalenin bedeli 47 milyon 960 bin TL olarak belirlendi. Hezex'e bağlı Bafê ve Hespist köylerine yakın bir noktada hayata geçirilmek istenen projenin bölgenin doğal güzelliğini bozmasından endişe ediliyor. Projeyle paralel olarak söz konusu yerlere kalekol inşasına başlanması da bölge sakinlerinin endişesini arttırdı.

 

 

İnsanlar evlerinden çıkamayacak

Bafê köyünden Alya Alkan, cam terasın yapılmasıyla birlikte Botan Vadisi’nin özgünlüğünü büyük oranda yitireceğini belirtti ve ekledi: “Eğer bahsettikleri projeyi yaparlarsa burada artık insanlar evlerinden çıkamayacak. Terasın yapıldığı yere sürekli çocuklarımızla gider, gezerdik ve hayvanlarımızı orada otlatırdık. Bu projenin yapılmasını istemiyoruz. Şimdi terasın yapılması ile birlikte doğası tamamıyla yok edilecek. Çünkü büyük bir tahribat olacak. Burası tarihi bir yer ve müdahale edilmemesi gerekiyor."  

 

 

‘Doğamızı yok edecekler’

Köylülerden Nuriye Hazar, 30 yıldır yapılmayan köy yolunun proje kapsamında rant için yapıldığını hatırlatarak, “Bu projeyle huzur bırakmadılar. Bizler bu projeyi istemiyoruz. Bu proje ile birlikte hiç bir şey eskisi gibi olmayacak. Oranın doğasını ve tarihini tek seferde yok edecekler. Bu projeyi yaptıkları zamanda ihtiyaç var mı yok mu diye bize sorulmadı. Kendi çıkarları için yapıyorlar. Köyün yollarını bile bunun için yaptılar” diye belirtti. 

 

 

Bölgenin dokusuyla oynadılar

Şerife Malkaç ise, projenin bölge halkına bir katkısının olmayacağını ifade ederek, “Bizler eskisi gibi serbest dolaşamayacağız. Daha önceleri rahat bir şekilde gidip geziyorduk. Çünkü iş makinasıyla bölgenin dokuyla oynadılar. Cam terası istemiyoruz” dedi.  ZEYNEP DURGUT- MA/ŞIRNEX 

 

* * * 

Kurdistan’da bin 410 ÇED duyurusu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 6 ayda 6 bin 409 ÇED duyurusu yaptı. Duyuruların büyük bölümü enerji ve madenlerden oluştu. Kurdistan kentleri en fazla duyurunun yapıldığı bölge oldu. 

MA’dan Tolga Güney’in haberine göre duyurusu yapılan 6 bin 409 dosyanın bölgesel dağılımında ise bin 491 duyuru ile Kurdistan kentleri en fazla duyurunun yapıldığı bölge oldu. Kurdistan'ı bin 410 ile İç Anadolu, bin 244'le Marmara, bin 10'la Ege, 695'le Akdeniz ve 459 kararla Karadeniz bölgeleri izledi. İller bazında bakıldığında en fazla duyuru 307 ile İstanbul için yapılırken, İstanbul'u 272 duyuru ile Ankara, 265 duyuru ile Konya, 252 duyuru ile İzmir ve 239 duyuru ile Antalya izledi. İstanbul'daki duyuruların büyük kısmı konut ve sanayi gibi sektörlerde olurken 34 duyuru ise kum, taş ve çakıl ocağı ve maden için yapıldı. En fazla duyurunun yapıldığı altıncı kent olan Urfa’da ise 195 duyurunun 150'si enerji, 27'si ise madencilik sektöründe oldu. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.